Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
18. 1. 2012,
19.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Terenski Avtomoto Zgodbe strojev

Sreda, 18. 1. 2012, 19.27

7 let, 12 mesecev

Patria – bojni voz 21. stoletja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kolesni oklepni bojni transporter finskega proizvajalca Patria AMV je najnovejša in najdražja pridobitev motoriziranih enot Slovenske vojske. Z njim smo se podali v akcijo in preverili, kaj vse zmore.

Sodobno bojišče zahteva sodobno tehniko

Ko je bila Slovenija sprejeta v severnoatlantsko zavezništvo NATO, je bilo jasno, da našo vojsko med drugim čakajo tudi velike tehnične oziroma oborožitvene spremembe. Naši profesionalni vojaki pa so se pod okriljem NATA začeli vključevati v mednarodne naloge, ki potekajo tudi na resnih vojnih žariščih, kjer človeška življenja na žalost ugašajo vsak dan.

Za ustrezno in varno delovanje enot na sodobnih bojiščih pa vojaki jasno potrebujejo tudi sodobno bojno vozilo. Je torej patria prava izbira? Na to vprašanje so nam na Počku pomagali odgovoriti vrhunsko izurjeni pripadniki 74. motoriziranega bataljona, ki kot certificirano usposobljena enota zagotavlja bojne zmogljivosti za izvajanje nalog nacionalne obrambe in zavezništva zunaj slovenskega ozemlja.

Kleščmani govorijo o svarunih in ne patriah

Pripadniki prej omenjene enote, ki so poznani tudi kot Kleščmani, ne govorijo o patriah, temveč o svarunih. Novi kolesni oklepni transporter patria SKOV XC 405, 8 x 8, je bil namreč v slovenski vojski poimenovan Svarun – njegovo ime izhaja iz Svaroga, poganskega boga iz slovanske mitologije, ki naj bi bil stvarnik sveta in prvi bog sonca. Kleščmani in naše preostale motorizirane enote so trideset patrij, ki jih je proizvajalec dobavil, seveda že dodobra preizkusili in jih spoznali. S štirimi svaruni pa naši vojaki že opravljajo naloge na mednarodni misiji.

Kljub odsotnosti "ostrega" streliva smo bili veseli jeklenega oklepa

V zgornjem videu si lahko ogledate, kaj sodobni bojni voz in zares dobro izurjeni domači vojaki pomenijo tam, kjer napeto ozračje presekajo rafali. Moramo priznati, da smo kljub zavedanju, da gre za vajo, in dejstvu, da nad nami niso "sikala" zrna pravega, ostrega streliva, bili veseli podobe orjaškega stroja sredi razritega in blatnega kolovoza ter ognjenega kritja ekipe, ki nas je prišla evakuirat po tem, ko smo padli v zasedo.

Ko prazne besede zamenjata pogum in odločnost, domoljubje dobi smisel

Drhteče roke, vonj po smodniku, razgreta cev puškomitraljeza, strah … A ko je hidravlika zaprla debela jeklena vrata in ko je telo začutilo zvezni pospešek stroja, ki z osmimi kolesi v blatu in pesku zagotavlja oprijem, vreden resnega športnega avtomobila, smo ob zavedanju, da v sodobnem svetu zares obstajajo take situacije, bili veseli, da imamo tudi v naši državi ljudi in stroje, ki so sposobni odločno in brezkompromisno zaščititi naše vrednote in življenja. Se sliši patetično, ameriško? Verjetno res. Ampak verjemite, ko zarožlja orožje – pred dvema desetletjema smo namreč že bežali v zaklonišča –, so dekleta in fantje, ki se za pičlih nekaj sto evrov urijo v vročini, mrazu, blatu in dežju, tisti predstavniki države, ki s pogumom in odločnostjo zamenjajo prazne politične besede. Njim takrat velja zaupati več kot vsem političnim veljakom in strankarskim programom skupaj.

Bojne naloge zahtevajo ustrezno vozniško znanje, med katere sodi tudi vožnja s pomočjo periskopa

O svarunovih zmogljivostih in vgrajenih voznih sistemih smo se pogovarjali z voznikom poddestnikom Edijem Gajzerjem, ki nam je podrobno predstavil voznikovo delovno okolje.

