Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
15. 9. 2012,
19.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Sobota, 15. 9. 2012, 19.43

6 let, 7 mesecev

Ameriški mišičnjaki V8 predstavljajo sanje tudi vse več Slovencem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Le srečanja starodobnih ameriških klasik z motorjem V8 prinašajo pravi duh glasnih motorjev, brezbrižnega uživanja vožnje, lepih deklet in rokenrol glasbe. Subkultura V8 spet v Ljubljani.

Ameriške klasike v Evropi zdaj tudi uradno, toda pravi smisel nudijo starodobniki

Ameriške avtomobilske klasike že dolgo niso več namenjene le navdušencem onkraj luže, ampak imajo vse več privržencev tudi v Evropi. V času avtomobilske globalizacije, ko so v iskanju trgov in nižanju proizvodnih stroškov začeli tudi ameriški avtomobili prihajati v Evropo (in obratno), se stare meje podirajo. Toda eno so avtomobilske klasike, drugo pa moderni modeli, ki stavijo na tradicijo mističnih modelov z motorji V8. Tako je Chevrolet v Evropi začel uradno prodajati znamenitega, a dragega camara, po za zdaj neuradnih napovedih pa morda tudi Ford v evropskega mustanga ne bo vgradil osemvaljnega motorja. Ameriške klasike torej prihajajo, toda v moderni preobleki bodo prej namenjene cestnemu nastopaštvu.

Uspešen uvoz mišičnjaka v Evropo je tudi poslovna skrivnost

Zato bodo pravi navdušenci nad ameriškimi avtomobili z motorji V8 še vedno potovali v ZDA, po internetu iskali svojega lepotca, ga tam kupili in ga z ladjo pripeljali v Evropo.

Fantje tam večinoma kupijo avtomobile v slabšem stanju in jih nato v domači delavnici spremenijo v prave lepotce. To je zgodba, ki bi jo lahko povedal marsikateri udeleženec osmega zbora ameriških avtomobilov V8 v Ljubljani. Med njimi so bili večinoma starodobniki, ki so jih njihovi lastniki kupili s srcem.

"Sam sem iz ZDA uvozil že okrog 40 avtomobilov, toda vsak ima pri tem delu svoje poslovne skrivnosti. Načeloma je postopek dokaj enostaven, z izkušnjami pa se znaš v določenih položajih bolje znajti in manjše težave hitreje rešiš," nam je povedal Gregor Rus, predsednik kluba V8 Slovenija, ki je organiziral srečanje v ljubljanskem BTC-ju.

Tisoč evrov za ladijski prevoz, mišičnjak iz ZDA v Sloveniji v mesecu dni

Osnovni postopek se začne pri iskanju avtomobila, ki ima veljavno prometno dovoljenje. Avtomobil novi lastnik kupi v ZDA, nato pa uredi prevoz z ladjo v eno izmed večjih evropskih pristanišč. Tam mora plačati carino, ki se sicer spreminja (za starodobnike je nekaj časa ni bilo) in avtomobil prepeljati domov.

Doma se je treba včlaniti v eno izmed obeh zvez starodobnih vozil, ki avtomobilu izda certifikat, ta pa je osnova za pridobitev homologacije. Avtomobil nato odide še na tehnični pregled, pridobi registracijo in novi voznik lahko začne uživati v kilometrih z zvokom motorja V8.

"Prevoz z ladjo stane tisoč evrov, prevoz domov s kombijem ali tovornjakom pa morda pol toliko. Vse to seveda velja le za nakup starodobnika, kajti pri novih modelih je uvoz avtomobila veliko bolj zakompliciran. Zato sem sam do zdaj uvažal le starodobnike," je dodal Rus.

Celoten postopek po njegovih besedah traja mesec dni. "Američana" je seveda mogoče kupiti tudi na trgu rabljenih vozil v Evropi, toda uvoz iz ZDA je za navdušenca tudi svojevrstna avantura.

Avtomobili V8 prihajajo iz vseh koncev Slovenije

In te avanture so očitno vse bolj priljubljene, saj smo tudi sredi Ljubljane videli raznovrstne starodobne klasike z registrskimi tablicami iz skoraj celotne Slovenije. Brutalne corvette iz Maribora, bivalnik na osnovi dodge rama iz Murske Sobote, številna vozila iz okolice Celja in Kopra, lincolna continental mark IV iz Kranja, čistokrvnega hotroda chevrolet fleetline iz Ribnice, kjer je tudi sedež organizatorjevega kluba.

Med prisotnimi vozili so bili seveda tudi znani obrazi, ki smo jih v zadnjem letu predstavili na našem portalu. Tako je poglede privabljal Dajz iz Savinjske doline, dodge coroneta R/T pa so fantje iz Trbovelj pred dnevi prodali v Nemčijo. Zdaj bo čas za nove projekte.

Baze lastnikov ameriških vozil V8 v Sloveniji sicer ni. Poleg osrednjega kluba V8 Slovenija iz Ribnice obstajata še kluba iz Nazarij in Maribora. Število se povečuje iz leta v leto, prav tako se izboljšuje tudi sodelovanje s somišljeniki iz sosednih držav. Tudi v Ljubljani smo videli avtomobile iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Punce v "vintage" preobleki, glasba in dobra volja

O najlepšem avtomobilu je na takih srečanjih težko soditi. Avtomobili prihajajo iz različnih okoljih, časovnih obdobij in različnih namembnosti.

Vsakemu posebej se lastnik posveti z vso svojo dušo, saj mu brezbrižni kilometri ob dobri rokenrol glasbi predstavljajo smisel uživanja v družbi svojega mišičnjaka. Vsakemu je prav njegov avtomobil zato najlepši.

Zato je tudi ljubljansko srečanje minilo v znamenju dobre volje, glasnih motorjev, piva in lepih deklet. Ta so se predstavila tudi s pravo "vintage" preobleko, ki je tudi v Ljubljano prinesla duh petdesetih let prejšnjega stoletja. Subkultura V8 tako v Sloveniji uspešno pridobiva na svoji prepoznavnosti in priljubljenosti, kar smo ugotovili lanskem sprehodu med lastniki ameriških vozil.

Najglasnejša ford shelby in plymouth roadrunner

Da pa so lahko obiskovalci ljubljanskega srečanja tudi slišali in ne le videli ameriške lepotce, so organizatorji pripravili tudi merjenje najglasnejših motorjev. Z 147,6 decibela je bil med vsemi najglasnejši prav nič starodobni ford shelby, med starodobnimi klasikami pa je kocine z zvokom osemvaljnika najbolj dvignil "modri dirkač" plymouth roadrunner. Merilec jakosti zvoka je pri novincu na slovenski sceni V8 pokazal 145 decibelov.

Ne spreglejte