SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Banke za takojšnjo zamenjavo celotne uprave Istrabenza

4

termometer

 | Foto:
Banke upnice Istrabenza so obravnavale razmere v koprski družbi. Nadzornemu svetu Istrabenza predlagajo takojšnjo zamenjavo celotne uprave in imenovanje nove.

Delničarje pa pozivajo, da zagotovijo ustrezno kapitalsko ustreznost Istrabenza in poskrbijo za ustrezno dokapitalizacijo družbe. Kot so po skoraj peturnem sestanku v imenu upnic sporočili iz Nove Ljubljanske banke (NLB), upnice tudi pričakujejo, da bo Istrabenz omogočil svetovalcem, ki jih bodo določile banke, izvedbo skrbnega pregleda poslovanja Istrabenza in njegovih povezanih družb za namen odločanja o načrtu finančne reorganizacije družbe. Sestanka so se udeležili predstavniki vseh bank upnic Banke sicer vidijo rešitev problema glede Istrabenza v sodelovanju bank z lastniki, nadzornim svetom in upravo podjetja. Bankam holding Istrabenz skupaj s svojimi družbami dolguje okoli 950 milijonov evrov. Sestanka so se udeležili predstavniki vseh 19 bank upnic, med drugim pa sta bila navzoča tudi predsednik nadzornega sveta Istrabenza Tomaž Toplak in Marko Jazbec, ki naj bi bil kandidat bank upnic za novega prvega moža Istrabenza.

Istrabenz je od ponedeljka nesolventen, nadzorni svet pa išče naslednika predsednika uprave Igorja Bavčarja, ki odhaja s položaja 15. maja. Kadrovska komisija, sestavljena iz članov nadzornega sveta Istrabenza, je v torek že pozvala banke upnice in ostale zainteresirane, da predložijo imena morebitnih kandidatov za razširjeno upravo, ki naj bi v prihodnje štela tri člane.

Uprava mora pripraviti načrt finančnega prestrukturiranja družbe Znova naj bi se kadrovska komisija sestala v četrtek, ko bo imela na mizi tudi sklepe bank upnic. Ker banke z upravo in največjimi delničarji Istrabenza niso dosegle dogovora o finančni konsolidaciji družbe, mora zdaj uprava v skladu z zakonodajo pripraviti načrt finančnega prestrukturiranja družbe. Bavčar v torek ni izključil možnosti za dosego dogovora med vsemi udeleženci v procesu mimo sodnih poti.

NLB Istrabenzu zasegla šest odstotkov delnic Petrola

NLB je sicer v petek pridobila 6,057-odstotni delež naftne družbe Petrol. Delnice je zasegla holdinški družbi Istrabenz, in sicer na osnovi neizpolnitve obveznosti iz pogodbe o prodaji in reodkupu delnic. S tem je NLB, ki je bila že do zdaj med večjimi posamičnimi delničarji Petrola, svoj lastniški delež v družbi povečala nad 12 odstotkov. Po podatkih s Petrolovih spletnih strani je imela namreč na dan 31. december lani v lasti 126.515 delnic, kar predstavlja 6,06-odstotni lastniški delež družbe.

Maksima holding ne more odplačevati dolgov Finančna družba Maksima Holding, ki je v 78-odstotni lasti družbe FB Investicije prvega moža Istrabenza v odstopu Igorja Bavčarja, je nesolventna. Medletni računovodski izkazi so namreč pokazali, da izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami po stanju na dan 31. marec presega polovico osnovnega kapitala družbe in je ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv.

Uprava finančne družbe je zlasti zaradi padanja vrednosti naložb v letošnjem prvem četrtletju preverila finančno stanje družbe ter v tem okviru pripravila medletne računovodske izkaze po stanju na dan 31. marec. Pri tem je upoštevala tudi priporočilo Slovenskega inštituta za revizijo, da je potrebno slabitev naložb prikazati v izkazu poslovnega izida družbe.

Izguba je višja od polovice osnovnega kapitala družbe Ti računovodski izkazi so - kot je uprava družbe sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze - pokazali, da je podan razlog insolventnosti, kot ga navaja zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Izguba je namreč višja od polovice osnovnega kapitala družbe in je ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv.

Uprava Maksime Holdinga je tako sprejela ugotovitveni sklep o nastopu razloga insolventnosti in je poslej dolžna ravnati v skladu z določbami prej omenjenega zakona. Ta med drugim določa, da družba v primeru nastopa insolventnosti z izjemo nujnih ne sme opravljati nobenih plačil ali prevzemati novih obveznosti, poleg tega ne sme opraviti nobenega dejanja, ki bi spravilo upnike v neenak položaj.

Leto 2008 je Maksima Holding sklenila z 18,8 milijona evrov čiste izgube Zakon upravi tudi nalaga, da v mesecu dni pripravi poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja ter ga predloži nadzornemu svetu. Leto 2008 je Maksima Holding sklenila z 18,8 milijona evrov čiste izgube, potem ko je leto prej še ustvarila 11,5 milijona evrov čistega dobička. Lani je družba odpisala za 40,4 milijona evrov finančnih naložb, je razvidno iz v torek objavljenih nerevidiranih poslovnih rezultatov za leto 2008.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin