Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
20. 3. 2021,
7.28

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

4

Natisni članek

tovornjak promet promet predor Golovec

Sobota, 20. 3. 2021, 7.28

3 leta, 1 mesec

Predor Golovec

Zapora pri Ljubljani: tovornjakarji letos kršijo kot za stavo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

4

Predor Golovec | Foto STA

Foto: STA

Od sredine marca do sredine maja bodo obnavljali še drugo cev predora Golovec na vzhodni ljubljanski obvoznici. Čeprav je tam prepovedan promet za težke tovornjake, so policisti že v nekaj dneh našteli toliko kršitev kot lani med celo obnovo zahodne cevi.

Po lanski sanaciji zahodne cevi predora Golovec letos na enak način urejajo še vzhodno cev. Dela potekajo 24 ur na dan, cev pa bo za promet predvidoma zaprta do sredine maja. V tem času je skozi zahodno cev dovoljen promet le tako imenovanim vinjetnim vozilom, torej tistim z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone. Težji tovornjaki morajo voziti po severni ljubljanski obvoznici. Čeprav je tako s primorske kot štajerske smeri na avtocesti veliko opozoril na spremenjen prometni režim, je v prvih dneh zapore kar veliko voznikov tovornjakov poskusilo peljati skozi Golovec.

V treh dneh toliko kršitev kot lani med celo obnovo

To dokazujejo tudi podatki policije. Lani je bilo v času obnove takih ugotovljenih kršitev 30, letos pa so 30 voznikov policisti tam ujeli že v prvih treh dnevih zapore (od 15. do 17. marca).

Globa za voznika tovornjaka, ki ne upošteva spremenjenega prometnega režima in vseeno pelje skozi predor, znaša 400 evrov.

tovornjak gume Koper | Foto: Policijska uprava Koper Foto: Policijska uprava Koper Na povprečen delovni dan se je v letu 2019 med 6.30 in 8.30 uro skozi predor Golovec v smeri Bizovika peljalo 7230 vozil, v popoldanski konici pa se je v letu 2019 med 14.45 in 16.45 uro skozi predor Golovec v obratni smeri, proti Malencam, peljalo 7762 vozil. Zato je bila posebna pozornost namenjena iskanju najustreznejšega tipa zapore, ki se bo izvajala pod popolno zaporo ene predorske cevi (leta 2020 zahodna in leta 2021 vzhodna predorska cev).

Promet skozi predor je stekel v letu 1999. Predor je bil vseskozi redno vzdrževan, medtem ko obsežnejših obnovitvenih posegov ni bil deležen. Število težkih tovornjakov, ki vozijo skozi predor Golovec, je vseskozi raslo: če ga je še leta 2000 v obe smeri dnevno prevozilo v povprečju 600 težkih tovornjakov, ga je leta 2013 že več kot 3.300, v letu 2019 pa že skoraj 4.900 na dan.

 

Ne spreglejte