Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 13.16

8 let

Microsoft ponuja 44,6 milijarde dolarjev za Yahoo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški računalniški koncern Microsoft je danes razkril ponudbo za 44,6 milijarde dolarjev vreden prevzem ameriškega spletnega giganta Yahoo.

Del prevzema bi poravnal v gotovini, del pa z delnicami. Microsoft v svoji ponudbi, ki jo je predstavil vodstvu Yahooja, vrednost ene delnice tega upravljalca istoimenskega spletnega iskalnika ocenjuje na 31 dolarjev. To je za 62 odstotkov več od četrtkove zaključne vrednosti Yahoojeve delnice.

Predvsem okrepitev v boju z Googlom Za to nepričakovano potezo so se v največjem svetovnem proizvajalcu programske opreme sicer odločili, da bi povečali svojo konkurenčnosti na trgu spletnih storitev in se s tem okrepili v boju z iskalnim spletnim oglaševalskim gigantom Google.

Yahoo in Microsoft zaostala za Googlom

Tako Yahoo kot Microsoft sta namreč na področju spletnega oglaševanja zaostala za Googlom, poudarjajo analitiki. Po ocenah Microsofta trg spletnega oglaševanja sicer raste izredno hitro, saj je predvidena rast s 40 milijard dolarjev v letu 2007 na skoraj 80 milijard v letu 2010.

Vrednost delnice Yahooja, ki v zadnjem času pri poslovanju ne beleži želene rasti, se je po Microsoftovi objavi v trgovanju pred odprtjem borze povzpela za 54 odstotkov, medtem ko so se Googlove delnice pocenile za osem odstotkov.

Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer je v pismu vodstvu Yahooja med drugim spomnil, da so ti februarja lani odbili ponudbo za začetek pogovorov o združitvi.

Ballmer pričakuje, da bo Yahoojevo vodstvo tokrat proučilo njihovo ponudbo, "vendar pa si pridružuje pravico, da naredi vse korake, potrebne za zagotovitev, da bodo Yahoojevi delničarji imeli priložnost uresničiti vrednost" njihove ponudbe.

Prevzem naj bi dobil zeleno luč s strani pristojnih regulatornih organov in bil nato zaključen, kot napovedujejo v Microsoftu, v drugi polovici letošnjega leta.

Z združitvijo naj bi prihranili milijardo dolarjev letno Poleg tega v tem vodilnem svetovnem proizvajalcu programske opreme pričakujejo, da bodo z združitvijo obeh podjetij pri stroških prihranili najmanj milijardo dolarjev letno.

Kot so sporočili iz slovenske podružnice Microsofta, namerava njihova materinska družba ključnim inženirjem, odločevalcem in zaposlenim podjetja Yahoo na vseh področjih ponuditi ugodna plačila za nadaljevanje sodelovanja.

Yahoo je sicer pred dnevi objavil, da je lani ustvaril 12 odstotkov manj dobička kot v letu poprej, torej 660 milijonov dolarjev. Po vnovičnem znižanju dobička so v družbi napovedali, da bodo odpustili 1000 od skupno 14.300 zaposlenih.

Ne spreglejte