TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 3. 2008,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 3. 2008, 17.09

8 let

De Hoop Scheffer upa na rešitev grško-makedonskega spora o imenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalni sekretar zveze Nato je izrazil upanje, da bosta Grčija in Makedonija spor o imenu Makedonije rešili še pred aprilskim vrhom severnoatlantskega zavezništva v Bukarešti.

Na tem vrhu naj bi odločali tudi o povabilu Makedonije v zavezništvo. Vabilo je odvisno od rešitve spora o imenu "Tisti, ki želijo stopiti skozi odprta vrata Nata, morajo izpolniti pogoje," je po pogovorih z grško zunanjo ministrico Doro Bakojanis dejal generalni sekretar zveze Jaap de Hoop Scheffer in makedonsko vlado pozval, naj ukrepa v sporu z Grčijo. "Mislim, da je jasno, da bo vabilo za članstvo odvisno od učinka in učinek je ključen v sporu o imenu," je še povedal generalni sekretar.

"Želim videti soglasje, vendar mora biti dosegljivo in možno," je še dodal de Hoop Scheffer. Pred tem je Bakojanisova pojasnila, da vstop Makedonije v Nato brez rešitve spora ne bo mogoč, in dodala, da "brez rešitve ni povabila". "Pristop zahteva odobritev vseh članic Nata. Nobenega dvoma ni, da se Grčija ne bo odrekla nobeni pravici iz članstva," je še povedala Bakojanisova, Nato pa pozvala, naj pokaže solidarnost s članico Grčijo.

Republika Zgornja Makedonija? Atene so sicer v preteklih mesecih spremenile svoje stališče. Grčija je sedaj namreč pripravljena sprejeti ime, ki bi med drugim vsebovalo ime Makedonije. Posebni odposlanec ZN Matthew Nimetz je po poročanju grških medijev predlagal pet alternativnih imen ZN za Makedonijo, in sicer Ustavna republika Makedonija, Demokratična republika Makedonija, Neodvisna republika Makedonija, Nova republika Makedonija in Republika Zgornja Makedonija.

Grčija priznava FYROM

Grčija ne priznava Makedonije pod njenim imenom, temveč pod imenom, s katerim je bila sprejeta v ZN - Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM). Makedonija vztraja pri svojem imenu, Grčija pa se sklicuje na zgodovinske pravice do imena vse tja do antičnih časov Aleksandra Velikega. Kljub temu je državo z imenom Makedonija priznalo preko 100 držav, med njimi tudi ZDA, Rusija in Kanada.

Ne spreglejte