Protidopinški testi od zdaj tudi za profesionalne e-športnike

Potem ko je eden najboljših profesionalnih igralcev videoiger Counter Strike priznal uživanje poživil, je zveza ESL, ki organizira največje svetovne turnirje v igrah, napovedala protidopinške ukrepe.
Protidopinški testi od zdaj tudi za profesionalne e-športnike

26-letni Kory Friesen - Semphis, eden najboljših profesionalnih igralcev Counter-Strike: Global Offensive, je v intervjuju pred nekaj tedni priznal, da je marca med turnirjem na Poljskem užival adderall. Gre za zdravilo, ki ga medicinska stroka pogosto predpiše otrokom s težavami s koncentracijo. A po zdravilu, ki med drugim vsebuje tudi nekaj oblik močnega stimulanta amfetamina, v zadnjih letih predvsem v ZDA pogosto posegajo tudi študentje, športniki, znanstveniki in posamezniki na preostalih področjih, kjer sta za uspeh nujni dobra koncentracija in osredotočenost.

Ukrepi zoper zlorabo poživil v e-športu že avgusta Kory Friesen je povedal, da naj bi adderall jemali "praktično vsi, ki si jim je v svetu e-športa uspelo ustvariti ime". To je prišlo na ušesa organizaciji ESL (Electronic Sports League), ki je s skoraj šestimi milijoni registriranih članov največji organizator e-športnih dogodkov na svetu. Nagradni skladi turnirjev v igrah Counter-Strike, League of Legends in Dota 2 (če naštejemo le najbolj znane), ki potekajo pod okriljem ESL, dosegajo tudi pol milijona evrov.

Kot so pred dnevi sporočili iz ESL, bodo začeli sodelovati s svetovno protidopinško agencijo WADA. Domnevno že pripravljajo ukrepe za preprečevanje zlorab poživil med profesionalnimi igralci, ki naj bi po pisanju portala BBC začeli veljati že na večjih turnirjih prihodnji mesec. Seznam prepovedanih substanc sicer še ni znan.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno