Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
27. 11. 2019,
18.47

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

3

Natisni članek

kriptovaluta bitcoin hekerski napad

Sreda, 27. 11. 2019, 18.47

4 leta, 4 mesece

Hud udarec za enega največjih v svetu kriptovalut

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

3

Bitcoin | Pred Upbitom je letos zaradi hekerskih napadov trpel že ugled drugih velikih borz s kriptovalutami, kot so Binance, Bithumb in CoinBene. | Foto Reuters

Pred Upbitom je letos zaradi hekerskih napadov trpel že ugled drugih velikih borz s kriptovalutami, kot so Binance, Bithumb in CoinBene.

Foto: Reuters

Upbitu, eni največjih in najuglednejših borz s kriptovalutami na svetu, so neznani storilci danes ukradli okrog 342 tisoč enot kriptovalute ether, katerih skupna vrednost glede na današnje cene znaša približno 46 milijonov evrov. Zaradi prepoznavnosti borze Upbit in obsega škode gre za enega najresnejših tovrstnih incidentov do zdaj.

Viberate stolpnica
Novice Kaj se dogaja s stolpnico v Ljubljani, ki jo financirajo kriptomilijoni?

Najodmevnejše kraje kriptovalut od leta 2014 do danes:

Pri južnokorejskem Upbitu so danes ob 13. uri po lokalnem času zaznali nepričakovan premik 342 tisoč enot kriptovalute ether iz njihove lastne denarnice v neznano denarnico z naslovom 0xa09871aeadf4994ca12f5c0b6056bbd1d343c029.

Kdo je odgovoren za izginotje kriptovalut, ki so danes na odprtem trgu skupaj vredne okrog 46 milijard evrov, še ni znano. Tovrstna izginotja kriptovalut pogosto zakrivijo hekerji, v tem primeru pa bi lahko šlo celo za zaroto znotraj podjetja, ugibajo poznavalci delovanja borze Upbit:

Kraja naj bi se namreč zgodila v trenutku, ko je Upbit kriptovalute premikal iz manj varne digitalne denarnice, ki je povezana s spletom ("vroče denarnice"), v precej varnejšo tako imenovano hladno denarnico, ki je hekerji ne morejo napasti.

Xaurum
Novice Slovenci, ki so gradili vile na Krku in hrumeli z lamborghiniji, zaviti v molk

Pri Upbitu so začasno onemogočili določene vidike delovanja borze in omejili vplačila in izplačila. Ocenjujejo, da se bodo zadeve normalizirale šele po dveh tednih. Škodo, ki je nastala zaradi incidenta, bodo pokrili iz lastnih sredstev, je danes zatrdilo vodstvo borze.  

Letos so hekerski napad, ki jih je stal 36 milijonov evrov, doživeli tudi na morda najbolj prepoznavni borzi s kriptovalutami na svetu, Binance. | Foto: Reuters Letos so hekerski napad, ki jih je stal 36 milijonov evrov, doživeli tudi na morda najbolj prepoznavni borzi s kriptovalutami na svetu, Binance. Foto: Reuters

Wantage One
Novice Denar so vzeli tisočem Slovencev in izginili. Zdaj prihajajo po še.

Za zdaj ni videti, da bo Upbitov incident dodatno poglobil trenutno krizo bitcoina

Vlagatelji v bitcoin, katerega cena je izredno občutljiva na tovrstne incidente na trgu kriptovalut, v zadnjem obdobju nimajo ravno veliko razlogov za zadovoljstvo. Cena bitcoina zadnjih deset dni namreč strmo pada. 17. novembra bi za en bitcoin dobili 1.200 evrov več kot danes opoldne, pred enim mesecem pa 2.200 evrov več. 

Najnovejša velika kraja kriptovalut za zdaj sicer še ni negativno vplivala na ceno bitcoina. Pravzaprav se dogaja ravno nasprotno, bitcoin se je danes celo povzpel za skoraj sedem odstotkov in je na borzi Coinbase trenutno pri 6.890 evrih.

Gibanje cene kriptovalute bitcoin v zadnjih dvanajstih mesecih. | Foto: Coinmarketcap.com Gibanje cene kriptovalute bitcoin v zadnjih dvanajstih mesecih. Foto: Coinmarketcap.com

Letošnji cenovni vrhunec je bitcoin sicer dosegel v juniju in juliju, ko je prebil mejo 11 tisoč evrov. Z vidika nekoga, ki je bitcoin kupil 1. januarja letos, je bilo leto 2019 sicer uspešno, saj je bitcoin lanski december sklenil pri samo 3.500 evrih. 

Preberite tudi:

Bitcoin
Novice Slovenci pazijo na milijardo evrov vreden kup bitcoinov
Tromostovje
Novice Ljubljana prestolnica bitcoina: London in New York se lahko skrijeta
Ruja Ignatova
Novice Pravljic je konec: razkrita resnica o kriminalnem imperiju "kriptokraljice"
NiceHash
Novice Slovensko podjetje preživelo katastrofo, ki bi pokopala marsikoga
Ne spreglejte