SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

19 dni zapora zaradi fotografije na Facebooku

2

termometer

Izraelsko sodišče je vojaka obsodilo na 19 dnevno zaporno kazen, ker je na družbenem spletišču Facebook objavil fotografijo iz vojaške baze, kjer je nastanjen.

Predstavnik izraelske vojske po poročanju BBC ni želel komentirati fotografije, je pa dejal, da je bil vojak član obveščevalne enote. Izraelski mediji pišejo, da gre za prvo tovrstno obsodbo izraelskega vojaka.

V zadnjem času se je v izraelskih medijih precej pisalo o potencialnem varnostnem tveganju, ki ga predstavlja objavljanje fotografij vojakov na svetovnem spletu. Izraelske letalske sile so nedavno vsem vojakom v svoji enoti ukazale naj odstranijo vse fotografije, ki so jih morda objavili na Facebooku.

Ukaz sicer ne velja za pripadnike Izraelskih obrambnih sil, pri katerih so se odločili, da bodo vojake podučili o nevarnostih v povezavi z brezskrbno, civilno, uporabo interneta.

Objavljali podrobne fotografije letalskih oporišč Obrambno ministrstvo je v začetku leta sprožilo preiskavo, s katero so preučili potencialno varnostno tveganje spletnih socialnih omrežij, ki so namenjena vojakom v izraelski vojski. Ugotovili so, da so nekateri vojaki objavljali podrobne fotografije letalskih oporišč, vojaških prostorov in podmornic.

Brezskrbnost izraelskih vojakov po navedbah BBC pridoma izkoriščajo militantneži v Libanonu in na palestinskih območjih, ki spremljajo izraelske spletne forume in skupnosti, vključno s Facebookom in spletno stranjo za izmenjavo fotografij Flickr, kjer so na preži za informacijami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin