Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 13.44

8 let

Škoda octavia combi 1,6 TDI greenline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stari motor 1,9 TDI se je končno poslovil, tu je 1,6 TDI. Tišji in veliko bolj uglajen izdelek, ne pa tudi bistveno varčnejši.


Volkswagen priznal poraz v tehnični bitki

Morda se bo kdo spomnil moje kolumne, v kateri sem pisal o tarnanju moje prijateljice nad službeno octavio combi. No, ona uporablja combija s starim 1,9 TDI-jem, tokrat pa smo preizkusili enako opremljeno octavio, a s sodobnejšim dizelskim motorjem 1,6 TDI. Stari sistem črpalka-šoba se je torej umaknil veliko bolj uveljavljenemu sistemu vbrizga po skupnem vodu. Volkswagen je v tem primeru izgubil tehnično bitko. Poraz je priznal in tako vse svoje modele nadomestil s sodobnejšimi dizli.

Manjši hrup je glavna prednost novega motorja

Tehnično gledano sicer sistem črpalka-šoba ni tako zelo napačen in vsekakor ponuja prednosti, kot na primer boljši izkoristek, pa vendar že laik zazna bistveno prednost 1,6 TDI-ja proti motorju 1,9. In to je hrup! Moja kolegica se kar ne more sprijazniti s traktorskim rohnenjem, s katerim ne trpinči le svojih ušes, ampak v zgodnjih jutrih tudi svoje sosede, 1,6-litrski TDI to vsekakor odpravlja. Saj je prinesel še kaj dobrega, na primer manj občutno turbo luknjo, a hrup je največja prednost.

Poraba dovolj nizka

Še kakšno izboljšavo bi si vsekakor želeli, na primer kombiniranje s 6-stopenjskim menjalnikom, ki bi polepšal avtocestno vožnjo. Poraba pa se tudi ni bistveno znižala, čeprav je podatek 5,8 litra z našega testnega kroga v bistvu zelo dober. Naj pa povemo, da so bili ukrepi ekološki prijemi, ki spadajo k octavii greeline, v tem avtomobilu najmanj občutni.

Škoda se je odpovedati bogatejši opremi

Kolegica je izrekla marsikatero pikro tudi na račun opreme, predvsem na pomanjkanje tempomata, zadnjih zvočnikov, zadnjih električnih stekel, parkirnih senzorjev, samodejnih brisalcev, USB-vhoda, Bluetootha in vse to smo pogrešali tudi mi med testiranjem te octavie greenline. Menimo, da je pravzaprav škoda, da ta škoda nima vse te opreme, saj marsikaj od tega samo malo podraži octavio. Zvočniki zadaj stanejo le 60 evrov, hill holder 60, isofix na sovoznikovem sedežu 27, dvodelni senčnik 24, tempomat 160 evrov (mimogrede, tudi o tem sem spisal kolumno). Primerno opremljena octavia bi torej stala 19.600 evrov, dva tisoč več od osnovne cene octavie greenline.

Prodaja se samo še s popusti

Če torej trgovec skopo opremljeno octavio proda z več tisoč evrov vrednim popustom, se je opremi sicer vredno odpovedati, a naj spomnimo, da so popusti na voljo tudi za bolj opremljene avtomobile. Glede na to, da je ta avtomobilski razred močno odvisen od prodajnih akcij oziroma individualnih popustov, resnično ne vidimo potrebe, zakaj bi se odpovedali bogatejši opremi. A to tako ali tako velja tudi za tekmece, ki po uradnih cenikih stanejo toliko ali pa samo malo več kot octavia, pišemo seveda o meganu, focusu, astri, golfu, 308, cee’du, i30).



Ne spreglejte