Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
5. 6. 2022,
18.03

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

6

Natisni članek

podražitev

Nedelja, 5. 6. 2022, 18.03

1 leto, 10 mesecev

Lego bo ob rekordnem dobičku podražil svoje kocke

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

6

Lego, Evri | Lego je v letu 2021 ustvaril 7,43 milijarde evrov prihodkov in zabeležil skoraj 1,8 milijarde evrov čistega dobička.  | Foto Matic Tomšič

Lego je v letu 2021 ustvaril 7,43 milijarde evrov prihodkov in zabeležil skoraj 1,8 milijarde evrov čistega dobička.

Foto: Matic Tomšič

Z avgustom in septembrom se dražijo legokocke, je ta teden napovedal danski velikan industrije igrač Lego. Po do zdaj znanih podatkih bo treba sprva več plačati za nekaj več kot sto kompletov legokock. Cene se bodo bolj zvišale dražjim kompletom z več sestavnimi deli, za nekatere bo treba odšteti tudi do 25 odstotkov več kot zdaj. 

Lego, ki je v letu 2021 zabeležil rekorden dobiček in 22-odstotno letno povečanje prodaje, za napovedano podražitev svojih kock krivi povečano finančno breme, ki je posledica globalnega naraščanja cen surovin in zvišanja operativnih stroškov.

Cene se bodo avgusta ali septembra, odvisno od trga, spremenile približno četrtini aktualnih kompletov legokock, ki jih trenutno prodaja Lego, so sporočili iz podjetja. Pri nekaterih manjših kompletih bo sprememba cen nekajodstotna, pri nekaterih večjih, bolj kompleksih setih pa bomo videli precej konkretnejše podražitve.

Lego letos najverjetneje dobesedno kuri denar, saj višje cene goriva vplivajo na tako rekoč njegov celotni proizvodno-logistični proces.  | Foto: Unsplash Lego letos najverjetneje dobesedno kuri denar, saj višje cene goriva vplivajo na tako rekoč njegov celotni proizvodno-logistični proces. Foto: Unsplash

Nemški spletni portal Stonewars je pred dnevi tako objavil seznam več kot sto kompletov legokock s trenutnimi cenami in s predvidenimi cenami po podražitvi. Iz seznama izhaja, da se bodo kocke, ki jim bo ceno dvignil Lego, v povprečju podražile za nekaj manj kot 14 odstotkov.

Najbolj se bodo podražili nekateri veliki kompleti serije Lego Technic, katerih cene so že zdaj trimestne evrske številke, in pa nekateri zbirateljski licenčni avtomobilski seti. Dražji bodo tudi do 25 odstotkov. 

Ne spreglejte