Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
11. 3. 2013,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Amazon splet

Ponedeljek, 11. 3. 2013, 13.54

8 let

Knjižni založniki družno kljubujejo Amazonu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spletna trgovina Amazon, ki spada med največje prodajalce knjig na svetu, si želi prisvojiti spletne domene .book, .author in .read, zaradi česar je vzrojila večina velikih založnikov knjig.

Med najgorečnejšimi nasprotniki Amazonovega lastništva zelo želenih novih domen sta Združenje ameriških založnikov in Ameriški ceh avtorjev. Monopol nad nekaterimi končnicami iz nabora generičnih spletnih domen najvišjega ranga (gTDL), kot so za branžo seveda zelo pomembne .book, .author in .read, člani omenjenih organizacij označujejo za poskus grobega izpodrivanja konkurence. "Podeljevanje tako splošnih domen, ko je na primer .book, v last multinacionalkam, ki obvladujejo ogromen del tržišča, je milo rečeno nepošteno do celotne industrije," je v pismu Spletni korporaciji za dodeljevanje imen in števil (ICANN) zapisal Scott Turrow, predsednik Ameriškega ceha avtorjev, ki se mu, če bo Amazon vendarle dosegel svoje, zdi potencial za morebitne zlorabe pravzaprav neskončen.

Še malenkost bolj ostro je bilo sporočilo, ki ga je organizaciji ICANN poslal ameriški knjižni in založniški velikan Barnes & Noble. Amazon naj bi po njihovo omenjene domene izkoristil za postopno zadušitev konkurence na področjih založništva in prodaje knjig, njihova grabežljivost pa naj bi imela tudi bolj daljnosežne posledice – pri Barnes & Noble so namreč prepričani, da bi Amazonova prizadevanja za pridobitev domen lahko škodovala obči odprtosti in svobodni naravi interneta ter imela škodljive posledice tudi na globalni ravni.

Pred časom smo sicer že poročali, da bo ICANN spletu še letos v uporabo predal na stotine novih domen. Pri Amazonu so si poleg zgoraj omenjenih sicer poželeli tudi končnic .amazon, .kindle, .free, .like, .game, .shop in več kot 60 drugih. Vseh najbrž vendarle ne bodo dobili, saj si želi 23 istih prisvojiti tudi Google. Na koncu bo seveda skoraj zagotovo odločila zajetnost kuverte, modre besede ameriške založniške industrije pa bodo najbrž naletele na gluha ušesa.

Ne spreglejte