Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
15. 1. 2019,
19.39

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

Natisni članek

Microsoft Windows 10 Windows Windows 7

Torek, 15. 1. 2019, 19.39

5 let, 3 mesece

Kaj se bo čez natanko eno leto spremenilo za več kot tretjino uporabnikov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35
Windows 7 | Prepoznavno ozadje Windows 7. Operacijski sistem je bil velika prodajna uspešnica - Microsoft je v manj kot treh letih po izidu prodal skoraj 650 milijonov izvodov.  | Foto Reuters

Prepoznavno ozadje Windows 7. Operacijski sistem je bil velika prodajna uspešnica - Microsoft je v manj kot treh letih po izidu prodal skoraj 650 milijonov izvodov.

Foto: Reuters

15. januar 2020 bo prvi dan, ko Microsoft v veliki večini primerov ne bo več podpiral računalniškega operacijskega sistema Windows 7. Za uporabnika to pomeni, da ne bo več prejemal novih varnostnih posodobitev, zaradi česar bo njegov sistem postopoma postajal manj odporen proti morebitnim kibernetskim grožnjam. Microsoft uporabnike poziva, naj se temu izognejo z nadgradnjo na Windows 10. 

14. januar 2020 bo zadnji dan, ko bo Microsoft, če bo to potrebno, še izdal popravke za operacijski sistem Windows 7, nato pa bodo ti naslednja tri leta na voljo samo uporabnikom, ki bodo zadnje pripravljeni plačati postopno vedno višjo ceno.

Plačljive posodobitve bodo na voljo samo za različice Windows 7 Professional in Enterprise in zato namenjene predvsem podjetjem s specializirano programsko opremo, ki se za delovanje zanaša prav na ta operacijski sistem. 

Intel
Novice Podražitev, ki bo prizadela kupce osebnih računalnikov

Zelo verjetno je, da se bo ponovila zgodba Windows XP

Windows 7 veljajo za enega najboljših Microsoftovih operacijskih sistemov vseh časov, vrh seznamov priljubljenosti si pogosto delijo z legendarnimi Windows XP

Z Windows XP se je začelo novo obdobje osebnega računalništva. Šlo je namreč za prvi Microsoftov operacijski sistem, ki ni bil zgrajen na prastari in zastareli platformi MS-DOS, temveč na sodobnejšem Windows NT, ki je bil bolje pripravljen na prihodnost. To je bil tudi eden glavnih razlogov, da se je priljubljenost Windows XP obdržala tako dolgo. | Foto: Reuters Z Windows XP se je začelo novo obdobje osebnega računalništva. Šlo je namreč za prvi Microsoftov operacijski sistem, ki ni bil zgrajen na prastari in zastareli platformi MS-DOS, temveč na sodobnejšem Windows NT, ki je bil bolje pripravljen na prihodnost. To je bil tudi eden glavnih razlogov, da se je priljubljenost Windows XP obdržala tako dolgo. Foto: Reuters

Bill Gates, Windows XP
Novice Zakaj so Windows XP skoraj 15 let po izidu še vedno tako priljubljeni?

Podporo tako imenovanim "ikspejem" je Microsoft dokončno ukinil 8. aprila 2014. Takrat je bil ta operacijski sistem nameščen še na malce manj kot 30 odstotkih vseh osebnih računalnikov.

Še dve leti po ukinitvi podpore so imeli Windows XP še vedno več kot desetodstotni tržni delež. Uporabniki so nanje prisegali zaradi navajenosti, uporabe programov, ki ne delujejo z novejšimi Windowsi, čakanja na iztek življenjske dobe računalnika. Na Windows XP še danes prisega od 2,5 do 4 odstotke uporabnikov.

Novice Skrivnostni kraj nastanka najbolj znane fotografije vseh časov

Windows 7 so še danes bolj priljubljeni, kot so bili ob koncu uradne podpore Windows XP. Nameščeni so na od 35 do 37 odstotkih osebnih računalnikov in trenutno drugi najpogosteje uporabljan operacijski sistem.

Da so ga končno prehiteli, so aktualni Windows 10 potrebovali več kot tri leta od izida poleti 2015, pa čeprav jih je bilo dolgo mogoče namestiti brezplačno.

