Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 10. 2021,
8.41

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

5

Natisni članek

volitve Nemčija avtocesta avtocesta

Sobota, 9. 10. 2021, 8.41

2 leti, 6 mesecev

Pred Nemci burna jesen

Spet aktualno: omejitev hitrosti za nemške avtoceste?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

5

Autobahn | Politične stranke glede uveljavitve omejitev hitrosti na celotnem avtocestnem odseku čaka burna jesen. | Foto Reuters

Politične stranke glede uveljavitve omejitev hitrosti na celotnem avtocestnem odseku čaka burna jesen.

Foto: Reuters

Že leta so omejitve hitrosti na avtocestah v Nemčiji ena od osrednjih političnih tem. Glede na rezultate zadnjih volitev bi po dolgih letih pregovarjanj lahko uvedli spremembe, saj so na volitvah zmagali socialdemokrati (SPD), ki si že vrsto let prizadevajo za vpeljavo hitrostnih omejitev na celotnem avtocestnem omrežju.

Nemčija je edina država v Evropi, ki ne pozna splošne omejitve na avtocestah. Vsaj na 70 odstotkih avtocestnega omrežja Nemci omejitev danes ne poznajo. Na petini omrežja obstajajo začasne omejitve hitrosti, ob tem pa še splošni omejitvi 120 kilometrov na uro (7,8 odstotka omrežja) in 100 kilometrov na uro (5,6 odstotka omrežja).

Pričakujemo lahko vročo razpravo v parlamentu in zunaj njega

Nemčija je v zadnjih letih glede omejitev hitrosti povsem razdeljena. Ne le v politiki, kje je SPD skupaj s stranko Zelenih v zadnjih Z vse večjim deležem električnih vozil se bo zmanjšala tudi hitrost vožnje na avtocesti. | Foto: Reuters Z vse večjim deležem električnih vozil se bo zmanjšala tudi hitrost vožnje na avtocesti. Foto: Reuters letih želela uvesti omejitve hitrosti, tudi pri avtomobilskem klubu ADAC so člani glede na zadnjo raziskavo razdvojeni. Od 21 milijonov članov jih je točno 50 odstotkov v anketi podprlo uvedbo omejitev hitrosti, 45 odstotkov jih je proti, pet odstotkov pa jih je še neodločenih. Položaj glede uvedbe omejitev hitrosti na avtocesti je dobro opisal Stefan Bratzel, direktor centra za upravljanje avtomobilov. Po njegovem mnenju gre za podobno zadevo, kot je v ZDA svoboda do nošenja orožja, ki vedno izzove burno debato in sovražni govor z obeh strani.

S prihodom električnih vozil se bodo hitrosti zmanjšale

V preteklih letih so pri Zelenih zmanjšanje hitrosti na avtocestah upravičevali predvsem z vplivom na okolje, saj naj bi se izpust emisij ogljikovega dioksida zaradi tega na leto zmanjšal za dva milijona ton. Tudi pri ADAC niso več tako glasni zagovorniki trenutne ureditve, a še vedno so načeloma proti prihodu omejitev hitrosti. Glede na njihove podatke število prometnih nesreč na nemški avtocesti ni nič višje kot v Belgiji, Franciji ali ZDA, kjer imajo na nekaterih delih zelo stroge omejitve hitrosti.

Bratzel je med drugim poudaril tudi, da se bo s prihodom električnih avtomobilov hitrost vožnje na avtocesti samodejno zmanjšala. Električni avtomobili so pri hitrostih nad 130 kilometrov na uro preprosto premalo učinkoviti, zato se doseg zmanjšuje bistveno hitreje kot pri nižjih hitrostih. Tudi ob dovoljenih višjih hitrostih vozniki preprosto ne bodo več vozili hitro.

Ne spreglejte