Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
16. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

3

Natisni članek

Satoshi Nakamoto digizgodbe kriptovaluta bitcoin

Sobota, 16. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

"Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

3

Craig Wright | Craig Wright (levo) leta 2016, ko naj bi britanskemu novinarju Roryju Cellanu-Jonesu predstavil dokaze, da je on v resnici ustvaril kriptovaluto bitcoin. Iz vsega skupaj nato ni bilo nič, Wright pa še danes vztraja, da kakršno koli dokazovanje nima smisla. | Foto Twitter

Craig Wright (levo) leta 2016, ko naj bi britanskemu novinarju Roryju Cellanu-Jonesu predstavil dokaze, da je on v resnici ustvaril kriptovaluto bitcoin. Iz vsega skupaj nato ni bilo nič, Wright pa še danes vztraja, da kakršno koli dokazovanje nima smisla.

Foto: Twitter

Kontroverzni avstralski programer Craig Wright, ki že nekaj let trdi, da si je izmislil in ustvaril kriptovaluto bitcoin, si je tokrat morda izkopal jamo, iz katere se bo, čeprav sam tega ne priznava, rešil zelo težko. V zadnjih dneh se mora proti dokazom, ki izpodbijajo njegovo očetovstvo bitcoina in z njim tudi kriptovalut, boriti kar na dveh frontah, na eni celo proti zelo močnemu tekmecu.

Kdo je Craig Wright?

Če je Craig Wright res Satoshi Nakamoto, potem je lastnik oziroma bi moral imeti dostop do okrog milijona bitcoinov, ki so danes vredni več kot tri milijarde evrov, na vrhuncu kriptomanije decembra 2017 pa so bili vredni več kot petnajst milijard evrov.  | Foto: Twitter - Voranc Če je Craig Wright res Satoshi Nakamoto, potem je lastnik oziroma bi moral imeti dostop do okrog milijona bitcoinov, ki so danes vredni več kot tri milijarde evrov, na vrhuncu kriptomanije decembra 2017 pa so bili vredni več kot petnajst milijard evrov. Foto: Twitter - Voranc
Craig Wright je 2. maja 2016 na svoji spletni strani objavil zapis, v katerem je trdil, da je on Satoshi Nakamoto, skrivnostni in zelo iskani programer, ki je ob koncu leta 2008 ustvaril kriptovaluto bitcoin. Pojasnil je, da lahko to dokaže na več načinov. 

Wrightov zapis je povzelo več svetovno znanih medijev, a ko je prišel čas za dokazovanje, da je res Satoshi Nakamoto, odgovorov ni bilo. Wright je sicer navedel nekaj načinov, kako to lahko dokaže, a tega ni nikoli storil. Precej strokovnjakov za kriptovalute je obenem opozorilo, da njegovi "dokazi" v resnici niso dokazi in da bi lahko identiteto Nakamota, če je to res on, razkril precej preprosteje.

Zapis je Wright s svoje spletne strani zato kar hitro izbrisal, a je še vedno dostopen prek internetnega arhiva

Ime Craig Wright se je v javnosti prvič začelo pojavljati 9. decembra 2015, ko sta znana medija Wired in Gizmodo objavila zgodbi, da bi Satoshi Nakamoto morda lahko bil Wright. Še isti dan so Wrightovo domovanje premetali avstralski kriminalisti, a našli niso ničesar zanimivega.  | Foto: Reuters Ime Craig Wright se je v javnosti prvič začelo pojavljati 9. decembra 2015, ko sta znana medija Wired in Gizmodo objavila zgodbi, da bi Satoshi Nakamoto morda lahko bil Wright. Še isti dan so Wrightovo domovanje premetali avstralski kriminalisti, a našli niso ničesar zanimivega. Foto: Reuters
Mističnost, ki po vrtiljaku z neuspešnim dokazovanjem, ali je Nakamoto ali ne, obdaja Wrightovo ime, je Avstralcu zagotovila ravno dovolj prepoznavnosti, da je ustanovil svoje podjetje, ki se ukvarja s kriptovalutami, poslušati pa ga je začelo tudi ravno dovolj ljudi, da so ga kot govorca začeli vabiti na mednarodne dogodke na temo kriptovalut in povezanih tehnologij. 

V zadnjem času je Wright tudi velik podpornik kriptovalute bitcoin SV, zaradi česar se mora občasno spopadati z očitki, da želi s svojimi trditvami, da je on v resnici Satoshi Nakamoto, vplivati na rast cene bitcoina SV. 