Eden glavnih razlogov, da Windows 7 (desno) uživajo sloves enega najboljših Microsoftovih operacijskih sistemov, je dejstvo, da so leta 2009 nasledil dve leti staro Windows Visto, ki velja za enega najslabših Windowsov. "Sedemka" je bila vse, kar bi morala biti Vista: hitra, odzivna, učinkovita, nezapletena, prijazna do uporabnika in predvsem brez hroščev. Mimogrede: Windows Vista je bila zadnji operacijski sistem, ki ga je predstavil ustanovitelj Microsofta Bill Gates (levo). | Foto: Matic Tomšič / Reuters Eden glavnih razlogov, da Windows 7 (desno) uživajo sloves enega najboljših Microsoftovih operacijskih sistemov, je dejstvo, da so leta 2009 nasledil dve leti staro Windows Visto, ki velja za enega najslabših Windowsov. "Sedemka" je bila vse, kar bi morala biti Vista: hitra, odzivna, učinkovita, nezapletena, prijazna do uporabnika in predvsem brez hroščev. Mimogrede: Windows Vista je bila zadnji operacijski sistem, ki ga je predstavil ustanovitelj Microsofta Bill Gates (levo). Foto: Matic Tomšič / Reuters

Zelo mogoče je, da se bodo uporabniki Windows 7 oklepali dlje, kot so se Windows XP, saj za nadgradnjo na novejšo različico operacijskega sistema ne veljajo čisto isti argumenti kot v primeru "ikspejev".

Programov in iger, ki delujejo izključno na novejših Windowsih, je za zdaj malo, ker imajo Windows 7 in Windows 10 podobne sistemske zahteve, pa bo računalnik, ki lahko poganja Windows 7, tudi zastaral pozneje. 

Računalnik, nasvet
Novice Osem opozorilnih znakov, da je z računalnikom nekaj narobe

Microsoft: Kdor bo še naprej uporabljal Windows 7, se bo izpostavljal grožnjam

Kljub temu lahko v prihajajočih dvanajstih mesecih zagotovo pričakujemo Microsoftovo pospešeno pozivanje uporabnikov k nadgradnji na Windows 10.

Microsoft opozarja, da bodo Windows 7 po 14. januarju 2020 še delovali, a bodo vse manj odporni proti morebitnim kibernetskim grožnjam. Če bodo hekerji v Windows 7 po 14. januarju prihodnje leto odkrili novo varnostno luknjo, je Microsoft ne bo več zakrpal. 

Microsoft je z Windows 10. decembra lani po številu uporabnikov končno prehitel Windows 7, a cilja, ki si ga je poleti 2015 zastavil pred izidom "desetke", še vedno ni dosegel. Pri Microsoftu so želeli, da bi bili Windows 10 v treh letih po izidu nameščeni na eni milijardi naprav, septembra 2018 pa so dosegli "šele" 700 milijonov namestitev.  | Foto: Reuters Microsoft je z Windows 10. decembra lani po številu uporabnikov končno prehitel Windows 7, a cilja, ki si ga je poleti 2015 zastavil pred izidom "desetke", še vedno ni dosegel. Pri Microsoftu so želeli, da bi bili Windows 10 v treh letih po izidu nameščeni na eni milijardi naprav, septembra 2018 pa so dosegli "šele" 700 milijonov namestitev. Foto: Reuters

Kdor bo želel nadgradnjo, jo bo moral plačati

Microsoft je od 29. julija 2015 do 29. julija 2016 nadgradnjo na Windows 10 uporabnikom operacijskih sistemov Windows 7, Windows 8 in Windows 8.1 ponujal brezplačno, kdor pa jo želi zdaj, bo moral kupiti novo licenco.

V uradni Microsoftovi spletni trgovini najcenejša (za Windows 10 Home) stane 145 evrov, v drugih slovenskih spletnih trgovinah pa jo je mogoče dobiti tudi že za nekaj več kot 110 evrov. Z malce iznajdljivosti lahko Windows 10 v tujini kupimo še ceneje.

Preberite tudi:

Novice Deset res uporabnih programov, za katere ni treba plačati niti centa
Novice Tu je pet načinov, kako pohitriti počasen računalnik
Novice Je treba računalnik vedno ugasniti ali lahko storimo kaj drugega?
Ne spreglejte