Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2012,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 9. 2012, 15.31

8 let

Ghibli je bil prvi uspešen cestni maserati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Maserati se je iz avtomobilskih dirk umaknil že konec petdesetih let in se posvetil cestnim športnim avtomobilom, a je z njimi zares prodrl šele z leta 1966 predstavljenim ghiblijem.

Uspeh v Torinu

Ghibli je ob predstavitvi na avtomobilskem salonu v Torinu vzbudil zelo veliko zanimanja, a je Maserati svoje kupce pustil čakati še dobro leto, preden jim je dobavil prve primerke nizkega aerodinamičnega kupeja z značilnim nosom, ki se je zgledoval po morskem psu, poklopnimi žarometi, litimi platišči in razkošno notranjostjo v usnju.

Pločevina namesto steklenih vlaken

V prvi polovici šestdesetih let se je veliko proizvajalcev superšportnih avtomobilov zatekalo h karoserijam iz umetnih vlaken, da bi zmanjšali težo avtomobilov in s tem povečali njihove zmogljivosti. Maserati se je v nasprotju s tem trendom odločil za tradicionalno pločevinasto karoserijo in njeno izdelovanje zaupal Giorgettu Giugiaru in Ghii. Večja teža se je izkazala zgolj za navidezno pomanjkljivost, saj je ghibli kljub temu v 6,8 sekunde pospešil do hitrosti 100 kilometrov na uro in pospeševal vse do končnih 250 kilometrov na uro. Za to je poskrbel tudi 4919-kubični motor V8 z odmičnimi gredmi nad motornima glavama in največjo močjo 250 kilovatov, ki je bil na voljo v kombinaciji s petstopenjskim ročnim ali tristopenjskim samodejnim menjalnikom, napajal pa se je kar iz dveh posod za gorivo s skupno prostornino 50 litrov.

Prvi med najboljšimi

Ghibli se je izkazal za dobro kombinacijo lastnosti in na prve lastnike naredil tako dober vtis, da so ga priporočali prijateljem in končno je s prodajo presegel celo mogočna tekmeca lamborghinija miuro in ferrarija daytono. Končno mu je dodal še kabrioletsko različico spyder, ki je bila precej manj uspešna, saj so jo v primerjavi s približno 1150 kupeji izdelali le 125 primerkov, še bolj redek pa je bil na 25 primerkov omejen, a zato toliko bolj zaželen ghibli spyder SS z 261-kilovatnim motorjem.

Ne spreglejte