Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 9.57

8 let

Nissan note 1,5 dCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preverili smo, ali res lahko 90 dizelskih "konjičev" med pogonom majhnega enoprostornega nissana popije manj kot štiri litre na sto kilometrov. Lahko, če se voznik malo potrudi.

Vožnja po indikatorju in po omejitvah

Saj pri tem sploh ni šlo za pretiravanje z oviranjem prometa ali celo s cukanjem in grgranjem pri prenizkih vrtljajih motorja. Nasprotno, šlo je za Nissanov "eco drive", sistem z upoštevanjem navodil o ravnanju s plinom in prestavno ročico.

Pri tem poudarjamo, da je bila vožnja vseeno dinamična, naša hitrost pa povsem usklajena s prometnimi tokovi in prometnimi predpisi. Na vsem testu, kjer seveda tudi pohodimo stopalko za plin, se je poraba ustalila na 4,8 litra na sto kilometrov. Sklep: to je varčen motor.

Prostornost enoprostorca

Najbolj izrazita in vse hvale vredna lastnost Nissanovega najmanjšega enoprostorca je njegova prostornost, o kateri je že poročal kolega Ciril Komotar.

Tu lahko dodamo, da je na zadnji klopi res dovolj prostora za dva ta velika tudi takrat, ko sedita spredaj dva dolgina.

Je pa res, da s pomikom zadnje klopi nazaj sicer zelo solidna velikost prtljažnika (381 litrov) izgubi skoraj sto litrov prostornine.

Dovolj živahen motor

Dizelski motor razvija le sedem kilovatov več od bencinarja, ki smo ga popisali letos pozimi, vendar pokaže precej več. Po tovarniških podatkih njegove zmogljivosti pravzaprav ne zaostaja niti za močnejšim, 72-kilovatnim bencinskim motorjem.

Dizel v notu je opremljen s petstopenjskim menjalnikom, pri čemer smo šesto prestavo pogrešali še manj kot pri bencinski različici. Motor je dovolj prožen, z dizelskim navorom lepo potegne v peti prestavi že pod 90 kilometri na uro.

Po drugi strani pa pri največji dovoljeni hitrosti na avtocesti ni hrupen, pri čemer se motor vrti z 2.800 vrtljaji na minuto.

Tudi dizel se zanesljivo drži ceste

Sto dodatnih kilogramov bi se lahko odražalo v malenkost daljši zavorni razdalji, česar sicer nismo zaznali. Smo pa imeli občutek, da se dizelski note nekoliko bolj nagiba. Sopotnica, ki je že preživela kakšno vozniško vragolijo, je imela občutek, da se bomo na kakšnem ovinku prevrnili.

Z volanom v rokah se kaj takega ni zdelo nikomur v uredništvu, prav nasprotno. Z vozilom smo vsi vzpostavili zelo zaupljiv odnos kljub volanskemu obroču, ki mu niso privoščili usnja.

Note lepo čepi na cesti in zlepa ne vklopi elektronskih pripomočkov. Je pa res, da smo dizla preizkušali na veliko boljših cestnih površinah od tistih pozimi.

Dizel ali bencin?

Note je izdelek tovarne iz Združenega kraljestva, dizelski motor pa je Renaultov dCi. Primerjava obeh različic, ki smo jih preizkusili, lahko bralcu olajša izbiro.

Dizelska različica je namreč 2.300 evrov dražja, 34 evrov več stane letna dajatev, razlika pri zavarovanju pa je od 30 do 75 evrov, pač glede na zavarovalnico in pripadajoči bonus.

Ob upoštevanju povprečnih porab goriva na naših testih (5,9 litra 95-oktanskega goriva in 4,8 litra dizelskega goriva na sto kilometrov) računamo takole: voznik, ki letno prevozi 15 tisoč kilometrov, porabi 885 litrov 95-oktanskega goriva oziroma 720 litrov dizla.

Letni prihranek pri zbiri dizla je pri trenutnih cenah goriva 331 evrov oziroma 662 evrov, če voznik prevozi 30 tisoč kilometrov.

Ne spreglejte