Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2015,
9.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 5. 5. 2015, 9.31

7 let, 12 mesecev

Nissan qashqai 360° – varnostni ščit kot mobilna zibelka življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nissan qashqai se je po izboru varnostne agencije Euro NCAP uvrstil med peterico najvarnejših avtomobilov leta 2014. Zakaj? Vidi, čuti in z elektronskim ščitom ohranja svoj življenjski prostor.

Slovo od zverižene pločevine, solz in skrbi. To je tehnika, ki ceni življenje.

Predstavljate si svet brez zverižene pločevine, bolečine in življenjskih pečatov usode ter ceste brez odseva drobnega plamena sveč kot svetilnikov za duše, ki jih je vzel asfalt. Predstavljajte si družinsko potovanje proti obzorju doživetji kot radost in ne skrb pred neznanim.

Dobo varnejše mobilnosti pa lahko zagotovo ponuja le avtomobil, katerega pogled seže tudi prek vidnega polja voznikovih oči in katerega čutila so ostrejša od čudežev narave, tako ostra, da oživijo mrtve kote, se zmorejo izogniti trčenju in z intuicijo čudežnega uma visoke tehnologije ohranijo svoj prostor in začrtano pot. Predstavljajte si torej varno vožnjo v vseh voznih pogojih in predstavljajte si zaupanje v ščit, ki nevarnost začuti in zaustavi, še preden ta utegne prerasti v posledico, tudi usodno.

Ne, ne govorimo o samuraju, ki zvonove sliši zvoniti, še preden zares zadonijo, ne govorimo o nadnaravnih pojavih, govorimo o sodobnem, varčnem, zmogljivem, čistem in čvrstem avtomobilu, ki s popolnim nadzorom okolice in živega prometa ohranja svoj življenjski prostor nedotaknjen.

Nissan qashqai 360° je vse to s svojo tehnologijo, ki spoštuje življenje, že dokazal na varnostnih testih, osvojil pet zvezdic ter danes tudi na slovenske ceste pripeljal vizijo in odločnost japonskih inženirjev, katerih smeli cilj je le eden, a izjemen, da do leta 2020 uresničijo to, kar avtomobilski svet sanja že več kot stoletje – vožnjo brez nesreč.

S svojo tehnologijo v službi varnosti in udobja pooseblja revolucijo znanosti: bral vam bo misli

Slovenskih cest se novi nissan qashqai 360° loteva s svojevrstnim visokotehnološkim varnostnim ščitom, ki ga s podatki oskrbuje nič manj kot 8 izjemno zmogljivih senzorjev.

Ti v okolici avtomobila ob pomoči hipno odzivnih varnostnih sistemov in vozniških asistentov naredijo polje zaupanja. Na cesti tako voznik, podobno kot pred bančnim okencem, dobi svoj osebni prostor, katerega meje varuje učinkovita elektronika.

Pri Nissanu so že leta 2011 v sodelovanju s švicarsko tehnično univerzo École Polytechnique Fédérale de Lausanne začeli razvijati poseben možganski elektronski vmesnik, prek katerega bodo pametni avtomobili znali predvidevati, misliti in slediti naslednji potezi voznika. Del te visoke tehnologije je že umeščen v odzivne sisteme vozniških asistentov novega nissana qashqaia 360.

Radarski valovi preprečujejo nalet

A Nissanovo polje zaupanja je veliko učinkovitejše kot pred bančnim okencem. Ščit z zavorno asistenco recimo pravočasno spozna nevarnost naleta, voznika opozori na nevarnost in po potrebi tudi samodejno začne zavirati.

Radarski valovi tam zgoraj med oblaki, kjer ni cest, vodijo letala, na vremenskih postajah odkrivajo nevihtne oblake s točo, v nissanu qashqaiu 360° pa ti valovi merijo varnostno razdaljo in poskrbijo, da je voznik pravočasno opozorjen na cestne čeri, tudi tiste gibljive. Če odziva z voznikove desnice ni, avtomobil, kot že rečeno, ničesar ne prepusti naključju, saj začne zavirati sam.

Z ultrazvokom pregleduje parkirišče in s kamero bere prometne znake

Voznik se v tem avtomobilu med drugim tako kot zdravnik lahko zanese še na ultrazvočne valove, ki v medicini omogočajo globinski vpogled v skrivnosti življenja in odkrivajo skrite nevarnosti v telesu, na cesti pa razkrivajo pasti pri parkiranju, celo izmerijo velikost parkirnega prostora ter podatke sporočijo aktivnemu parkirnemu pomočniku, ki nato samodejno vrti volanski obroč, da nissan qashqai lahko parkira sam.

Ultrazvočni senzorji pa omogočajo še popoln nadzor mrtvih kotov.

Avtocesta bo tako z njim res lahko postala najvarnejša cesta.

Brez kamer ni televizije, ni filmov in ni poročil, ni informacij. Te so ključne tudi v prometu. Nissan qashqai 360° se zna učinkovito povezati na podatkovne avtoceste, poleg tega talenta pa ima tudi še kar štiri kamere. Te niso v funkciji zabave, pač pa varnosti. Tam so zato, da z živo sliko pri parkiranju pomagajo vozniku popolnoma razkriti okolico na vseh straneh karoserijskih robov. S kamero pa novi qashqai 360° tudi sam bere prometne zanke in pomaga ohranjati oziroma nadzirati začrtano smer znotraj meja talnih označb voznega pasu.

Časi nevarnih nenadnih zavojev v levo in desno, zaradi katerih je na naših cestah ugasnilo veliko življenj, so s tem nissanom torej ostali preteklost.

Ne spreglejte