Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
17. 11. 2016,
10.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Četrtek, 17. 11. 2016, 10.57

6 let, 7 mesecev

To je porsche 911, ki ga v salonu ni mogoče dobiti

Porsche 911 RSR - z radarjem se v žaru dirke zna izogniti nesreči #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Porsche 911 RSR | Foto Porsche

Foto: Porsche

Porsche je predstavil povsem na novo razvit dirkalnik serije GT za boje na vztrajnostnih dirkah. Novi 911 RSR je najspektakularnejši 911 vseh časov. Poleg lahke gradnje in izjemnega bokser 6-valjnega motorja je Porsche v ta superstroj prvič vgradil tudi radar in sistem za preprečevanje nesreče. Ognjeni krst bo bolid doživel januarja na dirki 24 ur Daytone, a Porsche si z njim želi osvojiti vrh na dirki vseh dirk, 24 ur Le Mansa.

Največja dirkaška evolucija do zdaj

Gre za enosedežni dirkalnik s fiksno postavljenim oziroma pritrjenim sedežem zaradi čim boljše razporeditve mase in težišča. Za prilagoditev kokpita različnim dirkačem pa so naredili pomično nastavljive stopalke. | Foto: Porsche Gre za enosedežni dirkalnik s fiksno postavljenim oziroma pritrjenim sedežem zaradi čim boljše razporeditve mase in težišča. Za prilagoditev kokpita različnim dirkačem pa so naredili pomično nastavljive stopalke. Foto: Porsche Šef Porsche Motosporta Frank-Steffen Walliser novi dirkalnik opisuje kot največjo evolucijo tovarniškega "top" dirkalnika serije GT, ki ohranja vse oblikovalske elemente tipičnega modela 911. Novi 911 RSR je po njegovih besedah razvit povsem na novo. Vzmetenje, karoserija, aerodinamična zasnova, motor in menjalnik so razvili od začetka, od točke nič dalje.

Ekstremno lahek 6-valjnik bokser zasnove s 180-stopinjskim kotom med valji so namestili tik pred zadnjo os. Oblikovalci so tako dobili prostor za posebno velik in učinkovit difuzor pod zadnjim odbijačem, ki v kombinaciji z velikim usmerjevalnikom zračnega toka zadaj, s prilagoditvami, vzetimi iz dirkalnika serije LMP1, prototipa 919 hybrid, in dosegli izdatno izboljšan aerodinamični oprijem in več podtlaka, ki avtomobil pri velikih hitrostih prisesa na podlago.


Zgodbe strojev

Porsche 911 GT3 – kot bi jezdili veter, to je prvinski nagon hitrosti

Porsche panamera – v vsaki izmeni jo izdeluje 475 robotov in 200 parov natančnih rok #foto

Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa #foto in #video


V sezoni 2017 ta susperstroj čaka 19 različnih dirk, kar pomeni več kot 140 tekmovalnih ur. Marco Ujhasi, vodja razvojne delavnice GT sport, pravi, da so od prvega izvoza na stezo v Weissachu pa do danes naredili že več kot 35.000 dirkaških kilometrov po evropskih in severnoameriških dirkališčih. Pravi, da so stroj dobro pripravili na dan D, ki se bo zgodil 28. februarja v sloviti Daytoni. | Foto: Porsche V sezoni 2017 ta susperstroj čaka 19 različnih dirk, kar pomeni več kot 140 tekmovalnih ur. Marco Ujhasi, vodja razvojne delavnice GT sport, pravi, da so od prvega izvoza na stezo v Weissachu pa do danes naredili že več kot 35.000 dirkaških kilometrov po evropskih in severnoameriških dirkališčih. Pravi, da so stroj dobro pripravili na dan D, ki se bo zgodil 28. februarja v sloviti Daytoni. Foto: Porsche

Ultralahek in vzdržljiv atmosferski biser s 510 "konji"

Porsche 911 RSR upoštevajoč predpise tehta 1243 kilogramov. Dolg je 4,557 metra, njegova medosna razdalja pa doseže 2,516 metra. V širino meri dobra dva metra (2.042 mm sprednja os in 2.048 mm zadnja os). | Foto: Porsche Porsche 911 RSR upoštevajoč predpise tehta 1243 kilogramov. Dolg je 4,557 metra, njegova medosna razdalja pa doseže 2,516 metra. V širino meri dobra dva metra (2.042 mm sprednja os in 2.048 mm zadnja os). Foto: Porsche Po besedah prvega moža Porschejevega motošportnega oddelka Walliserja so se pri razvoju novega motorja namenoma osredotočili na zasnovo posebno učinkovitega in lahkega atmosferskega motorja brez prisilnega polnjenja, ki je inženirjem ponudil več manevrskega prostora pri oblikovanju in zasnovi tehnologije dirkalnika. Poleg tega pa tehnični predpisi določajo absolutno uskladitev različnih pogonskih konceptov. To pomeni, da morajo biti značilnosti navora prisilno polnjenih in atmosferskih motorjev izravnane.

