Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
4. 7. 2017,
18.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

magnetizem material energetska učinkovitost akumulator električna energija pametni telefoni

Torek, 4. 7. 2017, 18.55

6 let, 7 mesecev

Novi materiali

Bi radi polnili svoj mobilni telefon samo enkrat na tri mesece?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
mobilni telefon, polnjenje, prazen akumulator, prazna baterija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ravno to obljublja nova magnetska prevleka, ki so jo razvili ameriški raziskovalci. Slaba novica: v naših napravah je še ne bo tako kmalu.

Raziskovalci ameriških univerz Michigan in Cornell so razvili magnetsko prevleko, ki bi lahko bistveno okrepila energetsko učinkovitost elektronskih naprav in posledično občutno podaljšala čas avtonomije posameznega polnjenja.

Danes, ko ob zmerni uporabi pametnega telefona njegov akumulator ne zdrži vedno niti od jutra do večera, se obet enega samega polnjenja na sto dni sliši kot znanstvena fantastika.

Sunki namesto stalnega dotoka

Procesorji, ki poganjajo vsak pametni telefon ali kakšno drugo pametno napravo, uporabljajo polprevodniško tehnologijo, ki zahteva stalen tok električne energije.

Nov material procesorjem omogoča delovanje z do stokrat manj energije, saj ne zahteva stalnega dotoka energije, temveč le v pulzih, so že lani pojasnili ameriški raziskovalci ob objavi svojega dosežka v reviji Nature.

Danes, ko ob zmerni uporabi pametnega telefona njegov akumulator ne zdrži vedno niti od jutra do večera, se obet enega samega polnjenja na sto dni sliši kot znanstvena fantastika. | Foto: Thinkstock Danes, ko ob zmerni uporabi pametnega telefona njegov akumulator ne zdrži vedno niti od jutra do večera, se obet enega samega polnjenja na sto dni sliši kot znanstvena fantastika. Foto: Thinkstock

Več kot samo za mobilne naprave

Nov material so pripravili iz tankih plasti atomov, razvrščenih v magnetsko polarno prevleko. To je mogoče spremeniti iz pozitivnega v negativno stanje z majhnim pulzom energije, kar omogoča posredovanje podatkov prek prenosa binarne kode – ničel in enk, ki so temelj računalniškega delovanja.

Ta material bi bil lahko zelo primeren tudi za industrijske naprave in medicinsko opremo, vsekakor pa bi odpravil (prepogoste) frustracije, ko pametni telefon ali kakšna druga naprava prekmalu omaga.

Treba bo še počakati

Toda novega materiala še ne moremo tako kmalu pričakovati v svojih napravah – po nekaterih ocenah se to ne bo zgodilo (najmanj) do leta 2030.

Do takrat bodo po nekaterih ocenah elektronske naprave odgovorne za približno polovico svetovne porabe električne energije. Danes k celotni porabi električne energije elektronske naprave prispevajo (samo) okrog pet odstotkov, a so obenem prepričljivo najhitreje rastoči porabniki elektrike.

Ne spreglejte