Madeline Biggaton
Novice Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta?

Kaj je Wright storil tokrat?

Craig Wright je 10. februarja na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter objavil uvod v zapis o projektu Black Net (Črna mreža), ki naj bi ga za avstralsko vlado razvijal leta 2001.

Zapis je izredno podoben uvodu v legendarni dokument, v katerem je Satoshi Nakamoto 31. oktobra 2008 opisal, kako bo deloval bitcoin. Po prepričanju Craiga Wrighta, ki že leta trdi, da je on Satoshi Nakamoto in da je izdal prvotni opis bitcoina, je to dokaz, da je na obeh dokumentih delala ista oseba, torej on.

Težava je, da Nakamotov dokument iz oktobra 2008 ni bil izvirnik, temveč dodelana različica čisto prvega opisa bitcoina, ki je nastal dva meseca prej, avgusta 2008. Če bi Wright že leta 2001 res napisal besedilo, ki je bilo sedem let pozneje nato skoraj dobesedno preslikano v dokument o bitcoinu, bi se moralo ujemati z avgustovsko, ne oktobrsko različico.

Dokaz, da je Satoshi Nakamoto na bitcoinu delal že avgusta 2008, je tudi datum prve registracije internetne domene bitcoin.org - 18. avgust 2008.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Dokaz, da je Satoshi Nakamoto na bitcoinu delal že avgusta 2008, je tudi datum prve registracije internetne domene bitcoin.org - 18. avgust 2008. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Namesto tega so internetni detektivi na forumu Reddit odkrili, da so v Wrightovem domnevnem zapisu iz leta 2001 deli besedila oziroma popravki iz dokumenta, ki ga je Satoshi Nakamoto objavil oktobra 2008. 

Dodo Pizza
Novice V Slovenijo prihaja uspešna veriga picerij: kaj je njena posebnost?

Zameril se je WikiLeaksu, ta mu je vrnil s polno mero

Še nekaj dni pred objavo na Twitterju je Craig Wright na svojem blogu na spletni strani Medium tarnal o anarhizmu, ki že od začetka spremlja bitcoin, in o uporabi kriptovalute v nezakonite namene, na primer na črnem trgu Svilna cesta (Silk Road).

Wright se je dotaknil tudi medijske organizacije WikiLeaks, ki že leta izdaja zaupne dokumente in razkriva različne (politične) afere. Obregnil se je ob, po njegovem mnenju, neprivlačen način dela WikiLeaksa in zapisal, da ga nikoli ni maral.

"Nisem ljubitelj in ne odobravam metodologije Juliana Assangea, ustanovitelja WikiLeaks," je razkril Wright.  | Foto: Getty Images "Nisem ljubitelj in ne odobravam metodologije Juliana Assangea, ustanovitelja WikiLeaks," je razkril Wright. Foto: Getty Images

Pri WikiLeaks Wrightu niso ostali dolžni. Hitro so ga obtožili, da je serijski ponarejevalec dokumentov in kot dokaz za to predložili posnetka zaslona objave na Wrightovem blogu iz avgusta 2008:

Kot trdijo pri WikiLeaks, je Wright enkrat med letoma 2014 in 2015 uredil svojo izvirno objavo na blogu (levo zgoraj) oziroma ji dodal pripis, da se trenutno ukvarja z dokumentom, ki bo opisoval kriptovalute (desno zgoraj). 

Za nameček so pri WikiLeaksu na spletno stran GitHub objavili še obširen arhiv primerov Wrightovega potvarjanja dokumentov oziroma drugih pomembnih podatkov. 

Wright se je na navedbe WikiLeaks odzval z obtožbo, da organizacija širi lažne novice in da nima razloga, da bi sploh obstajala

Tudi eden od najvplivnejših posameznikov v svetu kriptovalut ne verjame, da je Craig Wright naredil bitcoin:

Novice Incident med "velikimi živinami" kriptovalut, ki ne bo hitro pozabljen
Novice Avtomobilska eksotika, ki jo vozijo tudi slovenski kriptobogataši
Gerald Cotten
Novice Mladenič umrl in v grob odnesel ključ do milijonov, a vsi tega ne verjamejo
Novice V Ljubljani bo stala nova stolpnica, ki jo bo gradil slovenski kriptovelikan
Novice Nov škandal v svetu kriptovalut: vplivnež je prodajal "lažne" bitcoine
Onecoin
Novice Kje so zdaj avtomobili, ki so jih tudi Slovenci kupili s kriptovaluto onecoin?
Ne spreglejte