Vožnja bojnega oklepnika seveda zahteva tudi specifično vozniško znanje, ki na bojišču lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo celotne posadke vozila. Pod neposrednim ognjem lahko voznik stroj nemoteno upravlja skozi periskop. Kliknite na video in si oglejte, kaj je o svarunu povedal njegov voznik.

Poveljnik operira z zmogljivo umetno inteligenco

Surova moč, jeklene oklepne plošče in prvovrstna mehanika so v svarunu oplemenitene še z zmogljivo umetno inteligenco, katere jedro predstavlja sofisticiran računalniško voden sistem BMS (Battle management system). Ta sistem poveljniku vozila oziroma oklepnega voda omogoča, da na zaslonu vidi, spremlja in razporeja vsa vozila, ki jim poveljuje. V taktičnem bojnem delovanju sistem torej omogoča lažjo in natančnejšo koordinacijo operacije oziroma akcije ter natančen vpogled na vse položaje motorizirane enote. Podatkovna povezanost vozil pa prek tega sistema omogoča tudi označevanje in vizualno sporočanje položajev sovražnika ter pošiljanje navodil in ukazov neposredno na zaslone poveljnikov vozil. Umetna inteligenca pa je tudi sestavni del oborožitvene postaje, ki je opremljena s sodobnimi elektro-optičnimi senzorji. Kliknite na video in preverite, kaj je poveljnik vozila povedal o uporabnosti svaruna.

V svarunu bi posadka ostala živa tudi, če pod kolesi raznese do deset kilogramov eksploziva

Svarun oziroma patria naj bi imela v svojem razredu najboljšo zaščito sprednjega dela vozila. Oklep na nosu je menda odporen na izstrelke kalibra 30 mm APFSDS, ostali deli oklepa pa naj bi zadržali neposredni ogenj iz orožij vse do kalibra 14,7 milimetra. V prid boljši zaščiti pred ročnim protioklepnim orožjem pa imajo slovenske patrie na misijah okoli oklepa nameščeno še dodatno jekleno ograjo. Vozilo posadki nudi tudi odlično zaščito pred minami, saj podvozje oziroma dno vozila – to je zasnovano v obliki črke V, da udarni val eksplozije razprši na boka vozila – zdrži udar katerekoli mine, tudi fuzijske, z eksplozivnim polnjenjem do deset kilogramov. V običajni protitankovski mini pa je okoli pet kilogramov eksploziva.

Sedeži preprečujejo zlome, v nepredušno zaprt oklepnik se ne morejo pritihotapiti niti virusi

Posebno zasnovani so tudi sedeži, ki so vpeti v strop vozila in imajo posebne podstavke za noge, ki ob eksploziji ubojnega telesa pod vozilom preprečujejo stik udarnega vala z vojakovimi spodnjimi okončinami ter tako preprečujejo zlome gležnjev, kolen, stegen in poškodbe hrbtenice. Vozilo pa omogoča tudi nepredušno zatesnitev notranjosti, ki posadki s pomočjo nadtlaka in specialnih filtrov nudi celovito ter zanesljivo zaščito pred radiološkim, kemičnim in biološkim orožjem.

Ferrari s fračo? Oborožitev je največja hiba v Slovenijo dobavljenih patrij

Poročnik Andrej Plohl, poveljnik voda, je ognjeno moč svaruna slikovito opisal z naslednjimi besedami: "To je ferrari, ki ima zgoraj fračo!" Oborožitvena postaja – v konfiguraciji za slovenske oborožene sile je sestavljena iz mitraljeza kalibra 12,7 mm ali avtomatskega bombometa kalibra 40 mm in dimnih lanserjev kalibra 76 mm – pa je po Plohlovih besedah sicer z operativnim dosegom skoraj dveh kilometrov izjemno natančna, a žal premalo močna za nevtralizacijo bolj utrjenih sovražnikovih točk ali tankov.

Dobavitelj sicer ponuja tudi različice z bolj prepričljivo ognjeno močjo, s topovsko kupolo kalibra 25 mm ali 30 mm in minometnim sistemom kalibra 105 mm ali 120 mm (AMOS), vendar smo spet pri denarju in posledično pri …, no, raje sploh ne bomo drezali v to smer, saj nam je poveljnik Plohl dokazal, da vozilo ob odlično usposobljeni posadki kljub "frači" na vrhu zmore zares veliko.

Ne spreglejte