Izjemno lahek 4-litrski atmosferski šestavljnik bokser zasnove s 180-stopinjskim kotom med valji glede na velikost restriktorja oziroma omejevalnika ponuja okoli 375 kilovatov oziroma 510 "konjev". Pogonski sklop dopolnjuje še novi 6-stopenjski sekvenčni menjalnik z ohišjem iz magnezija in prestavnimi ročicami na volanu.

Velik napredek novi 911 RSR prinaša tudi z vidika hitrih in učinkovitih servisnih posegov pri poškodbah karoserije in njenih vitalnih delov, ki so v bitki za stotinke in vsak centimeter steze neizbežne. Vsi karoserijski krovni elementi iz karbona se lahko v celoti zamenjajo v zelo kratkem času po zaslugi posebnih pametnih hitrosprostljivih spon. Zelo hitro in učinkovito ter natančno pa je mogoče tudi spreminjati nastavitve podvozja. | Foto: Porsche Velik napredek novi 911 RSR prinaša tudi z vidika hitrih in učinkovitih servisnih posegov pri poškodbah karoserije in njenih vitalnih delov, ki so v bitki za stotinke in vsak centimeter steze neizbežne. Vsi karoserijski krovni elementi iz karbona se lahko v celoti zamenjajo v zelo kratkem času po zaslugi posebnih pametnih hitrosprostljivih spon. Zelo hitro in učinkovito ter natančno pa je mogoče tudi spreminjati nastavitve podvozja. Foto: Porsche

Z radarjem se bo izmikal naletu

Nova je še grafična podoba. 911 RSR bo kot GT dirkalnik bo prvič nakazal novo oblikovalsko smer tovarniškega oblikovanja z dinamično izraženim slogom Porsche Motosport. Dirkalnik pa ohranja gene legendarne oblike 911, ki jih ni mogoče spregledati, tudi iz ptičje perspektive ne. Osnovne barve ostajajo bela, rdeča in črna.  | Foto: Porsche Nova je še grafična podoba. 911 RSR bo kot GT dirkalnik bo prvič nakazal novo oblikovalsko smer tovarniškega oblikovanja z dinamično izraženim slogom Porsche Motosport. Dirkalnik pa ohranja gene legendarne oblike 911, ki jih ni mogoče spregledati, tudi iz ptičje perspektive ne. Osnovne barve ostajajo bela, rdeča in črna. Foto: Porsche Porsche je svoj GT dirklanik tudi prvič opremil z radarjem in aktivnim sistemom za preprečevanje ter izogibanje naleta oziroma nesreče (collision avoid avoid system).

Ta pametni sistem bo dirkalniku in dirkaču omogočal učinkovitejše preživetje na dirki, saj se pri visokih hitrostih vsak kontakt z drugim dirkalnikom lahko konča z odstopom in zelo hudo nesrečo.

Poleg tega pa bo ta sistem pravočasno zaznal nevarnosti naleta. Ta sistem bo tako tudi v temi dovolj zgodaj zaznal hitrejše dirkalnike serije LMP, ki so na stezi sočasno, da ne bo prišlo do nevarnih situacij in nesporazumov pri prehitevanjih.

Porsche je z dirkaškimi različicami modela 911 v preteklosti že premikal meje motošporta. S konceptom 911 GT1 leta 1996 denimo, pa leta 1998, ko je 911 GT1 uspeh kronal z veliko 16. zmago Porscheja v Le Mansu. Takrat so najhitrejši dirkalniki na stezi nastali prav iz serije GT1. | Foto: Porsche Porsche je z dirkaškimi različicami modela 911 v preteklosti že premikal meje motošporta. S konceptom 911 GT1 leta 1996 denimo, pa leta 1998, ko je 911 GT1 uspeh kronal z veliko 16. zmago Porscheja v Le Mansu. Takrat so najhitrejši dirkalniki na stezi nastali prav iz serije GT1. Foto: Porsche

Poleg 6-stopenjskega sekvenčnega menjalnika z magnezijevim ohišjem in prestavljanjem prek električnega aktuatorja se moč in navor na podlago učinkovito prenašata s pomočjo večploščnega samozapornega diferenciala in visco enote. | Foto: Porsche Poleg 6-stopenjskega sekvenčnega menjalnika z magnezijevim ohišjem in prestavljanjem prek električnega aktuatorja se moč in navor na podlago učinkovito prenašata s pomočjo večploščnega samozapornega diferenciala in visco enote. Foto: Porsche

Zavorni koluti so jekleni, spredaj v premeru 390-milimetrski zadaj pa 355-milimetrski. Zavorne čeljusti spredaj disk grabijo s šestimi bati, zadaj pa s štirimi. | Foto: Porsche Zavorni koluti so jekleni, spredaj v premeru 390-milimetrski zadaj pa 355-milimetrski. Zavorne čeljusti spredaj disk grabijo s šestimi bati, zadaj pa s štirimi. Foto: Porsche

Ne spreglejte