Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 8. 5. 2015, 12.15

8 let

Willys ali Overland ali Ford ali Jeep – avtomobilski general še vedno isti, nesmrten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Marsikatera pozneje kultna ali vsaj uporabna reč se rodi v vojni. Tudi legendarni jeep, prvi med prvimi, je takrat reševal in dobival vojno, danes pa je njegovo ime kar sinonim za vse terence.

(Skoraj) vsi ga poznamo. Toda od kod njegovo ime?

Če ste že kdaj kje zasledili trditev, da ima neki model avtomobila zapleteno zgodovino, to ni nič v primerjavi z jeepom. Danes je vse jasno – blagovna znamka je Jeep, model pa wrangler.

Ta jasnost sega skoraj do povojnih časov, ko se je takrat vojaški terenec prelevil v vozilo za osebno uporabo in dobil ime jeep CJ (civilian jeep). Toda bolj ko se vračamo proti vojni, bolj se zadeve zapletajo. Še o tem, zakaj ime jeep, ni enoznačne uradne razlage.

ZDA vstopijo v vojno in vidijo (delno) rešitev v malem izvidniškem terencu

Kot še za marsikaj je tudi za nastanek jeepa "kriv" Hitler. Če ne bi začel vojne, se vanjo ne bi mogle vmešati ZDA, in če v tej vojni ne bi bil tako močan, bi jo rešili brez dodatnih izumov. Tako pa angleško govorečim vojnim strategom ni kazalo drugega, kot da del odgovornosti za končanje vojne naprtijo vozilu za izvidnico oziroma poizvedovanje. Ki so ga morali še izumiti.

A vojne razmere so dobre še za nekaj: odzvati se je treba hitro in to je veljalo tudi za naročilo ameriške vojske. Ta je 135 podjetjem poslala razpis za izdelavo prototipa štirikolesno gnanega lahkega vozila. Le dve podjetji sta se odzvali. American Bantam Car Company in Willys-Overland.

Vojne razmere, bliskoviti inženirski odzivi: pet dni od naročila do potrditve načrtov

Zanimivo: Willys je želel daljši rok dobave prvih prototipov od 49 dni, kolikor so jih določili, pa jih je vojska zavrnila, bankrotirani Bantam pa ni imel več inženirjev, zato so se obrnili na Karla Probsta, nadarjenega inženirja iz Detroita.

Pa jih je Probst zavrnil, le malo za tem pa sprejel ponudbo vojske in začel delati 17. julija 1940. Brez plače.

Kljub temu je v le dveh dneh izdelal popolne načrte za BRC (Bantam Reconnaissance Car), ki jih je vojska potrdila 22. julija. Si predstavljate to: od naročila do potrditve načrtov je minilo zgolj pet dni! In ali si predstavljate, kako to poteka danes?

Karl Probst zriše obliko, ki postane kultna

Probst si je modro zamisli vozilo, za katerega so lahko vrsto sestavnih delov vzeli z obstoječih vozil, le štirikolesni pogon naj bi posebej za BRC dobavljalo podjetje Spicer.

Že 21. septembra je bil prvi prototip pri vojski, ki je bila zadovoljna z vsem, le motorni navor jim je bil premajhen.

Pomembno na tem mestu pa je, da je bil bantam BRC že na pogled jeep, skoraj kot ga poznamo danes.

4.500 prototipov gre na surova testiranja. Zmaga Willys.

Ker pa je bilo Bantam premajhno podjetje za dobavo količin, kot so jih načrtovali, je vojska vse načrte za izdelavo predala podjetjema Willys in Ford in jima pustila odprte roke za morebitne izboljšave. Tako sta nastala še ford pygmy in willys quad, nato so pa po 1.500 od vsakega od treh predserijskih (BRC-40, ford GP in willys MA) poslali na težaška testiranja.

Najuspešnejši je bil willys, ki je zadovoljil z zadosti majhno skupno maso ter z zmogljivostmi pogonskega stroja, ki so ga poimenovali go-devil' Ta različica je tako dobila končno potrditev in tudi drugo ime (willys MB), le maska pred motorjem, ki je za jeepe značilna še danes, je pravzaprav Fordovo delo.

