Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
27. 9. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

HPC računalniški center Španija Katalonija Barcelona Lenovo superračunalnik

Sreda, 27. 9. 2017, 18.00

6 let, 7 mesecev

Drug obraz kapele Torre Girona na obrobju Barcelone

Kar je za vrati te (nekdanje) cerkve, bi vas gotovo osupnilo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
superračunalnik MareNostrum 4, Barcelona | Foto arhiv Lenovo

Foto: arhiv Lenovo

Od zunaj ima nezmotljivo podobo cerkve, a njena notranjost ima povsem drugačno zgodbo.

V prostorih cerkve je namreč superračunalnik MareNostrum 4, največji superračunalnik na svetu, ki temelji na procesorjih Intel, in obenem 13. najmočnejši superračunalnik na svetu nasploh. Superračunalniškemu centru (BSC) v Barceloni ga je to poletje dostavilo tehnološko podjetje Lenovo.

Stolp kapele Torre Girona je namreč del katalonske politehnične univerze v Barceloni, superračunalnik, ki domuje v njem, pa bo obdeloval znanstvene podatke z različnih področij znanosti, od raziskav človeškega genoma do napovedovanja vremena in sestave atmosfere, bioinformatike, biomehanike … MareNostrum 4 je že vpet v približno tri tisoč znanstvenih in raziskovalnih projektov.

Superračunalnik MareNostrum 4 je največji superračunalnik na svetu, ki temelji na procesorjih Intel, in obenem 13. najmočnejši superračunalnik na svetu nasploh. Njegovo zmogljivost nameravajo še okrepiti. | Foto: arhiv Lenovo Superračunalnik MareNostrum 4 je največji superračunalnik na svetu, ki temelji na procesorjih Intel, in obenem 13. najmočnejši superračunalnik na svetu nasploh. Njegovo zmogljivost nameravajo še okrepiti. Foto: arhiv Lenovo

Zakaj je MareNostrum 4 poseben?

Superračunalnik MareNostrum 4 sestavlja 3.400 vozlišč strežnikov Lenovo, povezanih z več kot 60 kilometri stogigabitnih povezav. Ima zmogljivost 13,7 petaFLOP na sekundo, kar pomeni 1,37 x 10 (exp16) računskih operacij v vsaki sekundi (FLOP je okrajšava za Floating Point Operations per Second).

Načrtujejo, da bodo njegove zmogljivosti sčasoma še krepili, že zdaj pa je MareNostrum 4 322-krat zmogljivejši, kot je bil MareNostrum 1, in desetkrat zmogljivejši od predhodnika MareNostrum 3.

K njegovi posebnosti gotovo prispeva to, da je shranjen v nekdanji cerkvi iz 19. stoletja. Zaradi te se je celotnega superračunalniškega centra že pred časom oprijel vzdevek najlepšega na svetu. Katoliška cerkev je v teh prostorih delovala do leta 1960, v 70. letih pa so dokončno izgubili svojo sakralno vlogo.

"Ne bomo več samo infrastrukturno podjetje!"

Podjetje Lenovo se je šele pred tremi leti začelo resneje posvečati najzmogljivejšim računalnikom, danes pa je že skoraj vsak peti od 500 najzmogljivejših svetovnih superračunalnikov prav njihov. Na Kitajskem že veljajo za največjega proizvajalca superračunalnikov.

Superračunalnik MareNostrum 4 sestavlja 3.400 vozlišč strežnikov Lenovo, povezanih z več kot 60 kilometri stogigabitnih povezav. | Foto: arhiv Lenovo Superračunalnik MareNostrum 4 sestavlja 3.400 vozlišč strežnikov Lenovo, povezanih z več kot 60 kilometri stogigabitnih povezav. Foto: arhiv Lenovo

Z uveljavljanjem nove strategije bodo že zdaj namenili poudarek tudi celovitim rešitvam, kot so programske rešitve in rešitve v oblaku, je pojasnil prvi mož podružnice družbe Lenovo za jadransko regijo s sedežem v Ljubljani Jovan Glamočanin. "Lenovo ne bo več samo infrastrukturno podjetje," je povzel poudarke nove strategije družbe Lenovo.

Pričakujemo odgovore na pomembna vprašanja

MareNostrum 4 že ima sorodnike po Evropi, saj je to tretji superračunalnik, ki ga je Lenovo postavil v okviru projekta Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE). S tem evropske znanstvene ustanove dobivajo nove možnosti za svoje raziskave, od katerih pričakujemo odgovore na pomembna vprašanja.

Ne spreglejte