Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
1. 12. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

3

Natisni članek

nakupni nasveti nasvet Evropska unija Enotni digitalni trg

Sobota, 1. 12. 2018, 4.00

5 let, 4 mesece

Kako se v ponedeljek spreminja nakupovanje prek spleta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

3

Bitcoin, heker, kriptovaluta | Raziskava Evropskega združenja za sodelovanje potrošnikov v standardizaciji (ANEC) je konec leta 2015 pokazala, da je okoli četrtina potrošnikov v Evropski uniji doživela zavrnitev naročila v tuji spletni trgovini zaradi njihove lokacije. Po podatkih Evropske komisije je leta 2015 medtem kar 63 odstotkov spletnih trgovin v EU na tak ali drugačen način zaznavalo lokacijo strank in jim na podlagi tega preprečilo nakup. Ta podatka sta bila temelja za predlog nove uredbe o spletnem nakupovanju v EU, ki začne veljati v ponedeljek. | Foto Thinkstock

Raziskava Evropskega združenja za sodelovanje potrošnikov v standardizaciji (ANEC) je konec leta 2015 pokazala, da je okoli četrtina potrošnikov v Evropski uniji doživela zavrnitev naročila v tuji spletni trgovini zaradi njihove lokacije. Po podatkih Evropske komisije je leta 2015 medtem kar 63 odstotkov spletnih trgovin v EU na tak ali drugačen način zaznavalo lokacijo strank in jim na podlagi tega preprečilo nakup. Ta podatka sta bila temelja za predlog nove uredbe o spletnem nakupovanju v EU, ki začne veljati v ponedeljek.

Foto: Thinkstock

V ponedeljek, 3. decembra, začnejo v Evropski uniji veljati nova pravila za spletno nakupovanje. Uredba, ki jo je Evropska komisija sprejela že maja 2016, odpravlja neupravičeno geografsko blokiranje v državah EU. To pomeni, da bo kupec, ki je v Sloveniji, v nemški spletni trgovini deležen enake obravnave kot kupec v Nemčiji - imel bo dostop do istih izdelkov, cen in plačilnih pogojev. 

Določanje lokacije uporabnikov interneta spletnim trgovcem omogoča, da strankam, ki ne prihajajo iz države, v kateri je trgovec, ponudijo bolj omejeno ponudbo izdelkov kot domačemu kupcu, zaračunajo višje cene ali pa jim nakup preprosto onemogočijo. 

Uredba Evropske komisije, ki začne veljati 3. decembra, tako imenovano geografsko blokiranje ali geoblokiranje zaradi neupravičenih razlogov ukinja. Državam članicam EU uredba nalaga odgovornost, da v sodelovanju s spletnimi trgovinami, ki nakupe omogočajo tudi strankam iz drugih držav, zagotovijo učinkovito in predvsem čimprejšnje izvajanje novih pravil.

Novo uredbo bodo morali upoštevati tudi spletni trgovci, ki imajo sedeže v državah nečlanicah EU, poslujejo pa tudi znotraj EU.  | Foto: Thinkstock Novo uredbo bodo morali upoštevati tudi spletni trgovci, ki imajo sedeže v državah nečlanicah EU, poslujejo pa tudi znotraj EU. Foto: Thinkstock

Susan Wojcicki
Novice Svarilo: Nova zakonodaja EU nam lahko vzame "pravi" YouTube

Kaj konkretno nova uredba prinaša Slovencu, ki prek spleta nakupuje v tujini?

Trgovci, ki imajo na spletu regionalne podružnice, stranke z internetnim priključkom v drugi državi ne bodo več smeli samodejno preusmeriti na regionalno spletno stran, če ta obstaja, temveč ji bodo to lahko samo predlagali oziroma ponudili to možnost.

To pomeni, da Slovenec, ki je obiskal nemško ali italijansko spletno trgovino, katere spletni naslov se konča z domeno .de ali .it, ne bo takoj preusmerjen na regionalno spletišče, ki se morda konča z domeno .si. 

To je pozdravni zaslon britanske spletne trgovine s prehrano za športnike Myprotein. Kupcu iz Slovenije ob obisku britanskega spletišča myprotein.com takoj ponudi možnost, ali želi morda obiskati regionalno podružnico ali pa ostati na britanski različici spletne strani.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona To je pozdravni zaslon britanske spletne trgovine s prehrano za športnike Myprotein. Kupcu iz Slovenije ob obisku britanskega spletišča myprotein.com takoj ponudi možnost, ali želi morda obiskati regionalno podružnico ali pa ostati na britanski različici spletne strani. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Prepoved preusmerjanja na regionalne različice spletnih strani bo državljanom EU omogočala večjo enakopravnost. Med drugim bodo deležni iste ponudbe kot stranke, ki so v državi spletnega trgovca, morebiti pa jih bodo lahko kupili tudi po ugodnejših cenah.

Spletne strani
Novice Deset zelo uporabnih spletnih strani, ki si jih je vredno zapomniti

Še ena zelo pomembna prednost je ukinitev zahteve po plačilu naročil s kreditno ali debetno kartico, ki je bila izdana v določeni državi. To pomeni, da nemški spletni trgovec francoskega kupca, ki želi plačati s kreditno kartico Visa, ne bo več mogel zavrniti samo zato, ker kartica ni bila izdana v Nemčiji, temveč v Franciji, na primer. 

Uredba spletnim trgovcem tudi nalaga odgovornost, da strankam iz tujine omogočijo enake pogoje za dostavo oziroma prevzem pošiljk kot domačim strankam. To sicer ne pomeni, da mora portugalski trgovec, ki pakete pošilja oziroma prevzem blaga omogoča samo na Portugalskem, zdaj omogočiti dostavo izdelkov v Slovenijo, mora pa stranki iz Slovenije omogočiti, da lahko svoje naročilo prevzame na Portugalskem oziroma si ga pošlje na portugalski naslov.  | Foto: Thinkstock Uredba spletnim trgovcem tudi nalaga odgovornost, da strankam iz tujine omogočijo enake pogoje za dostavo oziroma prevzem pošiljk kot domačim strankam. To sicer ne pomeni, da mora portugalski trgovec, ki pakete pošilja oziroma prevzem blaga omogoča samo na Portugalskem, zdaj omogočiti dostavo izdelkov v Slovenijo, mora pa stranki iz Slovenije omogočiti, da lahko svoje naročilo prevzame na Portugalskem oziroma si ga pošlje na portugalski naslov.  Foto: Thinkstock

Nova uredba o spletnem nakupovanju v EU pokriva tudi področje, kjer se stikata digitalni in fizični svet. Primer: spletni posrednik vstopnic za zabaviščni park v Italiji mora družini iz Slovenije ali Hrvaške omogočiti nakup in poznejši prevzem vstopnic pod enakimi splošnimi pogoji kot družini iz Italije. 

Za več informacij o odpravi geografskega blokiranja v območju EU preberite še seznam smernic, ki jih je za to področje pripravila Evropska komisija. 

Preberite tudi:

Bankomat, thumb
Novice Bankomati v Sloveniji: banke opozarjajo na trike vseh vrst
Flickr
Novice Kmalu bodo izginili milijoni fotografij, izbrišejo lahko tudi vaše
Bhip, Facebook
Novice Kaj od vas hočejo neznanci, ki sporočila pišejo tisočem Slovencev
YouTube
Novice Pozabite YouTube: Kako do brezplačne glasbe na pametnem telefonu
Ne spreglejte