SiolNET. Digisvet Novice
2,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger
AKOS in telekomunikacijski operaterji na posvetu o uvedbi 5G v Sloveniji

Gibanje za človeku prijazno tehnologijo noče 5G v Sloveniji #video

2,70

termometer

Shod proti uvajanju tehnologije 5G v Sloveniji - preds stavbo AKOSa.
Gibanje za človeku prijazno tehnologijo se zavzema za moratorij uvedbe mobilnih omrežij pete generacije v Sloveniji. Foto: Bojan Puhek

Na, kot so mu rekli, miroljubnem shodu okrog Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) so zatrdili, da ta nima pravne podlage za nadaljevanje postopkov za mobilna omrežja 5G in da imajo številne dokaze o škodljivosti mobilnih omrežij pete generacije. Zahtevajo uporabo načela previdnosti v skladu z zakonom o varovanju okolja.

Današnji dan in lokacijo svojega shoda so izbrali zaradi posveta s telekomunikacijskimi operaterji o uvedbi komercialnih mobilnih omrežij pete generacije pred predvidenimi dražbami za podelitev pripadajočih frekvenc.

Protesta je udeležilo približno 50 ljudi.

Na, kot so mu organizatorji rekli, miroljubnem shodu proti mobilnim omrežjem pete generacije (5G) v Sloveniji se je zbralo okrog 50 članov in podpornikov Gibanja za človeku prijazno tehnologijo.

AKOS: "5G prihaja, vprašanje je samo, kako in kdaj"

Na agenciji so pojasnili, da so strateške usmeritve o uvedbi mobilnih omrežij pete generacije že bile sprejete, ko je Evropska komisija leta 2016 sprejela akcijski načrt.

Direktorica AKOS Tanja Muha je poudarila, da je skladno z evropskimi usmeritvami tudi slovenska vlada lani sprejela sklep, s katerim se je zavezala, da bo frekvence podelila do 30. junija letos. "5G tako prihaja, vprašanje je samo, na kakšen način in kako hitro," je še povedala.

Opomnila je še, da podelitev frekvenc še ne pomeni zagona omrežja, kajti po njenem mnenju potrebujejo operaterji za vzpostavitev komercialnih omrežij od tri do pet let.

Shod proti uvajanju tehnologije 5G v Sloveniji - preds stavbo AKOSa. Foto: Bojan Puhek Za presojo vplivov na zdravje AKOS ni pristojen

Na agenciji se zavedajo opozoril o domnevni škodljivosti za zdravje in varnostnih tveganj omrežij 5G, a za presojo vplivov na zdravje niso pristojni. 

1 / 12
2 / 12
3 / 12
4 / 12
5 / 12
6 / 12
7 / 12
8 / 12
9 / 12
10 / 12
11 / 12
12 / 12
Fotogalerija: kaj zahteva Gibanje za človeku prijazno tehnologijo

Ministrstvu za javno upravo kot nosilcu uvajanja novih tehnologij zato predlagajo ustanovitev medresorske delovne skupine, v katero bi bili vključena najmanj ministrstva za zdravje, za okolje in prostor ter za javno upravo.

Razmišljajo tudi o omejitvah posamezne tehnologije telekomunikacijskih storitev v skladu z veljavno zakonodajo, če bi se za to z vidika varovanja zdravja ljudi izkazala potreba. V ta namen so že oktobra lani zaprosili za mnenje pristojno okoljsko ministrstvo.

Koordinator Gibanja za človeku prijazno tehnologijo Gregor Kos

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 147
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin