Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2008,
17.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2008, 17.55

8 let

Volkswagen crafter 2,5 TDI 80 kW

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Oznaka 35 pomeni največjo dovoljeno maso, ki ostaja znotraj vozniške kategorije B. S povišano karoserijo (2725 milimetrov) nismo mogli pod vsak podvoz, kaj šele pod balkone in nadstreške.

Skupni izdelek Mercedes-Benza in Volkswagna je tipično gospodarsko vozilo. Kupec ga ne nabavi tako kot kakšen osebni avto, ki si ga ponavadi izbere v salonu, pač pa preveri, katera od 178 različic mu odgovarja. Ne samo po velikosti tovornega prostora in števila klopi, tudi glede prenosa v diferencialu na primer. Preizkusili smo različico, ki smo ji, glede na nekatere značilnosti, določili značaj mestnega oziroma primestnega tovornika.

Zunanjost, notranjost

Oznaka 35 pomeni največjo dovoljeno maso, ki ostaja znotraj vozniške kategorije B. S povišano karoserijo (2725 milimetrov) nismo mogli pod vsak podvoz, kaj šele pod balkone in nadstreške. Za povrh je tudi medosje krepko podaljšano, saj za dvema vrstama sedežev ponuja še enajst kubikov tovornega prostora. Poleg vozniškega sedeža, ki je vsestransko prilagodljiv (ponuja tudi doplačilno nastavitev vzmetenja), je dvojna klop, skupaj s klopjo druge vrste je torej prostora za šest oseb. Notranjost je za doplačilo klimatizirana in opremljena z množico odlagalnih mest oziroma polic. Drsna vrata na desni strani so namenjena le potnikom v drugi vrsti, medtem ko se natovarjanje v dobro razsvetljeno notranjost opravlja od zadaj. Potniki so s pločevino zaščiteni pred naletom tovora, nad višino naslonjal tudi s kovinsko mrežo. Sicer pa se da tovor pritrditi s pomočjo močnih jeklenih zank na tleh.

Vozne lastnosti

Pred voznikom sta po volkswagnovsko modro-rdeče osvetljena merilnika, za volanom pa je le en kombiniran vzvod (po mercedesovo) na levi strani. Prestavna ročica je kot v vseh podobnih vozilih pomaknjena navzgor in k levi. Vzmeteni in prilagodljivi sedež zadovolji voznika, pomik volanskega obroča pa v testnem crafterju ni bil na voljo, sicer pa je na spisku dodatne opreme. Zato se pa njegov mehanizem izkaže z ugodnim, dovolj neposrednim prenosom, ki omogoča dovolj spretne pomike levo in desno med ovirami. No, kakšen pločnik se med zavijanjem desno že povozi. To preprečujeta veliki vzvratni ogledali, ki imata na spodnji strani še ločeni površini za opazovanje zadnjih koles. Pa bi bilo vseeno bolj "komot", če bi se dali vsaj na desni strani nastavljat električno.

Zmogljivosti, poraba

V uvodu smo testnega crafterja opredelili kot mestno in primestno vozilo. To pa zato, ker so prestavna razmerja kratka, končni prenos (na izbiro jih je več) pa omogoča uporabo šeste prestave dokaj hitro po speljevanju. Tako je vožnja dinamična in varčna pri mestnih hitrostih in na odprtih cestah tja do recimo 80 km/h. Med hitrejšo vožnjo je crafter glasnejši in tudi bolj žejen. Tako nam je med priganjanjem na našem testnem krogu porabil 13,7 na sto, med celotnim testom 12,1, na mestnem ciklusu pa samo 9,6 litra plinskega olja na sto kilometrov. Poleg naravnanosti menjalnika, ki ugodno vpliva na mestno porabo, je za visoko porabo na odprtih cestah kriva tudi velika čelna površina vozila.

Cena, tekmeci

Kot že rečeno, se crafterja izbira glede na specialnosti, ki jih zahteva kupec. Tako tudi cena testnega vozila z izbiro opreme naraste iz 23 evro-tisočakov na dobrih 37. Pri vrednotenju gospodarskega vozila so poleg nabavne cene in stroškov obratovanja pomembni tudi servisni intervali in s tem povezano obdobje, ko mora vozilo mirovati. Glede tega so pri Volkswagnu krepko "raztegnili" nekatera obvezna opravila, na primer: menjava zobatega jermena za pogon odmične gredi je na 200.000 kilometrov, menjava filtra za gorivo na 130.000 kilometrov, servisni interval pri normalni uporabi vozila pa je na 50.000 kilometrov. Tekmece ponujajo mnogi proizvajalci, večinoma gre za nove generacije, saj so vsi po vrsti z novimi modeli čakali na vstop okoljskih standardov Euro IV. Tako so crafterju oziroma dvojčku sprinterju tržno napoti poleg trojčkov (citroen jumper, peugeot boxer, fiat ducato) še ford transit, opel movano in renault master. Pa smo spet pri "fanih", kot pri osebnih avtih, kjer se prisega na forde, pidžote, oplne, renolde, merčote ... in folcvagne.

Ne spreglejte