Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2013,
10.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

okolje gore promet promet

Četrtek, 15. 8. 2013, 10.31

6 let, 6 mesecev

Triglavski narodni park najbolj obremenjujejo prireditve in promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Triglavski narodni park vsako poletje obišče približno 1,3 milijona ljudi. Medtem ko so obiskovalci vse bolj osveščeni o varovanju okolja, pa največjo obremenitev predstavljajo prireditve in promet.

Kot je pojasnil direktor Triglavskega narodnega parka (TNP) Martin Šolar, ima park čez vse leto dobra dva milijona obiskovalcev, od tega največ poleti, ko na območje parka pride okrog 1,3 milijona ljudi. "Park je seveda namenjen obiskovalcem, želimo pa, da je njihov vpliv na naravo oziroma okolje čim manjši," je poudaril.

Med najbolj obremenjenimi Bohinj in Pokljuka Po njegovih pojasnilih morajo obiskovalci upoštevati navodila informacijskih oznak in naravovarstvenih nadzornikov, ki imajo od uveljavitve novega zakona o TNP tudi več pooblastil, še vedno pa se osredotočajo predvsem na preventivo in usmerjanje. Večkrat skupaj s policijo in nekaterimi občinskimi redarskimi službami na najbolj kritičnih točkah za red skrbijo s poostrenimi nadzori.

Najbolj obremenjeni deli parka ostajajo Bohinj, Pokljuka, vršiška cesta in dolina Radovne.

Največjo težavo predstavljata veliko število avtomobilov in pomanjkanje ustreznih parkirišč. Na Pokljuki se že več let govori o urejanju parkirnega režima in najverjetneje bodo jeseni projekti za urejanje parkirišč in vstopnih mest oziroma izhodišč za visokogorje vendarle pripravljeni.

"Skušali bomo urediti osnovno infrastrukturo za obiskovalce, saj je težko preganjati kršitelje, če jih zaradi pomanjkanja počivališč in parkirišč ni mogoče usmeriti na neko drugo mesto," je poudaril Šolar.

Trganje rož in puščanje odpadkov nista več težavna Skupaj s preostalimi zaposlenimi v TNP opaža, da so sicer ljudje vse bolj osveščeni glede varstva narave in si želijo spoštovati navodila. Predvsem to velja za tiste, ki gredo v visokogorje, med tistimi, ki se zadržujejo le na krajih, dostopnih po cestah, pa najdejo tudi kakšne, ki se na varovanje narave požvižgajo.

Vseeno na splošno velja, da so obiskovalci parka o njegovem varovanju bolje obveščeni kot nekoč. Tako trganje rož in puščanje odpadkov v parku nista več glavna težava. Tudi v različnih čistilnih akcijah se pokaže, da večinoma pobirajo le stare odpadke. Danes so tako glavne težave vezane na hrup, prireditve in promet.

Ne spreglejte