Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 18.55

8 let

Dacia logan MCV dCi 75

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dacia logan MCV ni več tako obrtniško kombijevski, tudi nima več sedmih sedežev, a ob lepši zunanjosti še vedno ponuja ogromen prtljažnik. Namesto dizla privarčujte s plinsko različico.

Logan – nizkocenovni pionir

Pred nami je druga generacija uspešnice, ki je sprožila val ustanavljanja nizkocenovnih znamk. Renault ga je izdelal, da bi tekmoval z turškimi tofasi, indijskimi tatami in raznimi azijskimi ponaredki, toda logana so vzljubili tudi razvajeni Parižani. In ta šok je bil tako močan, da je trend nizkocenovnih modelov in celo znamk dosegel tudi PSA, Škodo, Ford, Volkswagen, Nissan … A medtem ko drugi samo napovedujejo, razvijajo in kalkulirajo, se Renaultova moč samo krepi.

Seveda je zanimanje razvitega Zahoda za ta poceni avtomobil tudi Renaultovcem dalo misliti, zato je danes ponudba te romunske znamke dokaj drugačna kot v pionirskih letih. Danes imajo v ponudbi malčka sandera, enoprostorca lodgyja, terenca dusterja, dostavnika dokkerja in tokrat preizkušenega karavana. Logana, ki je vse to začel, danes tako sploh več ni v slovenski ponudbi.

Njegova karavanska izpeljanka MCV je pred leti ponujala sedem sedežev, zadnja dva sta začuda ponujala celo toliko prostora, da se je lahko zadaj peljal tudi visokorasli odrasel moški. Da je bilo to mogoče, je bil MCV precej višji in močno podaljšan v primerjavi z limuzinskim loganom. Zaradi dolgega medosja je moral voznik s tem avtomobilom po kombijevsko zavijati, v prvih kilometrih je gotovo povozil kak pločnik.

Lepši, bolj običajen karavan

Dovolj zgodovine … Novi logan MCV je precej drugačen. Robov pločnikov ne bo več jahal, saj je medosje zdaj za dobrega četrt metra krajše, zdaj meri običajnih 2,6 metra. Novi MCV tudi ni tako visok, je dvanajst centimetrov nižji. In čeprav je novinec za štiri centimetre daljši, zdaj deluje veliko bolj klasično karavansko, pravzaprav je z obliko začel skrivati svojo nizkocenovno poreklo, marsikdo bo ocenil, da je avtomobil celo lep, čeprav je lepota pri tem tipu vozil povsem nepomembna.

Glede na to, da logana MCV z malim sanderom druži ogromna množica skupnih lastnosti, bi lahko pomislili, da govorimo o karavanskem sanderu. Torej bi ga morali primerjati z drugimi malimi karavani, na primer s cliom grandotour, fabio combi in ibizo ST? No, v teoriji že, toda MCV-jev zadek skriva kar 573-litrski prtljažnik, to je za sto litrov več kot omenjeni, luknja je skoraj tako uporabno kockasta kot pri karavanskem golfu, octaviji, civicu, aurisu, ki so v zadnjem letu začeli tržni boj okrog številke 600.

Še posebej pri izkoriščanju celotnega razpoložljivega prostora za tovorjenje se novinec nikakor ne more kosati s predhodnikom. Prejšnji MCV je že s povsem kombijevsko pokončnimi dvokrilnimi prtljažnimi vrati namigoval na pogosto natovarjanje "do roba", skupno je tudi zagotavljal kar 800 litrov več kot novi karavan.

Seveda to dejstvo ne preseneča: potrebe obrtnikov zdaj zapolnjuje dostavniški dokker. Pa tudi dveh dodatnih sedežev ni več, ker ima Dacia zdaj v svojem programu tudi enoprostorskega lodgyja! No, logan MCV sicer ostaja prostorsko navdušujoč avtomobil, tudi zadaj namreč ponuja veliko prostora, družine bodo tudi cenile vzorno dosegljive priključke isofix.

Davek varčevalnih ukrepov se opazi in občuti

A jasno se kaže, da prostor vendarle ni vse: sedeži so slabi: zadnji so preblizu tal, sprednja sta prekratka. Po globini nenastavljiv volanski obroč voznika sili sedeti neudobno, da lahko obrača volan, hkrati ga v desno nogo ves čas žuli rob sredinske konzole.

A zakaj bi se ozirali na te pikolovske pripombe, dacia logan je vendarle nizkocevnovni avtomobil. Zato tudi ne more biti narobe, da je naslon za roke tako ceneno plastičen, da ne moremo svetovati drugače, kot da prihranite tistih 105 evrov, kolikor znaša doplačilo zanj.

Dolg menjalnik in varčen dizel

No, ko smo pri že varčevanju: 55 kilovatov je za današnje čase prav eksotičen podatek, a komaj dobro tono težkega logana dovolj dobro poganja, sploh v kombinaciji z voznikom, ki dobro pozna stroške vožnje. K umirjeni vožnji je sploh prilagojen tudi izredno dolg menjalnik, v mestu zlepa ne boste prišli do končne pete prestave, saj se v nizkih vrtljajih ne počuti tako dobro kot modernejši motorji.

A kombinacija obrodi sadove: zlahka se vozite s porabo okrog petih litrov, ob pogostih relacijskih vožnjah po magistralkah lahko pričakujete tudi zgolj kakšne štiri litre in pol. Vožnja na takšnih cestah je sicer dovolj udobna, tudi dokaj tiha.

Varčevanje z varčnim dizlom? No, veliko več prihranite s plinsko gnanim loganom!

A naj bo dizelski motor še tako privlačno varčen, je zanj vendarle treba odšteti vsaj 10.700 evrov. Za 1300 evrov manj lahko dobite plinsko gnanega logana MCV. Če dodate, da vas dizelski logan MCV ob današnjih cenah kljub nizki porabi vsakih sto kilometrov stane dober evro več kot plinski … Pa smo upoštevali zgolj stroške goriva!

Zato kljub navdušenju nad dizlom svetujemo, da denar prihranite. Ali pa ga porabite za dodatno opremo: recimo za tempomat, ki je ob neudobnem položaju za volanom vsekakor zlata vreden za tistih sto petdeset evrov. Ali pa za bluetooth prostoročno napravo za telefoniranje – to bi sicer dobili že z izbiro dražjega paketa laureate, a je vsaj po podatkih bolj privlačno obdržati ceno pod desetimi "jurji", kajne?

Vsakršno opremljanje logana po željah, ki so v teh časih nekako običajne, ceno dviga na raven, ko na logana ne gledaš več kot na "best buy". Preizkusni logan MCV je recimo dosegel ceno 13.400 evrov. Je že res, da tudi to ni veliko. A za komaj nekaj tisočakov več dobiš še bolje opremljenega renaulta, ki je za povrh tudi vsakdanje prijetnejši za uporabo. Če logana preveč opremiš, se dvignejo apetiti in kar naenkrat se je s ceneno nizkocenovno ponudbo veliko težje sprijazniti.

Ne spreglejte