Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
12. 1. 2017,
10.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Mark Zuckerberg Facebook

Četrtek, 12. 1. 2017, 10.20

6 let, 7 mesecev

Ko je bil eden najbogatejših Zemljanov še revež #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je imel decembra 2005 predavanje na univerzi Harvard. Predavalnica je bila skoraj prazna, saj takrat praktično še nihče ni vedel, kaj je Facebook in kdo je Mark Zuckerberg. Danes je šesti najbogatejši človek na svetu.

Mark Zuckerberg je 7. decembra 2005 na Harvardu, kjer je študij opustil leto in pol prej, predaval o Facebooku in računalniškem programiranju.

Zanimanja za njegovo predavanje ni bilo. Profesor, ki je Zuckerberga povabil na Harvard, je moral peščici prisotnih celo razložiti, kaj je Facebook, čeprav ga je takrat uporabljalo že nekaj sto tisoč ljudi, in kdo je mladenič, ki predava.

Mark Zuckerberg leta 2007. Takrat so ga že začeli vabiti na praktično vsako konferenco, na kateri so vsaj malo govorili o internetu, saj je bilo že jasno, da bo njegov Facebook velika uspešnica.  | Foto: Reuters Mark Zuckerberg leta 2007. Takrat so ga že začeli vabiti na praktično vsako konferenco, na kateri so vsaj malo govorili o internetu, saj je bilo že jasno, da bo njegov Facebook velika uspešnica. Foto: Reuters

Facebook je začel delovati 4. februarja 2004, Zuckerberg ga je ustvaril na svojem računalniku v študentskem domu.

Sredi leta 2004 se je preselil v Kalifornijo, tam ustanovil podjetje in Facebook, ki je bil takrat še omrežje za povezovanje študentov, s podporo prvega vlagatelja (Peter Thiel) razvijal naprej.

Tehnološki guru Peter Thiel, ki je z Elonom Muskom ustvaril plačilni servis PayPal, je bil prvi zunanji vlagatelj v Facebook. Danes je eden od svetovalcev Donalda Trumpa, ki jim novoizvoljeni predsednik ZDA zaupa najbolj. | Foto: Reuters Tehnološki guru Peter Thiel, ki je z Elonom Muskom ustvaril plačilni servis PayPal, je bil prvi zunanji vlagatelj v Facebook. Danes je eden od svetovalcev Donalda Trumpa, ki jim novoizvoljeni predsednik ZDA zaupa najbolj. Foto: Reuters

Do decembra 2005, ko je Zuckerberg predaval na Harvardu, je Facebook uporabljalo že več sto ameriških visokošolskih ustanov in nekaj podjetij, med drugim Apple in Microsoft.

Facebook je pridruževanje vsem, ki so bili starejši od 13 let, prvič omogočil septembra 2006. Takrat se je tudi začela strma rast Zuckerbergovega podjetja.

Pri triindvajsetih je bil že Forbesov milijarder

Leta 2008 se je Mark Zuckerberg prvič uvrstil na Forbesovo lestvico milijarderjev, njegovo premoženje je bilo ocenjeno na 1,5 milijarde ameriških dolarjev. Star je bil 23 let.

Zuckerberg je obljubil, da bo 99 odstotkov svojega premoženja, ki je vezano na delnice Facebooka, daroval v dobrodelne namene. | Foto: Reuters Zuckerberg je obljubil, da bo 99 odstotkov svojega premoženja, ki je vezano na delnice Facebooka, daroval v dobrodelne namene. Foto: Reuters

Zuckerberg ima danes skoraj 50 milijard evrov "težko" finančno zaledje, kažejo podatki revije Forbes, ki ga na lestvici najbogatejših ljudi na svetu uvršča na šesto mesto.

Ne spreglejte