TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
15. 4. 2008,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 4. 2008, 8.12

8 let

Četrt milijona prodanih kartic SIM Skupine Telekom Slovenije na Kosovu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Natanko štiri mesece od svojega zagona je drugi kosovski mobilni operater Ipko, ki je hčerinska družba Skupine Telekom Slovenije, prodal že četrt milijona kartic SIM.

Okroglo, četrtmilijonto kartico SIM operaterja Ipko, so prodali v Ipkovi trgovini v Peći/Peje, srečni uporabnik pa ima v svoji družini še tri uporabnike omrežja Ipko.

Ob tem pomembnem mejniku ima Ipko zagotovljen signal že v vseh večjih mest in na glavnih prometnicah na Kosovu in tako pokriva že več kot tričetrt prebivalstva in več kot polovico celotnega ozemlja Kosova. V Skupini Telekom Slovenije načrtujejo, da bodo trenutnih 151 delujočih baznih postaj kosovskega operaterja Ipko do konca leta podvojili in da bodo prehod v novo leto dočakali z najmanj 300.000 uporabnikov omrežja Ipko, kar je tretjino več kot je bila sprva načrtovano. Načrti za prihodnjih pet let ostajajo enaki kot ob zagonu, to je polovični tržni delež, v zrelem obdobju pa naj bi število naročnikov doseglo okrog milijon. Najsodobnejšo opremo ter druge telekomunikacijske in prenosne sisteme za omrežje GSM je operaterju Ipko zagotovilo podjetje Ericsson Nikola Tesla.

Neprecenljive Mobitelove izkušnje

Od samega začetka vzpostavljanja najmlajšega mobilnega operaterja na Kosovu, ki se s svojo tehnološko opremljenostjo, učinkovitimi rešitvami in zanesljivostjo lahko primerja tudi z veliko večjimi operaterji na najrazvitejših trgih mobilne telefonije, sodeluje v okviru konzorcija Skupine Telekom Slovenije tudi močna ekipa najstarejšega, največjega in najbolj razvitega slovenskega mobilnega operaterja Mobitel.

V prvi fazi aktivnosti, ki jo je obsegala postavitev omrežja Ipko, njegov zagon in približno štiri mesece po začetku komercialnega delovanja, je Mobitel prispeval okrog 200 strokovnjakov, ki so svojimi znanji in izkušnjami odločno pripomogli k postavitvi zmogljivega in kakovostnega mobilnega omrežja, spremljajočih izvedbenih rešitev ter usposabljanju in izobraževanju zaposlenih v kosovskem operaterju s klicno številko 049. Mobitelova tehnična ekipa se je na Kosovu vključila že pri načrtovanju in vzpostavitvi radijskega in jedrnega omrežja ter razvoju obračunskega sistema. Zastavljeni roki so bili kratki, v koncesijski ponudbi, sklenjeni 7. marca 2007, je bil zapisan julij 2008, a se je komercialni zagon vendarle zgodil dobra pol leta prej kot je bilo sprva zelo ambiciozno načrtovano.

Na prvi dan komercialnega delovanja omrežja Ipko, to je 14. decembra 2007, je število delujočih baznih postaj naraščalo iz ure v uro; še pred zaključkom slovesnosti v Prištini se je njihovo število, ki je še tisti dan zjutraj prebilo okroglo številko 50, preseglo številko 60. Danes, natanko štiri mesece pozneje, se je njihovo število povečalo na 150. Poleg samega števila baznih postaj o omrežju Ipko veliko pove tudi zanesljivost omrežja in storitev o čemer najbolj zgovorno pričajo meritve, ki jih pri operaterju Ipko nenehno izvajajo z namenom stalnega zagotavljanja najvišje možne kakovosti za svoje uporabnike. Tudi pri teh postopkih se pri operaterju Ipko lahko zanesejo na Mobitel in dolgoletne izkušnje njegovih zaposlenih pri oblikovanju, zagonu in upravljanju naprednih mobilnih omrežij in storitev v domačem slovenskem omrežju.

Ipko se je rodil v devetih mesecih

Poleg tehnike so za začetek delovanja novega mobilnega omrežja ključna tudi druga znanja in izkušnje, ki so jih Mobitelovci in slovenski Telekomovci lahko posredovali svojim kosovskim kolegom. Strokovnjaki iz komercialnega področja Mobitela so vzporedno s tehnično postavitvijo omrežja skrbeli za prav tako pomembno vzpostavljanje prodajne mreže in centra za pomoč naročnikom.

Prvi veliki preizkus so zaposleni v Ipkovih prodajnih centrih prestali že v prvih urah po odprtju prvega prodajnega centra v Prištini: slabem vremenu navkljub so množice prebivalcev Kosova v dolgih vrstah, a vendarle potrpežljivo, želele že prvi dan izkoristiti nove priložnosti in preizkusiti novo ponudbo mobilne telefonije, ki jo je Kosovu prinesel Ipko. Še pred prvim uradnim dnevom je kar deset tisoč poslovnih uporabnikov izkoristilo možnost, da si že dva tedna pred zagonom omrežja rezervirajo svoje nove številke v omrežju Ipko GSM.

Zanimanje za novo omrežje in njegove storitve pa se nadaljuje. Že tri dni po zagonu je Ipko imel že 50 tisoč prodanih kartic SIM, poleg števila uporabnikov pa stalno narašča tudi obseg prometa, ki ga ustvarjajo.

Veliko zanimanje od prvega trenutka je gotovo potrditev vsem udeleženim pri »projektu Kosovo«, ki so lahko še dodatno upravičeno ponosni, da je od podelitve koncesije do dneva, ko je mobilni operater Ipko začel komercialno delovanje minilo samo devet mesecev kar je izjemno kratek čas za tako obsežen in zahteven projekt.

