Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Renault clio grandtour druge generacije iz clia četrte generacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novi renault clio grandtour v spodnji razred prinaša vse, kar se od karavanov pričakuje, se pravi prostornost in uporabnost, dodaja pa oblikovalsko pestrost in multimedijske dobrote.

Komur je všeč novi clio, mu je tudi karavan

Karavanski clio je oblikovno usklajeno podaljšanje kombilimuzine, zato menimo, da ne bo tako drastično polariziral avtomobilske javnosti, ki se je pri Renaultovih modelih že kdaj delila na uravnoteženih 50 proti 50.

Za tiste, ki ne boste kliknili tukaj na našo prvo vožnjo, naj na hitro ponovimo, da je grandtour 208 milimetrov daljši od petvratnika, ima kar izdaten prtljažnik z dvojnim dnom (tu se skriva volumen 85 kubičnih decimetrov), s polaganjem sprednjega desnega sedeža pa ga lahko uporabljajo tudi naši skakalci za prevažanje svojih dolgih smuči. Ker je 50 kilogramov težji, ima dodatno utrjene blažilnike in stabilizatorja.

Kaj ponuja kot karavan?

V predhodnih člankih smo že poudarili, da se proizvajalci vozil spodnjega razreda v glavnem ne menijo za karavane. Tudi pri Renaultu so zarezali v to pogačo šele s tretjo generacijo clia. Poleg 443 kubičnih decimetrov nad ploščo v ravnini z odbijačem in že omenjenim dvojnim dnom ter 248-centimetrske nakladalne dolžine lahko največ poudarka namenimo doplačilnim dodatkom.

Tako je pri karavanu možna izbira vlečne kljuke, čeprav vlečna masa lahkega priklopnika lahko znaša le dobre pol tone. Zato pa je za odbijač mogoče namestiti Renaultov nosilec za tri ali štiri kolesa, dokupite lahko še prtljažno korito, prečne strešne letve z držali za kolesa ali smuči. Tudi za prevoz hišnih ljubljenčkov je poskrbljeno z ustrezno mrežo, kakršno morajo sicer imeti vsi resni lastniki karavanov.

Grandtour na spletu?

Kar zadeva multimedijsko opremo (o sistemu R-link smo že pisali), bi rekli, da je njen razvoj malce zamudil, saj bi bolj upravičeno spadala k predhodno predstavljeni kombilimuzini. Ne rečemo, da ni dobrodošla, za kupce malih karavanov pa morda vseeno le ni tako pomembna. No, sistem R-link, kakor se imenuje, je bil nared (šele) hkrati s karavanom, namenjen pa je tudi drugim renaultom, seveda (za nazaj) tudi petvratnemu cliu.

Sistem Renault R-link, ki splet povezuje z vozilom, bo na voljo v začetku maja. Pri tem ne gre za široko internetno povezavo, pač pa le za uporabo določenih aplikacij, ki v tem trenutku nakazujejo možnosti, ki jih bodo potniki na cestah imeli v bodoče. Kar zadeva navigacijo, bo nameščene podatke mogoče obnavljati enkrat letno po ceni okoli 30 evrov, kot predvidevajo pri uvozniku.

Ali bo 1,2-litrski bencinski motor postal legenda?

Renault se ne odpoveduje 1149-kubičnemu bencinskemu motorju, ki je že pred kar nekaj časa iz 8V postal 16V, potem pa je pridobil še turbino. Po moči ga prekaša 900-kubični TCe, ki smo ga že preizkusili na našem testu. Oba bencinska in tudi dizelska motorja sta trenutno na voljo s petstopenjskim menjalnikom. Prihajajoči samodejni menjalnik z dvojno sklopko bo namenjen novemu turbobencinarju in močnejšemu od obeh dizlov.

Osnova je authentique z dolgim seznamom opreme

Grandtour z začetno ceno 10.990 evrov je 700 evrov dražji od enako opremljene kombilimuzine. Poleg strešnih letev in dvojnega dna (oboje spada le h karavanu) je v tej ceni vključeno vse, kar štejemo k pasivni in aktivni varnosti. S seznama authentique izpostavljamo še pomoč pri speljevanju v klanec, kartico za zaklepanje in zagon motorja, potovalni računalnik, dnevne luči LED, mrežo za pritrditev prtljage …

Tisoč evrov dražji expression poleg preostalega dodaja ročno klimatsko napravo, multimedijski sistem z zaslonom na dotik in funkcijami mp3, USB, AUX in Bluetooth. Še tisočaka dražji dynamique na litih platiščih vključuje tudi meglenke, samodejno klimatsko napravo, senzor za dež, usnjen volan …

Po podatkih uvoznika se mesečno za clia odloča okoli dvesto kupcev. Glede na izkušnje, ki jih imajo s prodajo predhodnega grandtourja, naj bi bil tudi delež novega modela okoli 15 odstotkov od skupnega števila cliov.

Ne spreglejte