TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 11. 2008,
18.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 11. 2008, 18.27

7 let, 12 mesecev

Celje želi v mrežo Starostnikom prijaznih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Inštitut Antona Trstenjaka je v Celju predstavil mednarodni projekt Starosti prijazna mesta, ki sicer poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije.

Svetovna zdravstvena organizacija je omenjeni projekt razvila v minulih dveh letih v obliki 84 priporočil in ga povezala z osmimi področji življenja v mestih. Kot je povedal vodja projekta na nacionalni ravni Božidar Voljč, je ta v Sloveniji šele v začetni fazi, njegovi pobudniki pa so z uresničevanjem ciljev za zdaj začeli v Ljubljani, Mariboru in Celju. V projekt želijo postopoma vključiti vsa slovenska mesta Postopno želijo z uresničevanjem tega programa zgraditi projektno mrežo, v katero bi bila vključena vsa slovenska mesta. To bodo po Voljčevih besedah dosegli tudi tako, da bodo k sodelovanju z njihovo javno podporo ciljem projekta vključili ugledne meščane in meščanke, predvsem tiste z mnogimi življenjskimi izkušnjami in z vednostjo, kaj starost prinaša.

Slovenija bo z izpolnjevanjem omenjenih priporočil vključena v svetovno mrežo Starosti prijaznih mest, vsako posamezno mesto pa bo imelo svoj naziv, kot je npr. Starosti prijazno Celje in podobno. Do zbora omenjenih priporočil so pobudniki po besedah Božidarja Voljča prišli, ko so po 33 svetovnih mestih spraševali starostnike, kaj v svojih okoljih sprejemajo kot starostnikom prijazno in kaj kot neprijazno za njihovo življenje ter potrebno izboljšave.

"Mesta tako postanejo prijazna do vseh prebivalcev" "Slovenija že danes dobro izpolnjuje kar precej omenjenih priporočil in bi kot razvita država lahko hitro dosegla še preostala pričakovanja starejših občanov. To ne zahteva velikih naporov ali celo izdatnih financ, pač pa predvsem dobro voljo," je dejal Voljč in ob tem opozoril tudi na pomembnost poudarjanja medgeneracijske solidarnosti, "zlasti v aktualnem obdobju koalicijskih pogajanj, ko Karl Erjavec nekoliko nespretno poudarja potrebe starejših in nekako razdvaja generacije. Projekt namreč omogoča, da mesta tako postanejo prijazna do vseh prebivalcev, saj bo starejšim prijazen park zagotovo prijazen tudi vsem ostalim".

Sicer pa so tudi v Celju k sodelovanju povabili ugledne meščane, ki bodo spremljali izvajanje projekta. Kot je povedala vodja projekta Starosti prijazno Celje Janja Romih, sicer tudi celjska mestna svetnica, so v Celju na pobudo mestnega sveta sicer že pred časom ustanovili lokalno interdisciplinarno koordinacijo za potrebe starejših, ki med drugim skrbi tudi za poudarjanje medgeneracijskega sodelovanja. Njihova naslednja želja je vzpostavitev info točke, kjer bodo starejšim občanom na voljo informacije iz vseh zanje pomembnih področij.

"Celje je na področju sociale ves čas v ospredju" "Celje je eno tistih mest, ki je v Sloveniji na področju socialnih zadev ves čas nekoliko v ospredju, zato je v takšnem mestu določene stvari še nekoliko lažje urediti. Mi se ustanavljanja prej omenjene koordinacije nismo lotili zato, ker bi bilo to področje v Celju kakorkoli bolj problematično, pač pa ravno zato, da bi povezali, uskladili in še bolj približali uporabnikom vse tisto, kar jim mesto že ponuja," je še pojasnila Romihova.

Ne spreglejte