Zgodba o uspehu se nadaljuje

Mobitelovim in Telekomovim strokovnjakom, ki pomagajo svojim kosovskim kolegom v operaterju Ipko, pa ne zmanjkuje sape, saj se v drugi fazi aktivnosti nadaljuje širitev omrežja Ipko. Med poglavitnimi nalogami trenutne faze so tudi razvoj novih privlačnih storitev mobilne telefonije, ki jih prebivalci Kosova, kakor zatrjujejo zadovoljni uporabniki omrežja Ipko, pri starejšem kosovskem mobilnem operaterju preprosto niso bili deležni. Tudi za slovenske strokovnjake je kosovska izkušnja pomemben razvojni mejnik, pojasnjuje Marko Jagodič, vodja projekta Kosovo pri Mobitelu: »Projekt Kosovo je bil velika in kljub dolgoletni praksi večine vpletenih tudi nova izkušnja za Mobitel, saj je bilo potrebno v zelo omejenem času in precej drugačnem okolju od slovenskega načrtovati, zgraditi in zagnati enako kvalitetno omrežje GSM, kot je Mobitelovo v Sloveniji. To nam je uspelo ob izjemni osebni zavzetosti in prilagodljivosti vseh vpletenih, sodelavcev Mobitela, Ipka, Telekoma Slovenije in drugih.«

Sodobne, raznovrstne in prilagojene storitve

Kosovski trg je prepoznal prednosti, ki jih je prinesel nov mobilni operater: najsodobnejše in zanesljive storitve, ki so prilagojene posameznim ciljnim skupinam: ponudba za mlade poudarja cenejša SMS sporočila, ponudba za družine omogoča cenejše telefoniranje med člani družine, ponudba za podjetja pa temelji na cenejših klicih med zaposlenimi. Poleg zanesljive in varne uporabe pa se Ipko svojim uporabnikom približuje tudi tako, da im kot edini mobilni operater na Kosovu zagotavlja strokovno in prijazno telefonsko podporo 24 ur dnevno vse dni v letu. Predplačniki imajo na voljo inovativne storitve kot so prenos dobroimetja med predplačniškimi računi ter na tehnologiji USSD temelječe storitve kot so glasovanje in »Pokliči me«, sporočilo, ki ga uporabnik lahko pošlje poljubnem mobilnem uporabniku v svetu četudi nima na računu dovolj denarja za klic. Poslovni uporabniki bodo še aprila lahko izbrali nove pakete mobilnega podatkovnega prenosa.

Kosovo dobiva konvergenco

Ipko, ki je na dan zagona mobilnega omrežja Ipko GSM s tem imenom in novo celostno grafično podobo nasledil dotedanji Ipko Net, pa uresničevanje svojih ambicioznih razvojnih načrtov še nadaljuje, tudi na drugih področjih elektronskih komunikacij. Že Ipko Net je bil vodilni internetni ponudnik na Kosovu, od junija lani pa ima licenco tudi za opravljanje fiksne telefonije in zato ponuja tudi te storitve. Ipko ima svoje lastno fiksno in brezžično omrežje, s katerim dosega štiri petine naseljenega območja Kosova, in uporablja zelo hitro hrbtenično omrežje IP/MPLS, ki zagotavlja prilagodljive in zmogljive internetne storitve, vključno s telefonijo IP in internetno televizijo. Trenutno ima Ipko v svojem omrežju po vseh večjih mestih na Kosovu več kot 40.000 naročnikov širokopasovnega dostopa (približno četrtino več kot v začetku leta), od tega več kot 3.000 poslovnih uporabnikov (približno polovico več kot v začetku leta). Ipko tako v največji možni meri izkorišča konvergenco omrežij in komunikacij, obenem pa se vedno bolj uveljavlja tudi na področju sistemske integracije. Še pred poletjem bo Ipko ponudil tudi storitev internetne televizije kar bo omogočilo tudi oblikovanje novih paketnih ponudb kot so dvojček, trojček in četverček.

Poslovanje v tujini je rdeča nit strategije Skupine Telekom Slovenije

Skupaj s koncesnino (75 milijonov evrov) je Skupina Telekom Slovenije do prvega dne delovanja v gradnjo omrežja Ipko GSM vložila skoraj 100 milijonov evrov, kar je polovica vseh načrtovanih vlaganj v mobilno omrežje v skupni vrednosti skoraj 200 milijonov evrov. Poleg naložb v mobilno omrežje je Telekom Slovenije dokapitaliziral Ipko že s 16,5 milijona evrov. Sicer pa ima Telekom Slovenije v operaterju Ipko 63,75-odstotni delež, Faktor banka 15-odstotni delež in drugi delničarji 21,25-odstotni delež. V Skupini Telekom Slovenije so ponosni, da jim je v dobrem letu dni uspelo doseči tako uspešen prodor na perspektivno kosovsko tržišče elektronskih komunikacij z izjemno velikimi možnostmi nadaljnjega razvoja. To je za Skupino Telekom Slovenije pomembno zlasti zato, ker je širitev poslovanja na tuje trge rdeča nit in imperativ dolgoročne strategije poslovanja in razvoja celotne skupine. Kosovo je zanimivo tudi zaradi svoje evropske in razvojne naravnanosti, podobne velikosti trga ter regionalnih značilnosti, na katerih temeljijo načrti skupine pri nadaljnjem širjenju na območje jugovzhodne Evrope.

Ne spreglejte