SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Terrafugia Transition: leteči avtomobil postal resničnost!

2

termometer

Po 64 letih od prvega letečega avtomobila znova skušajo v življenje obuditi staro idejo, da bi avtomobil in letalo postala eno.

Če vam bo prijatelj rekel: "Prileti na pijačko!" se v nekaj letih lahko zgodi, da boste njegove besede vzeli dobesedno. Res boste lahko poleteli, če se vam ne bo ljubilo počasi skozi gost promet in vse semaforje. No, tako preprosto vendarle ni, vendar pa bondovska ideja vse resneje koraka v svet.

Na letalskem mitingu EAA AirVenture v Wisconsinu, ki je znan po tem, da predstavlja novosti v letalstvu, so prvič javno demonstrirali polet štirisedežnega hibrida med cestnim in zračnim transportom. Terrafugia Transition je umirjeno vzletel, zakrožil nad občinstvom in mehko pristal hkrati na vsa štiri kolesa. Brez drame in negotovosti.

Nato je trajalo še minuto, da je pilot "pospravil" krila, ne da bi izstopil. Avtomatizirana krila se sama zložijo s pritiskom na gum, če je potrebno, se jih da tudi sneti. In vozilo je pripravljeno, da zapelje na cesto in se vključi v avtomobilski promet.

Vozilo bo na prodaj leta 2015 ali 2016 in že zdaj je prek 100 entuziastov plačalo po 10.000 ameriških dolarjev nepovratnega pologa. Predvidena cena je dobrih 200.000 evrov. Pa je to vozilo res za vsakogar? Verjetno ne. Potrebno je opraviti tako izpit za avtomobil kot licenco za splošno letalstvo (PPL). Poleg tega pa še tri zdravniške preglede. Okvirna cena, da izpolnjujete vse pogoje za letenje s tem čudom, je nekje med 10.000 in 15.000 evri.

Ekološke želje in razvoj v smeri hibridov

Še povsem v razvojno-testni fazi je Terrafugijin model TF-X, ki je hibrid in kombinira električni in bencinski pogon.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin