Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
22. 7. 2015,
23.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

promet promet varnost

Sreda, 22. 7. 2015, 23.01

4 leta, 3 mesece

''Hitrost na cesti moraš obvladati in jo spoštovati, še prej pa jo razumeti''

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eden ključnih dejavnikov prometne varnosti v Sloveniji je tudi boljše vozniško znanje. Ga je mogoče izboljšati s cenovno dostopnim rekreacijskim kartingom, ki ima svoje mesto tudi v Ljubljani?

Odgovorni za prometno varnost v Sloveniji o znanju ne govorijo

Ko so pristojne državne inštitucije – od infrastrukturnega in notranjega ministrstva do agencije za varnost prometa, Darsa in direkcije za infrastrukturo – pred dvema dnevoma iskali možnost hitrih rešitev, da se ustavi julijski nepričakovan plaz smrtnih žrtev na slovenskih cestah, so spet izpostavljali že tolikokrat slišane vzroke nesreč. Danes bi jih najbrž znali našteti že osnovnošolci in ne le strokovnjaki: previsoka hitrost, vožnja pod vplivom alkohola in nepravilna stran vožnje. Nihče pa prav zares ni omenil vozniškega znanja in razumevanja fizike avtomobilskega obnašanja. Je torej znanje, ki ga vozniki dobijo v avtošolah in je precej splošno, mogoče nadgraditi pozneje?

Rekreativni gokarti so na ravni lunaparkov, kjer pa voznikov ničesar ne naučijo

Ljubljana ima kot prestolnica Slovenije, ki privabi tudi največ turistov, možnost izposoje rekreativnih gokartov. Toda ti so pogosto v turističnih krajih domena lunaparkov in zabavišč, kjer gre le za vožnjo in zabavo, iz obvladovanja majhnega gokarta pa se nihče nič kaj prida ne nauči. Prav večji poudarek izobraževanju voznikov je hotel z lastnim karting centrom v ljubljanskih Črnučah prispevati Vladimir Stankovič, ki je hotel svoje znanje iz gorskih dirk evropskega prvenstva prenesti tudi na rekreativne voznike. Večina med njimi namreč vozi osebni avtomobil, je vsakodnevni udeleženec cestnega prometa v Sloveniji in tako vpliva na našo prometno varnost.

''Odločili smo se za mini dirkaški center, saj so prava dirkališča v Sloveniji očitno bolj ali manj utopija. V okviru realnih zmožnosti smo se odločili za najzmogljivejše razpoložljive gokarte za izposojo in izdelali progo v dolžini približno 400 metrov. Proga je hitra in tehnično zahtevna, vpeljali pa smo tudi vsa dirkaška pravila. Imamo strog režim spoštovanja dirkaških zastav, uporabljamo tudi ščitnike za vrat in seveda čelado. Vozijo lahko le osebe stare vsaj šestnajst let, nepolnoletni pa morajo imeti soglasje staršev oziroma skrbnikov. Karting je osnovna šola dirkanja, v njem so začeli vsi največji svetovni asi. Ljudem želimo pomagati in jim ponuditi širši pogled na obvladovanje najprej gokarta, pozneje pa tudi njihovega osebnega avtomobila,'' pravi Stankovič, ki sam osebno trdno verjame, da je prometna varnost povezana prav z znanjem.

''Varnost je mogoče zagotoviti le z znanjem. Nobene omejitve hitrosti in policijska represija ne nadomesti znanja voznikov. Sami ugotavljamo, da je osnovna vozniška izobrazba zelo pomanjkljiva. Marsikdo pri nas niti ne ve, kakšen ali ima njegov avtomobil pogon na sprednji ali zadnji kolesi. Mi jih naučimo osnov idealne linije, skrivnosti pospeševanja, zaviranja, predvidevanja.''

Mali gokarti s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, Savine gume morajo kupovati v Nemčiji

Stankovič je v Ljubljano pripeljal 390-kubične rekreacijske gokarte znamke Sodikart. Štiritaktni bencinski motor ima največjo moč 13 ''konjev'' in gokarti z njim dosežejo hitrost do 100 kilometrov na uro. Hidravlične diskaste zavore so le na zadnjih kolesih. Gokarti imajo dobro zaščitena kolesa in tako preprečujejo hujše nesreče ob morebitnem zapletu dveh vozil, prav tako omogočajo enostavno vstopanje in prilagajanje oddaljenosti stopalk. Gokarti imajo na kolesih nameščene posebej za tovrstne gokarte izdelane gume znamka Sava, a jih Stankovičeva ekipa ne kupuje v Kranju, temveč v Nemčiji.

''Poudarjamo tri ključne elementi, to so dirkaška linja, pravilno pospeševanje in pravilno zaviranje. Ti elementi izhajajo iz dirk, pri nas pa je mogoče to varno preskusiti. Veliko ljudi ne zna pravilno zavirati, saj to ni tako enostavno, kot se morda zdi. Ljudem nudimo pomoč, jih spremljamo, opozarjamo na napake. Marsikdo je iz povprečnih časov že napredoval na vrhunske čase,'' razlaga Stankovič.

Marsikdo prebledi in pade na realna tla, ko v 400 metrih zaostane tri sekunde in več …

Na 400 metrov dolgi črnuški progi je rekord 25,1 sekunde. Tak čas po Stankovičevih besedah lahko dosežejo stalne stranke, ki tam pogosto trenirajo. Sicer so normalni časi okrog 28 sekund. Razlika torej znaša vsaj tri sekunde na vsega 400 metrih. Vsak, ki ob prvem obisku toliko zaostane, vidi, da je napredovanje zelo trdo delo. Treba je razmišljati in biti natančen. Osnov obvladovanja vozila pa se navadni smrtniki naučimo že pri precej majhnih hitrostih in relativno šibkih vozilih, kjer za popoln izkoristek resnično odloča vsaka malenkost.

''Nizka hitrost je relativna. 50 kilometrov na uro je lahko smrtnih, če se zaletiš v steno. Naši gokarti lahko grejo tudi 100 kilometrov na uro, razmerje med močjo in maso pa imajo podobno kot precej dobri športni avtomobili. Hitrost moraš obvladati in jo spoštovati, še prej pa jo moraš razumeti. Pojma neprilagojena hitrost sam ne odobravam. Veliko mladih misli, da kolikor bom pritiskal na plin, tako hiter bom. To se žal dogaja tudi na cestah. Marsikdo hitro vožnjo tudi zamenjajo z agresivno vožnjo.''

Ne spreglejte