SiolNET. Avtomoto Novice
1,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kapitan Jozo Glavić

To je Hrvat, ki je skozi Korint plul z največjo ladjo do zdaj

1,42

termometer

Do zdaj največjo ladjo, ki je zaplula skozi znameniti Koritnski prekop, je upravljal hrvaški kapitan Jozo Glavić iz Dubrovnika.

Korintski prekop Avtomoto Osupljiv rekord: tako velika ladja še ni plula skozi Korintski prekop #video

Plutje skozi Korintski kanal je bilo za družbo Braemar in ladjarja Fred. Olsen Cruise Lines predvsem odmeven promocijski dogodek, ki pa je zahteval tudi obilo priprav in natančnosti. Njihova ladja je bila dolga več kot 195 metrov in široka 22,5 metra, na njej pa je bilo več kot 900 potnikov. To je bila torej nekoliko manjša turistična križarka, ki pa lahko prav zato pluje v manjše zalive in prvič tudi skozi znameniti Korintski prekop.

Skupaj s potniki so zadrževali dih

"To je največji dosežek v moji karieri. Nisem še povsem dojel, sem pa hvaležen za priložnost in te plovbe ne bom nikoli pozabil," je povedal kapitan ladje, Hrvat Jozo Glavić iz Dubrovnika. Skozi prekop je zaplul z najdaljšo ladjo do zdaj. Na vsaki strani kanala je imel na najbolj ozkem delu le slab meter dodatnega prostora. Križarko je sicer skozi kanal vlekel vlačilec, do napak pri manevriranju z ladjo pa ni smelo priti.

"Pred dvema letoma je naša ekipa preverila kanal in takrat so mi ponudili to priložnost. Po uspešni plovbi se moram zahvaliti svoji celotni ekipi. Največja zasluga gre ekipi pilotov vlačilcev, ki so jo vlekli skozi kanal. Celotno upravljanje je trajalo slabo uro in pol. Sprva sem bil nervozen, ker je bilo toliko ljudi na palubi, toda pozneje je bilo vzdušje zelo mirno in pozitivno," se je še spominjal Glavić.

Korintski prekop Foto: FredOlsen Cruise Lines

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin