Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
19.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

6

Natisni članek

ljubljanska obvoznica tretji vozni pas promet promet gneča na cesti

Torek, 5. 3. 2019, 19.48

5 let, 2 meseca

Gradnja tretjega pasu na obremenjeni avtocesti se odmika v prihodnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

6

Gneča na slovenskih avtocestah je postala že nekaj samoumevnega. Ker Dars odplačuje izjemno visoka posojila, denarja za vlaganja ne ostane prav veliko. Na najbolj obremenjenem odseku v vsej državi, zahodni ljubljanski obvoznici, lahko vozniki na tretji vozni pas pozabijo za vsaj za dve leti.

Dež, avtomobil, zastoj
Avtomoto Boj proti jutranjim zastojem: to so podatki, ki kažejo rešitve #video

Gre za manj kot tri kilometre dolg odsek med predorom Šentvid in razcepom Kozarje, so poročali v oddaji Danes na Planetu. Vozniki po analizah ravno na tem delu ljubljanske obvoznice v kolonah stojijo več kot 150 ur na leto. Država je gradnjo tretjega pasu na odseku Brdo–Kozarje predvidela že pred 25 leti. Projekt, ki je vreden 37 milijonov evrov, se do danes še ni premaknil dlje od načrta.

Zahodna ljubljanska obvoznica pomeni vrhunec prometnega kaosa v državi

Pred petimi leti je bilo na slovenski avtocestah v slabem oziroma v zelo slabem stanju kar 388 kilometrov vozišč oziroma kar polovica vsega avtocestnega sistema. Število vozil je namreč že zdavnaj preseglo meje, za katere je bil načrtovan. 

Vrhunec kaosa je ljubljanska obvoznica, natančneje odsek med predorom Šentvid in razcepom Kozarje proti Primorski. 2.670 metrov dolg odsek dnevno prevozi skoraj 76 tisoč vozil. To je 20 odstotkov več kot pred desetimi leti, prometa pa je vsak dan več.

Zahodna ljubljanska obvoznica oziroma odsek med predorom Šentvid in razcepom Kozarje predstavlja vrhunec prometnega kaosa v državi, so poročali na Planetu. | Foto: STA , Zahodna ljubljanska obvoznica oziroma odsek med predorom Šentvid in razcepom Kozarje predstavlja vrhunec prometnega kaosa v državi, so poročali na Planetu. Foto: STA ,

V primerjavi s preostalimi predeli državnega avtocestnega križa tovornjaki v prometnih konicah tu pomenijo le 12 odstotkov vozil. V avtomobilih je v povprečju le 1,1 potnika, večina na poti v službo iz okolice prestolnice.

Gradnja tretjega pasu se odmika v prihodnost

Lani so na Darsu začetek gradnje tretjega pasu na omenjenem odseku napovedovali za letošnje leto. Zdaj so sporočili, da je začetek glavnih gradbenih del načrtovan v letu 2021, dela pa bodo predvidoma trajala dve gradbeni sezoni. Da težave zaradi gneče na omenjenem odseku niso nove, pove že to, da so pobudo o širitvi tega avtocestnega odseka sprejeli že leta 2004.

Do danes se zadeva skoraj ni premaknila z mrtve točke, je pa Dars za izdelavo projektne dokumentacije porabil 563 tisoč evrov. Trenutno je na agenciji za okolje (Arso) mogoč vpogled v dokumentacijo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Dars v smeri proti Gorenjski načrtuje tudi postavitev svojega bencinskega servisa. Podobno naj bi na drugi strani storil zasebni vlagatelj.  

Da bi se dela v resnici sploh lahko začela, bo sicer najprej treba rešiti še eno dobro znano težavo – javno naročilo o tem, čigavi gradbeni stroji bodo sploh zabrneli na gradbišču, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte