Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
20.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 20.58

8 let

Honda CBR 600 RR

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V skladu s Hondino filozofijo prijaznosti ob hkratni dirkaški uporabnosti ne ponuja le maksimalne surove moči, ampak uporabno krivuljo njenega naraščanja.

Ker so tisočkubični športni motocikli v odprtem prometu preveč zmogljivi in ker amaterski dirkači z njimi težko dosegajo hitre čase ter na njih težko vzdržijo dlje časa, se zdi šestokubični razred športnikov idealen. Še posebno, če je v podobi nove honde CBR 600 RR, ki z izjemno lahkotnostjo in veliko zalogo moči tudi v nižjih vrtljajih ponuja paket, ki se mu je težko upreti. Paket, ki zadovoljil tako nedeljske voznike kot dirkače.

Oblika

CBR-ka tudi v zadnji izvedbi ohranja svojo klasično ostro in agresivno obliko. Morda ne tako ostro kot yamaha R6, a zato nekoliko bolj lično zaobljeno. Motor izgleda "testosteronsko" in "seksapilno". Čeprav se tudi pri oblikovanju opazi, da so varčevali z vsakim gramom in tako v bočnih plastikah oklepa pustili nekaj "špranj". Te skrbijo tudi za boljše hlajenje agregata in dajejo ostrejši videz. Spredaj največji vtis puščata vodoravno postavljena ozka prednja žarometa z odprtino za zrak med njima. Na drugi strani vse zaokrožuje zadek z izpušnim sistemom speljanim pod sedež, ki pušča pod sopotnikovo "klopco" dovolj prostora za rezervno majico, sončna očala in še kakšno malenkost. Luč in smerniki so postavljeni pod izpušni lonec in jih je skupaj s tablico mogoče sneti za uporabo na dirkališču. Armaturka je idealno pregledna z velikim analognim merilnikom vrtljajev in digitalnim prikazovalnikom ostalih podatkov (čeprav resnici na ljubo na tako zmogljivem motorju ne spuščamo prav velikokrat pogleda s ceste). Ne glede na to vzvratna ogledala nudijo odlično sliko in se tudi pri najvišji hitrosti ne tresejo preveč.

Vozne lastnosti

Že stara "šeststotka" je bila odličen motor. Nova se ponaša z osem kilogrami manjšo maso in dvaindvajset centimetrov krajšo medosno razdaljo. Poznavalcem to pove skoraj vse. Revolucionarno hujšanje v 600-kubičnem razredu je prineslo le 155 kilogramski motocikel s 1375 milimetri medosne razdalje in manj kot desetimi centimetri predteka. Vse to pomeni igrivo okretnost. K temu veliko pripomore tudi nova zadnja nihajka, izboljšana geometrija (z vzmetenjem) in dvignjeno krmilo. Kljub temu pa motor ohranja smerno stabilnost tudi pri najvišjih hitrostih, pri čemer delo dobro opravlja tudi elektronski stabilizitor krmila. Menjalnik je izjemno natančen in hiter, kot se spodobi na motociklu, ki zahteva veliko dela z njim. A le, če želimo športno ostro vožnjo. V nasprotnem primeru lahko zaradi izjemno visokih vrtljajev, ki jih dosega pogonski agregat, in izboljšane prožnosti v nižjem režimu delovanja zataknemo v drugo prestavo in kot na avtomatiku križarimo od 20 do 170 km/h.

Zmogljivosti, poraba

Agregat je izredno kompakten in lahek. V skladu s Hondino filozofijo prijaznosti ob hkratni dirkaški uporabnosti ne ponuja le maksimalne surove moči, ampak uporabno krivuljo njenega naraščanja. Moč je tako glede na prejšnji model minimalno povečana, tokratna CBR-ka dosega 88 kW (120 KM) pri 13.500 vrtljajih, bistveno pa je izboljšana krivulja moči v območju med 5000 in 10000 vrtljaji. Sedaj ni več nenadnega povečanja moči okoli 8000 vrtljajev, ampak eno samo vedno bolj surovo pospeševanje, za katerega se zdi, da se ne bo nikoli ustavilo. V praksi to pomeni, da lahko s CBR-ko križari začetnik, če pa držimo merilec vrtljajev v petmestnih številkah, bo navdušila tudi najzahtevnejše. Ob tem svoje doda tudi rezek zvok, kot ga zmorejo le superšportni šestotaki pri 13.000 vrtljajih na minuto. Še posebno, če se širi iz Akrapovičeve izpušne cevi, kot je v primeru testnega motorja. Zmogljivosti v drugi smeri so prav tako presunljive kot pri pospeševanju. Za prepričljivo ustavljanje skrbita 31-centimeterska zavorna koluta spredaj s štiribatnima radialno vpetima Tokico zavornima čeljustima. Zadaj asistira še dvaindvajset centimetrski zavorni kolut. Paket deluje v vseh pogledih prepričljivo, saj zavore ne popustijo niti pri najbolj surovem mučenju.

Cena, tekmeci

Za manj kot 10.000 evrov dobimo vrhunski dirkaški stroj brez pomanjkljivosti. Adrenalinski paket in zanesljivega sopotnika, vrhunsko tehniko in oblikovanje. 9800 evrov pa pomeni, da je najnoveša izvedenka modela CBR 600 RR celo cenejša od starega modela. Konkurenca je v tem razredu izjemno ostra in zaradi tega izenačena. Največji konkurent tako po izgledu kot ostrini in prenovljenosti novega modela je yamaha R6, ki ima na papirju večjo moč, a zato zahteva vrtenje v višje vrtljaje. Kawasaki ZX-6R in suzuki GSX-R 600 nekoliko zaostajata, triumph daytona 675 pa "goljufa" z večjo prostornino pogonskega agregata. Veliko pa pove tudi podatek, da je honda CBR 600 RR že petič zapored osvojila naslov svetovnega prvaka serije supersport.

Ne spreglejte