TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 12. 2007,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 15. 12. 2007, 14.29

8 let

Cilj uveljavitev reformne pogodbe EU s 1. januarjem 2009

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Voditelji držav in vlad članic EU, so zavzeli za hiter in gladek potek nacionalnih procesov ratifikacije nove, reformne pogodbe EU, ki je po kraju dogovora in podpisa dobila ime Lizbonska pogodba.

Cilj je, da bi nova pogodba EU začela veljati 1. januarja 2009, piše v osnutku sklepov vrha. Spremljanje ratifikacijskega procesa je ena temeljnih prioritet prihodnjega, slovenskega predsedstva EU. Pogodba podpisana v jubilejnem letu Evropski voditelji so pozdravili podpis nove pogodbe EU v četrtek v Lizboni le en dan pred vrhunskim srečanjem, zaradi katerega tokratni vrh traja le en dan. Lizbonska pogodba je bila podpisana 13. decembra v jubilejnem letu, ko unija praznuje petdeseto obletnico podpisa Rimske pogodbe, ki velja za rojstni dan EU.

Bo tudi tokrat potreben referendum?

Po podpisu je na vrsti proces ratifikacije, pri katerem se je zataknilo v primeru predhodnice reformne pogodbe, ustavne pogodbe, ki so jo Francozi in Nizozemci zavrnili na referendumu. Tokrat naj bi referendum za zdaj izvedla samo Irska, ki ji to veleva nacionalna zakonodaja.

Irski premier svari pred zavrnitvijo pogodbe Irska se bo "odrezala" od Evrope, če bodo volivci zavrnili novo, reformno pogodbo Evropske unije, ki jo čaka obdobje ratifikacij, je posvaril irski premier Bertie Ahern. Irska je edina država, ki mora o ratifikaciji Lizbonske pogodbe odločati na referendumu. Posledice morebitne zavrnitve Lizbonske pogodbe za Irsko so dokaj jasne, je poudaril Ahern. "Odrezali bi se od Evrope in ne bi bili več del odločevalskega procesa v Evropi," je pojasnil.

Češka vlada ostaja skeptična

Češka vlada, ki je znana kot evroskeptična, pa je napovedala, da bo Lizbonsko pogodbo pred ratifikacijo dala v pregled ustavnemu sodišču. Kot je po poročanju čeških medijev, kmalu po podpisu pogodbe dejal premier Mirek Topolanek, bo ustavno sodišče v Brnu dalo mnenje o tem, ali je reformna pogodba unije v skladu s češko zakonodajo.

S hitro ratifikacijo naj bi bili zgled drugim državam Slovenija načrtuje ratifikacijo v januarju, saj želi kot predsedujoča EU s hitro ratifikacijo v parlamentu biti zgled drugim državam. Naglo ratifikacijo napovedujejo tudi Madžarska, Francija in Nemčija, vendar je v primeru slednjih postopek bolj zapleten, zato ni pričakovati, da bi lahko dokument potrdili prvi.

Janša: Gladka ratifikacija skupna skrb Slovenije in Francije

"Evropski svet je potekal pod vtisom včerajšnjega uspešnega podpisa Lizbonske pogodbe," je povedal premier. "Na naš predlog je bil sprejet sklep, da bo imel Evropski svet v rokah postopek priprav na uresničevanje pogodbe," je poudaril. Niti Slovenija niti Francija "ne želita, da bi se razprava o teh postopkih mešala s procesom ratifikacije", je poudaril Janša.

Začeli bodo z manj občutljivimi vprašanji Tako so se države članice danes dogovorile, da bodo priprave na implementacijo oziroma uresničevanje nove pogodbe "diskretne, da bomo začeli z manj občutljivimi vprašanji in delo tekom naslednjega leta skrbno usklajevali med Slovenijo in Francijo", je povedal Janša.

Eno leto, dve predsedstvi in skupna naloga

"Temu dogovoru bo posvečen moj ponedeljkov pogovor s francoskim predsednikom" Nicolasom Sarkozyjem v Parizu, je napovedal premier. "Gre za eno leto, dve predsedstvi in za skupno nalogo," je poudaril. Pripraviti je treba "vse potrebno, da evropska pogodba teče gladko preko postopkov ratifikacij in da se istočasno pripravimo na uresničevanje," je pojasnil.

Za učinkovitejše soočanje z izzivi se je Evropski svet, ki združuje voditelje držav in vlad članic unije, danes odločil za vzpostavitev neodvisne skupine za premislek, ki naj bi poskušala prepoznati ključne izzive in opredeliti, kako se z njimi soočiti. Vodja skupine bo nekdanji španski premier Felipe Gonzalez, je odločil vrh EU.

Ne spreglejte