Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
23. 2. 2015,
14.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pešci promet promet Matic Tomšič

Ponedeljek, 23. 2. 2015, 14.31

6 let, 6 mesecev

Kako mobilni telefoni pešce spreminjajo v zombije

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse več pešcev namesto predse gleda v mobilni telefon, zato je zaletavanje v mimoidoče, izsiljevanje kolesarjev in slepo stopanje pred avtobuse v mnogih svetovnih mestih postalo del vsakdana.

Vljudno umikanje mimoidočim ljudem na pločniku velja za enega od temeljev bontona, a v številnih evropskih, ameriških in azijskih mestih je v zadnjem desetletju povsem sprejemljivo (in zelo pogosto) postalo tudi brezglavo zaletavanje in mrmranje nerazločnih opravičil. Ob pogledu na ulico v središču katerega od svetovnih velemest se včasih zdi, da po pločnikih namesto ljudi tavajo živi mrtveci (zombiji) brez občutka za smer.

Zakaj? Ogromno posameznikov, ki se v urbani promet vključujejo na dveh nogah, pozornost namesto dogajanju pred in ob sebi namenja zaslonu mobilnega telefona. Zaradi tega zelo pogosto prihaja do trčenj z uličnimi svetilkami, koši za smeti, oglasnimi panoji, drugimi pešci in kolesarji ter do prometnih in drugih nesreč, ki imajo včasih tudi tragične posledice.

Pešci z mobilnimi telefoni enakovredni pijanim voznikom Pešci, ki oči med hojo po pločniku niti za trenutek ne umaknejo z zaslona mobilnega telefona, v urbanem prometu za povzročitev nesreče v zadnjih letih predstavljajo povsem enakovredno grožnjo pijanim voznikom in voznikom, ki med vožnjo telefonirajo ali upravljajo z avtoradiem, ugotavljajo strokovnjaki ameriškega zveznega urada za promet. The Washington Post namreč piše, da se je število prometnih nesreč, v katerih so bili poškodovani pešci, v Združenih državah Amerike od leta 2010, ko so pametni telefoni doživeli komercialni razcvet, zvišalo za kar 35 odstotkov. Vsaj desetino so zakrivili mobilni telefoni, ki so pozornost pešcev od opazovanja prometa preusmerjali k zaslonu. To pomeni, da je od približno 5000 pešcev, ki so lani umrli na ulicah ameriških mest, smrt petstotih povzročila uporaba mobilnega telefona. V ZDA naj bi mobilni telefon sicer uporabljal vsak tretji pešec, kažejo rezultati raziskave študentov stanfordske univerze. Podoben delež velja tudi v najbolj razvitih azijskih velemestih – Tokiu, Seulu, Šanghaju, Hongkongu.

Primer nezgode, ki jo lahko povzroči preusmerjanje pozornosti z okolice na uporabo mobilnega telefona:

Študija, ki jo je na vzorcu 2000 državljanov EU, starejših od 18 let, izvedlo britansko podjetje Confused.com, medtem kaže, da je v letu 2014 mobilni telefon med hojo uporabljal in na cesto brez pogleda v levo in desno stopil vsak sedmi evropski pešec. Večina je bila mlajših od 24 let. Da je pešcu, ki je v roki držal mobilni telefon, potrobil ali ga nadrl, je priznal vsak četrti voznik kolesa ali motornega vozila, vsak dvanajsti pa je s pešcem, ki je gledal v zaslon telefona, že trčil. "Če tipkaš, si naslednji" Prizadevanja za zmanjšanje števila trčenj pešcev z mobilnimi telefoni z drugimi pešci in motoriziranimi udeleženci prometa ponekod že potekajo. Številne ameriške srednje šole dijake o nevarnostih posvečanja pozornosti telefonom namesto cesti opozarjajo s kampanjo Če tipkaš, si naslednji, ki jo spremlja obličje najstnika, ki mu obraz prekrivajo sledi avtomobilskih gum. Mesto New York je zaradi tako imenovanih pešcev-zombijev še bolj omejilo najvišjo dovoljeno hitrost vozil na najbolj obljudenih ulicah, ameriška zvezna država Utah pa vsakega pešca, ki zaradi mobilnega telefona ne spremlja dogajanja v prometu, oglobi s 50 dolarji (44 evri). Denarno kazen za strmenje v zaslon med hojo so po tem, ko je neko peško zbil avtobus, lani uvedle tudi tajvanske oblasti.

Morda najbolj znan ukrep, pa čeprav je le simboličen, je predstavilo kitajsko mesto Čongking. Na eni od številnih sprehajalnih promenad je 50-metrski odsek pločnika razdeljen na dva dela – enega za pešce, ki med hojo uporabljajo mobilni telefon, in enega za tiste, ki med sprehajanjem pazijo na to, da ne padejo v jašek kanalizacije.

Hudomušen pločnik je postal mestna atrakcija, s čimer je pravzaprav dosegel nasprotni učinek od prvotnega namena. Mimoidoči se pogosto ustavljajo in fotografirajo napis na tleh, zato je dvopasovni pločnik občasno celo neprehoden.

Koliko pešcev, ki med hojo pišejo SMS-e, opazi gorilo, ki bere časopis?

Ne spreglejte