Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 4. 2016,
6.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

1

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2016, 6.08

6 let, 6 mesecev

Tesla 3: razkrili avtomobil prihodnosti, v 24 urah vplačanih že 115 tisoč rezervacij

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

1

Elon Musk je v Kaliforniji razkril novi model 3. Oblikovno je zmes modelov S in X, notranjost razkriva tradicionalni velik digitalni zaslon, funkcije avtopilota bodo serijske. Doseg bo vsaj 350 kilometrov, cena v ZDA obljubljenih 35 tisoč dolarjev oziroma 31 tisoč evrov.


- povsem nova zasnova vozila, malo istih komponent kot v modelu S
- doseg z enim polnjenjem vsaj 350 kilometrov
- pospešek do sto kilometrov na uro v vsaj šestih sekundah
- dva prtljažnika
- visoki varnostni standardi
- osnovna cena v ZDA 35 tisoč dolarjev
- v 24 urah prejeli 115 tisoč rezervacij
 

V 24 urah je rezervacijo vplačalo 115 tisoč ljudi

Elon Musk je v Kaliforniji predstavil težko pričakovani model 3, električno limuzino dimenzij audija A4, mercedesa razreda C in BMW-ja serije 3. Avtomobil je oblikovno seveda še prototip oziroma študija, ki pa bo po Muskovih besedah do prvih kupcev v ZDA zapeljala že konec prihodnjega leta. Naročil oziroma rezervacij v višini tisoč evrov je bilo ogromno. V prvih 24 urah je rezervacijo na račun Tesle vplačalo kar 115 tisoč ljudi.

Doseg osnovnega vozila bo po besedah Muska znašal vsaj 350 kilometrov, funkcije samodejne vožnje sklopa Autopilot bodo del serijske opreme.  | Foto: Doseg osnovnega vozila bo po besedah Muska znašal vsaj 350 kilometrov, funkcije samodejne vožnje sklopa Autopilot bodo del serijske opreme.

Osnovni model 3 z dosegom 350 kilometrov in serijskimi funkcijami Autopilot

Že osnovni model 3 bo do sto kilometrov na uro pospešil v manj kot šestih sekundah, najzmogljivejši bo predvidoma do te ravni pospešil hitreje kot BMW M3 (4,2 sekunde). Doseg osnovnega vozila bo po besedah Muska znašal vsaj 350 kilometrov, funkcije samodejne vožnje sklopa Autopilot bodo del serijske opreme.

Tako kot model S bo tudi novi model 3 ohranil zasnovo dveh prtljažnih prostorov, Musk pa je na predstavitvi obljubil tudi najvišje varnostne standarde v vseh ocenjevalnih kategorijah.

"Precej samozavesten sem, da bomo lahko prve avtomobile kupcem dostavili konec prihodnjega leta. Za 35 tisoč dolarjev ne bo mogoče kupiti boljšega avtomobila.Tudi brez dodatne opreme bo model 3 zelo dober avtomobil," je na razkritju dejal Musk.

 

Notranjost predstavljenega modela 3 je še futuristična, a napoveduje zvestobo velikemu digitalnemu zaslonu. | Foto: Notranjost predstavljenega modela 3 je še futuristična, a napoveduje zvestobo velikemu digitalnemu zaslonu.

Baterije bodo izdelovali v novi tovarni, ki jo gradijo skupaj s Panasonicom

Medtem ko je električni crossover model X nastal na temeljih modela S, so morali pri Tesli Motors za model E izdelati povsem novo platformo. Pri materialih je marsikje aluminij zamenjalo jeklo, novi sta struktura vozila ter tehnologija motorja in tudi baterij. Te bodo po obljubah Teslinih inženirjev pri manjši kapaciteti zagotavljale primerljivo gostoto energije in doseg kot dozdajšnje baterije pri obeh preostalih modelih.

Tesla bo novo generacijo litij-ionskih baterij izdelovala sama v veliki tovarni, ki jo v Nevadi gradi v sodelovanju s Panasonicom. Odprtje te tovarne, ki se bo predvidoma zgodilo prihodnje leto, je ključno za uspešnost modela 3.

Elon Musk pred arhitekturno zasnovo modela 3. Zanj obljublja pet varnostnih zvezdic v vsaki ocenjevalni kategoriji. | Foto: Elon Musk pred arhitekturno zasnovo modela 3. Zanj obljublja pet varnostnih zvezdic v vsaki ocenjevalni kategoriji.

115 milijonov evrov denarja od ljudi, ki avtomobila pred tem niso niti videli ...

Zanimanje zanj je očitno izredno. Ni se še zgodilo, da bi ob predstavitvi avtomobila njegovi potencialni kupci bivakirali pred prodajnimi saloni in se tako kmalu postavili v vrsto za njegovo rezervacijo oziroma naročilo. Podobno evforijo smo do zdaj poznali pri novih izdelkih zabavne elektronike, na primer novih generacijah iPhonov.

Glede na 115 tisoč rezervacij je Tesla Motors dobila tudi okrog 115 milijonov evrov novega investicijskega denarja.

Model 3 kot del tristopenjskega načrta Tesle Motors

Musk se je na predstavitvi v Kaliforniji spomnil na zgodovino svojih električnih modelov, ki so imeli že od prvega roadsterja velik vpliv tudi na vso avtomobilsko industrijo. Roadster je bil drag športni avtomobil, ki so ga prodajali v nizkih številkah. Sledil je model S, s katerim so lahko prodajo – letno jih na cesto pošljejo okrog 50 tisoč – že bistveno povečali in prvič dokazali potencial električnih vozil prihodnosti. Svojo ponudbo so lani razširili še z modelom X.

Tesla Motors je v prvih 24 urah prejela plačilo za že 115 tisoč rezervacij za novi model 3. | Foto: Tesla Motors je v prvih 24 urah prejela plačilo za že 115 tisoč rezervacij za novi model 3.

 | Foto:  | Foto:

Ne spreglejte