Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 4. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

10

Natisni članek

Vozimo pametno Prometni radar Varnost promet promet

Četrtek, 5. 4. 2018, 4.00

6 let

Slovenci si privoščimo tudi tako neumnost #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

10

Stanje prometne varnosti in kulture na cesti se izboljšuje, a prestopki se na cestah v Sloveniji kljub temu dogajajo. Dva voznika sta se gneči na hitri cesti izognila kar s polkrožnim obračanjem.

Video

Čeprav se je stanje prometne varnosti v zadnjih dveh letih v Sloveniji izboljšalo, posamezni primeri kažejo na še vedno nezadovoljivo stanje prometne kulture. Zgornji video kaže dva voznika, ki nista zdržala v zastoju na dvopasovni cesti med Črnučami in krožiščem Tomačevo v Ljubljani (uradno cesta rezervirana za motorna vozila) ter sta kar polkrožno obrnila na nasprotni krak ceste. Kljub izboljšanemu stanju in spremembi zakona za formiranje tako imenovanega reševalnega pasu ob zgoščevanju prometa in zastojih občasno vozniki pozabijo na svoje dolžnosti in z vozili zaprejo pot reševalcem.

 

#brezkomentarja #rešiživljenje #LevoDesno #ozaveščamo

A post shared by Ustvarimo reševalni pas (@resevalni_pas_na_avtocestah) on

Telefoniranje med vožnjo ostaja med glavnimi vzroki za prometne nesreče. | Foto: Gregor Pavšič Telefoniranje med vožnjo ostaja med glavnimi vzroki za prometne nesreče. Foto: Gregor Pavšič

Letos v dveh mesecih trikrat manj nesreč kot pred petimi leti

V letu 2017 se je po podatkih Agencije za varnost v prometu (AVP) število prometnih nesreč v primerjavi z letom 2016 zmanjšalo za 2,5 odstotka, število nesreč s poškodbami in smrtjo pa za 5,8 odstotka. Število mrtvih v prometu se je zmanjšalo za petino. Lani so na cestah življenje izgubile 104 osebe.

Leta 2012 se je v prvih dveh mesecih leta na slovenskih cestah pripetilo 6.031 prometnih nesreč, letos do konca februarja 2.607. Pred petimi leti je v prvih dveh mesecih umrlo 13, letos sedem ljudi. Huje poškodovanih je bilo v tem obdobju leta 2012 še 86, letos pa 69.

Kaj v Sloveniji najbolj slabša prometno kulturo?

  • Vožnja po levem prometnem pasu na avtocestah in hitrih cestah.
    24,92 %
    226 glasov
  • Premajhna varnostna razdalja.
    15,33 %
    139 glasov
  • Telefoniranje med vožnjo.
    46,86 %
    425 glasov
  • Vožnja pod vplivom alkohola oziroma nedovoljenih drog.
    6,62 %
    60 glasov
  • Prehitra vožnja.
    2,54 %
    23 glasov
  • Drugo.
    3,75 %
    34 glasov
Oddanih 907 glasov

Predsednik FIA opozoril na pomen prometne kulture

"Slovenija napreduje na področju prometne varnosti, ki je naša skupna prioriteta. Ob tem imamo tudi odgovornost, da uresničimo Vizijo nič. Slovenija je majhna država z malo prebivalci in lahko to uresniči ter postane zgled drugim državam," je včeraj poudaril Jean Todt, posebni odposlanec Združenih narodov za varnost v cestnem prometu, sicer pa tudi predsednik mednarodne avtomobilske organizacije FIA.

Todt je včeraj poudaril tudi pomen prometne kulture. V nekaterih evropskih državah je ta že na bistveno višji ravni kot na primer v Sloveniji, kjer posamezni ekscesi kažejo na še nedokončan proces preventive in izobraževanja. Poleg problematike hitrosti in pijanih voznikov je v ospredju vselej tudi vprašanje uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Globa za ta prekršek je pri nas mila, predvsem Agencija za varnost v prometu (AVP) si želi telefoniranje med vožnjo prekvalificirati v hujši prekršek. Tako bi voznik poleg denarne globe dobil tudi tri kazenske točke.

Kot je včeraj povedal Peter Gašperšič, ki je le še vršilec dolžnosti ministra za infrastrukturo, ta vlada novih zakonov na tem področju predvidoma ne bo sprejela.

 

Ne spreglejte