Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
25. 7. 2014,
23.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Greenpeace

Petek, 25. 7. 2014, 23.22

8 let

Greenpeace Mavrični bojevnik III: jadrnica kot zeleni varuh oceanov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V slovensko morje je zaplula Greenpeaceova jadrnica Mavrični bojevnik III. S svojim obiskom želi tudi Slovenijo opozoriti, da je zadnji čas, da začnemo vlagati v čiste in obnovljive vire energije.

Bo krov Mavričnega bojevnika navdihnil slovensko politiko in gospodarstvo?

Mednarodna organizacija Greenpeace, ki že več kot štirideset let izvaja kampanje za zaščito okolja, je na krovu svoje znamenite ladje, tokrat privezane ob pomol koprskega potniškega pristanišča, pripravila srečanje s slovenskimi gospodarstveniki in politiki.

Pogovora o zelenem gospodarstvu se je med drugim udeležil tudi predsednik Borut Pahor: "Tega dogodka sem se udeležil, ker sem tudi osebno trdno prepričan o pomenu trajnostnega razvoja. Začrtati moramo nove horizonte, ki bodo omogočali visoko kakovost življenja ne samo nam, temveč tudi našim otrokom in vnukom. V okviru zmožnosti, ki mi jih dopušča moja funkcija, si bom tudi osebno po najboljših močeh prizadeval, da bo nova vlada ustrezno omogočila trajnostni razvoj v Sloveniji."

Priznal je, da je Slovenija sicer začela korake v tej smeri, ne nazadnje je DZ leta 2009 sprejel tudi posebno deklaracijo, vendar smo potem zaradi osredotočanja na finančne, fiskalne, socialne in druge vidike krize ta prizadevanja opustili. Poudaril je, da je tudi trajnostno naravnavo gospodarstvo lahko učinkovito in konkurenčno. Ob tem je opozoril, da rezultati takšne politike ne bodo takojšnji, vendar se bodo pokazali na dolgi rok.

Leta 1971 se je stara ribiška barka pogumno zoperstavila jedrskim konicam

Greenpeace je na morju začel patruljirati leta 1971, ko je majhna skupina aktivistov na stari ribiški ladji odplula na otok Amchitka ob aljaški obali ZDA, da bi skušala zaustaviti program testiranja jedrskega orožja. To ji sicer ni uspelo, je pa s potovanjem pritegnila veliko pozornosti medijev in dobila podporo po vsem svetu. Zaradi množičnih protestov so ZDA čez nekaj mesecev prekinile vse poskuse z jedrskim orožjem na Aljaski.

Danes v imenu organizacije Greenpeace po svetovnih morjih plujejo tri ladje, ki pomagajo pri ozaveščanju družbe ter raziskujejo in odkrivajo do okolja škodljive projekte: Arctic Sunrise (lani je v Kopru pristala v sklopu kampanje za trajnostni ribolov), Esperanza ter najnovejša in najsodobnejša Rainbow Warrior III.

V Greenpeaceovi različici Pearl Harborja Francozi potopili prvega Mavričnega bojevnika

Najnovejša jadrnica, admiralska ladja globalne ekologije Rainbow Warrior III, je pravzaprav najmodernejša naslednica legendarne barke Rainbow Warrior I, ki so jo zaradi njenega neumornega okoljevarstvenega aktivizma leta 1985 na Novi Zelandiji razstrelili francoski tajni agenti. V Greenpeaceovi različici Pearl Harbourja, ki se je izkazala za skrbno načrtovan napad na ponos mednarodnega zelenega ladjevja, sta bili za prvega med Mavričnimi bojevniki usodni dve bombi, ob napadu pa je umrl en član posadke. Tudi Mavrični bojevnik I se je v tistem času odločno uprl jedrskim poskusom francoske vlade.

Ladjo Rainbow Warrior II je Greenpeace po 22 letih aktivizma upokojil avgusta 2011 in jo podaril organizaciji v Bangladešu, kjer jo zdaj uporabljajo kot plavajočo bolnišnico.

22,5 milijona evrov vreden ponos s 1.280 kvadratnimi metri jader

Mavrični bojevnik III je izredno hitra in energetsko učinkovita jadrnica. Odlične jadralne sposobnosti ji zagotavljajo njena arhitektura in dva 55 metrov visoka jambora, ki podpirata veliko površino hidravlično krmiljenih jader. Plovilo tako s pridom izkorišča moč vetra, ki je tudi primarni pogonski vir pri plovbi.

"Prvič se je zgodilo, da je Greenpeace oblikoval in zgradil ladjo, posebej namenjeno svojim potrebam. Pri tem je sodeloval eden od najboljših evropskih navtičnih arhitektov za jadrnice. Pri tej ladji najprej opazimo obliko trupa, ki je oblikovan, kot je značilno za jadrnice. Ima močna jambora, okvirja v obliki črke A, ki podpirata 1.280 kvadratnih metrov jader.

Spada med jadrnice s precej dobrimi jadralskimi lastnostmi. Izključno s pomočjo vetra, jader, smo dosegli hitrost 14 vozlov," nam zmogljivosti na poveljniškem mostu opiše izkušeni kapitan Joel Stewart.

Ne spreglejte