Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 18.34

8 let

Subaru forester 2,0

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Forester je po eni strani na običajnih cestah lahko potovalnik za udoben prevoz oseb ali karavan za manjša tovorjenja, po drugi strani pa je zelo uporaben na slabših cestah in kolovozih.

Forester je uspešna kombinacija avta za vsemogoče pogoje. Udoben, hiter na avtocesti, ročno spreten v mestnem vrvežu, neustrašen in prav nič spoštljiv do razdrapanih kolovozov. Za povrh pa sploh ni požrešen. Ni torej čudno, da so jih italijanski karabinjerji pokupili štiristo v paketu, pa to menda še ni končna številka.

Zunanjost, notranjost

Forester je karavan robustnega videza s terensko dvignjenim podvozjem. Bočna stekla v treh vrstah in sončna streha naredijo notranjost svetlo, tudi preglednost iz avta je odlična. Sedeži so visoki, udobni in spredaj dobro oprijemljivi. Če je za volanom dvometraš, mora za njim sedeči premisliti kam z nogami, v višini ramen pa ni nikakršnih težav. Vse kar potrebuje voznik, je dosegljivo na svojem mestu, oprema je izbrana pazljivo in deluje kakovostno. Škoda, ker je zadnji par vrat oblikovan tako, da stekla v njih ne morejo do dol. Položena zadnja naslonjala tvorijo ravno dno, tako da nastane več kot poldrugi kubik velik in uporaben tovorni prostor.

Vozne lastnosti

Med opremo gozdovnika je kar nekaj uporabnih naprav, ki olajšajo vožnjo med posebnimi pogoji. Mislimo na pranje žarometov in razna ogrevanja (prednje steklo v področju brisalcev, tretja vrsta bočnih stekel, prednja sedeža). Zunanji ogledali omogočata pogled nazaj in navzdol proti zadnjemu paru koles, ponoči sta v pomoč učinkoviti luči za vožnjo nazaj. Za terensko vožnjo se lahko vklopi reduktor kar med vožnjo, za avtocestno vožnjo služi tempomat. Tudi forester je opremljen s parkirnimi lučmi (kot vsi subaruji, celo športna impreza), s katerimi se označi levo ali pa desno stran vozila, ki ga pustimo delno na vozišču. Pri vsem tem pa lahko rečemo, da potovalni računalnik kar manjka. Volanski obroč je športno oblikovan, za terenca majhnega premera. S sorazmerno velikim vozilom lahko tudi nežni spol rokuje z lahkoto, za povrh je krog obračanja štiripogonca presenetljivo majhen. Za preverjanje terenskih zmogljivosti foresterja smo imeli v zadnjem času kar nekaj prilik. Izkazal se je s plezanjem po umetnih ovirah, na snežnih strminah, zapodili smo ga v vodo. Z reduktorjem in zaporo zadnjega diferenciala je ovire premagoval brez težav, pravzaprav z lahkoto, še najmanj všeč mu je bila burja na avtocesti.

Zmogljivosti, poraba

Subarujevi bokserji so bili nekdaj znani po "zlivanju" bencina v motor. To sicer počnejo še danes, vendar je treba foresterja za visoko porabo dobro izkoristiti v terenskem in v hitrostnem smislu. Zaradi sorazmerno velike površine prednjega dela karoserije je bolj "pogoltna" zlasti vožnja z veliko hitrostjo po avtocestah. Terensko naravnan karavan potegne skoraj do dvesto in doseže sto na uro v manj kot desetih sekundah. Kljub temu smo imeli občutek, da mu bolj pristoji pol litra več delovne prostornine s turbino. Motor se lepo zavrti, rdeče polje je označeno pri visokih 7500, vendar se med nizkimi vrtljaji na kolovozih prav nič ne pritožuje. Testna poraba je odražala način vožnje, saj je znašala 14, 13 in 10 litrov, povprečno na 100 kilometrov. Za nizko porabo goriva se sicer ni treba posebej trudit, dovolj je uravnavanje vrtljajev tam do največje vrednosti navora (3200), še lažje pa bi bilo s spremljanjem potovalnega računalnika. Ampak ga ni.

Cena, tekmeci

Za foresterja lahko mirno trdimo, da je cenovno zelo ugodno vozilo. Po eni strani je na običajnih cestah lahko potovalnik za udoben prevoz oseb ali karavan za manjša tovorjenja, po drugi strani pa je zelo uporaben na slabših cestah in kolovozih. Poleg tega vključuje VL stopnja opreme sončno streho, klimatsko napravo, radio s CD-jem ... pa še menjalnik z reduktorjem in pripomočke, navedene pod odstavkom "vozne lastnosti". Na tržišču je kar nekaj štiripogonskih karavanov, ki ne ponujajo terenskih zmogljivosti in takšnih, ki poudarjajo športnost. Najbližji tekmec mu je Mitsubishijev outlander, blizu sta Nissanov X-trail in Toyotin RAV4, tudi s hyundaiem tucsonom smo ušpičili kakšno terensko. Za foresterja lahko trdimo, da je v primerjavi z malimi SUV-ji na običajnih cestah mnogo bolj "avto", na brezpotjih pa celo bolj "terenec". Iz cenovnih višav gledajo navzdol terenski karavani alfa romeo crosswagon, audi allroad in volvo XC70, ampak njihovim lastnikom bi se gotovo srce trgalo, če bi se morali zapeljat čez korenine zato, da naložijo kakšna drva.

Ne spreglejte