Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
21.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2013, 21.18

7 let, 12 mesecev

Prvi šolski dan: otroke vestno privezujte več kot le dva tedna!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Policisti bodo tudi ob tokratnem prvem šolskem dnevu iskali prekršarje v bližini vrtcev in šol. Tudi letos bodo posebno pozornost namenjali staršem, ki svojih otrok ne pripenjajo.

"Za teh par metrov se pa res ne bom privezal?"

Šolske torbe ste napolnili, zajtrk pojedli, odpravljate se v šolo. Ta je blizu, niti kilometer stran od vašega doma. Lahko bi šli peš, a zaradi nočnega deževja je malce hladno in neprijazno, pa greste z avtomobilom – tako ali tako boste pot nadaljevali v službo.

Upamo, da niste med tistimi, ki zaradi bližine končnega cilja otroka ne privežete ali pa ga peljete celo brez otroškega sedeža.

Naj vas spomnimo, da se največ nesreč pripeti ravno na kratkih relacijah in v bližini doma! Naj vas tudi spomnimo, da lahko svojega otroka poškodujete že s silovitim zaviranjem. Pogosto se pripeti, še zlasti v conah z omejitvijo 30 kilometrov na uro, da morate nepričakovano zaustaviti. Že ob takšnem zaviranju lahko vašega otroka odnese v sprednji sedež, v armaturno ploščo, celo iz avtomobila – poškodujete se torej lahko tudi, če ne trčite.

Če se ne pripnete, je vseh pet zvezdic zaman

Ko gre za varnost v prometu, ni bližnjic, varnostni pas je treba zapeti! Le v kombinaciji z zapetim varnostnim pasom dobijo smisel vse tiste ure, ki so jih avtomobilski inženirji porabili za varnostno zasnovo vašega avtomobila. Le z zapetim varnostnim pasom je vaš avtomobil varen za Euro NCAP-ovih pet zvezdic.

In čeprav včasih deluje, kot da živimo v varnostno že kar dobro ozaveščeni družbi, se vendarle še dogaja, da veliko staršev prehitro začne izbirati bližnjice.

Želimo vas spomniti, da naj bi se šolarji v jahačih vozili do višine 150 centimetrov. Pa ne zato, ker to piše v zakonu, ampak zato, da bi naredili vse, kar je v vaši moči, da bi vaš otrok ostal živ in nepoškodovan. Prenizkemu potniku varnostni pas sega ob vratu, v nesreči pa lahko pas na vratu povzroči zelo hude poškodbe, v skrajnem primeru tudi zadušitev, da ne govorimo o tem, da morda telesa sploh ne bo obdržal ob sedežu.

Dajte pobudo, zavzemite se za višjo varnost vaših otrok!

Več o tem smo pisali v tem članku – seveda predlagamo, da vam služi tudi kot iztočnica za pogovor z drugimi starši. Slišimo namreč, da šole svojih otrok s šolskimi kombiji običajno ne vozijo v jahačih! Ko boste torej danes poslušali ravnateljico o novostih v novem šolskem letu, povzdignite glas in predlagajte nakup jahačev, zavzemite se za večjo varnost vaših otrok!

Ne spreglejte