Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
18.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 18.25

7 let, 12 mesecev

Saab phoenix

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Saab je predstavil študijo phoenix, s katero napoveduje prihodnje smernice. Služi tudi kot oder za predstavitev novega multimedijskega sistema IQon.

Drzno na samostojni poti

Saab bi s študijo verjetno rad dokazal, da se dobro znajde tudi po ločitvi od koncerna General Motors in pod vrhovnim poveljstvom nizozemskega Spykerja.

Elegantno športna

Obliko ji je urezal sloviti oblikovalec Jason Castriota, gre pa za elegantni športni avtomobil s prirezanim zadkom, ki je kapljičasto oblikovan v skladu z oblikovnimi smernicami "aeromotional", ki naj bi jim sledili tudi oblikovalci prvega saaba. Vsekakor se lahko pohvali s količnikom zračnega upora le 0,25, k čemur pripomore tudi dejstvo, da so škarjasta vrata brez zunanjih kljuk, vzvratna ogledala pa nadomeščajo video kamere. Nova sta tudi maska hladilnika in pokrov motorja, ki ju bomo v modificiranih različicah verjetno videli na Saabovih serijskih modelih.

Platforma za prihodnost

Phoenix so postavili na popolnoma novo podvozje, ki ga bo imel tudi prihodnji saab 9-3. Prednja kolesa poganja 1,6-litrski turbobencinski štirivaljnik največje moči 147 kilovatov, zadnji kolesi pa 25-kilovatni elektromotor, ki se napaja iz majhnih baterij, ki se polnijo med zaviranjem. Takšen štirikolesni pogon, ki ga Saab označuje s kratico eXWD, vozniku menda nudi veliko zadovoljstva v vožnji, hkrati pa je prijazen do ozračja.

IQon

Saab je v phoenixu predstavil tudi novi na Googlovem operacijskem sistemu Android zasnovan informacijsko-zabavni sistem IQon, ki ga bo tudi vgradil v prihodnje modele. Omogočal bo tako spletno komunikacijo in zabavo, kot tudi spremljanje sistemov v avtomobilu. Uporabniki bodo lahko s spleta neposredno dostopali do aplikacij, ter multimedijskih in spletnih storitev, sistem pa bo samodejno obdeloval tudi več kot 500 signalov iz različnih tipal ter voznika obveščal o hitrosti in položaju avtomobila, stanju sistemov, vrtljajih in trenutnem navoru motorja, zunanji in notranji temperaturi, položaju sonca ter drugih pomembnih in manj pomembnih rečeh. Sistem bo omogočal tudi sprotno osveževanje naprav, ki bodo zato vedno šle v korak s časom.


Ne spreglejte