Vsaki dve minuti en jeep s proizvodnega traku. Leta 1941!

Jeep se lahko pohvali, da je v času vojne (samo da spomnim, govorimo o letu 1941!) s proizvodnega traku vsaki dve minuti prišel eden! Ford je izdeloval svoje GPW (kjer je črka G za "government", P za medosno razdaljo 80 palcev oziroma dobra dva metra in W za načrt tovarne Willys-Overland), Willys svoj MB, razlike med njima pa so bile zelo majhne.

Pri Fordu so na prav vse sestavne dele odtisnili črko F, pri Willysu pa so nekaj časa na večje kose tiskali ime znamke, a so to kmalu prenehali.

Takratna cena Willysovega GP je bila 649, Fordovega GPW pa 783 dolarjev, a je cena sčasoma naraščala. Obe tovarni sta v času vojne izdelali skupaj kar prek 640 tisoč jeepov.

Konec vojne. Začetek novega življenja in civilnega jeepa.

Potem je bilo vojne konec, ne pa tudi življenja jeepa.

Poleg tega, da so ga v ZDA začeli izdelovati (tudi) za civilne namene, so ga – malce zaradi posrečenega videza, malce pa tudi zaradi njegove uspešne vloge v vojni – bolj ali manj prekopirali tudi v drugih državah: v Franciji Delahaye in Hotchkiss et Cie, na Japonskem Toyota in Mitsubishi, še proti koncu prejšnjega tisočletja so se ga spomnili pri Ssangyongu (korando) in tako naprej.

Zavezniške sile so bile leta 1944 že povsem prepričane, da bo vojne v kratkem konec, zato so pri Willysu že leta 1944 zasnovali prvi prototip civilne različice, ki naj bi bil po nekaterih podatkih nared že maja 1944.

Uradno je šlo za willys-overland CJ-1, a so zapisi o njem pomanjkljivi. Prvi civilni jeep je Willys izdeloval že leta 1945, ker je imel kot lastnik izvirnih načrtov zanj pravico do uporabe imena in zasnove.

Več kot 40 let serijske proizvodnje: uspešen model, neuspešna podjetja

A se je začelo tudi tu zapletati: podjetje Willys je leta 1953 kupil Kaiser Motors, ki se je leta 1963 preimenoval v Kaiser-Jeep. AMC (American Motors Corporation) je od vse slabše stoječega Kaiserja leta 1970 kupil vse Jeepove posle, leta 1979 je v AMC investiral celo Renault, nato je leta 1987 Jeep kupil Chrysler in ta se je, skupaj z Jeepom, seveda, združil z Daimler-Benzom leta 1998 v DaimlerChrysler. Od tu dalje je bolj ali manj znano – Daimler je leta 2007 prodal svoj ameriški del neki trgovski družbi, znamki Chrylser ter Jeep pa je pred propadom leta 2009 rešil Fiat oziroma poslovnež Sergio Marchionne. Od leta 2014 je Chrysler z Jeepom del koncerna FCA (Fiat Chrysler Automobiles).

Jeep pa se v tem času ni dosti spreminjal. Načeloma velja, da so si sledile generacije od CJ-1 do CJ-8, pa vendar … Od generacije CJ-1 ni preživel nobeden (niti ni znano število izdelanih), CJ-2 sploh ni bil v maloprodaji, prvi zares serijski je bil šele CJ-2A (214.760 izdelanih) in tako naprej. Najdlje v proizvodnji je bil willys CJ-5 (od leta 1964 naprej jeep CJ-5), ki so ga neprekinjeno izdelovali med letoma 1954 in 1983.

Sčasoma so jeepi dobivali sodobnejše motorje in menjalnike ter seveda opremo. Generacija CJ je trajala do leta 1986, torej dobrih 40 let, ko jo je zamenjal model jeep wrangler, ki ga poznamo še danes.

Ne spreglejte