SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bitka proti spletnemu piratstvu se zaostruje

2

termometer

Google je letos prejel že več kot 100 milijonov zahtevkov za umik povezav na spletne strani, ki naj bi kršile avtorsko zakonodajo.

Gre za precejšnje povečanje v primerjavi z lani, ko je v celotnem letu podjetje prejelo le 50 milijonov zahtevkov. Povečanje kaže na zaostreno bitko proti spletnemu piratstvu s strani lastnikov avtorskih pravic.

Google vsak prejeti zahtevek pregleda in se nato odloči, ali bo spletno stran tudi dejansko umaknil z iskalnika. S tem je dostop do spornih vsebin otežen, če ne povsem onemogočen.

Lastniki avtorskih pravic tako vsak teden Googlu posredujejo na milijone zahtevkov za umik spletnih strani – eno od podjetij, ki je specializirano za zaščito digitalnih vsebin, vsak teden zahteva umik kar 300 tisoč povezav. Največkrat gre za spletne strani za prenos datotek prek protokola Bittorrent.

"Vedno se bo našel način za kopiranje vsebin" Kritiki sicer opozarjajo, da je tak način boja proti piratstvu napačen. Takoj, ko Google iz svojega iskalnika umakne eno spletno stran, se namreč že pojavi nova.

"Pri povečanju števila zahtevkov lastnikov avtorskih pravic gre prej za obliko pritiska na Google, da bi se ta bolj potrudil pri preprečevanju piratstva," meni urednik portala torrentfreak.com Ernesto van der Sar. "Na navadne uporabnike pa zahtevki nimajo večjega vpliva – če bodo uporabniki želeli kopirati vsebine, se bo vedno našel nek način," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin