Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 7. 2021,
22.00

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

9

Natisni članek

policija kriminal varnost avtomobilov kraja

Nedelja, 25. 7. 2021, 22.00

2 leti, 9 mesecev

Policija svetuje: prostoročne ključe zaprite v kovinsko škatlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

9

ključ BMW | Foto Reuters

Foto: Reuters

Moderna tehnologija nam lahko olajša življenje, a obenem lahko tudi zagreni naš vsakdan. Prostoročni avtomobilski ključi so vsekakor močno izboljšali uporabniško izkušnjo, a v zadnjem času postajajo nadloga za številne lastnike novih avtomobilov. V Veliki Britaniji namreč policisti opozarjajo lastnike na vse bolj pogoste kraje avtomobilov, ko tatovi preberejo signal iz ključev in odpeljejo vozilo. Lastnikom tako svetujejo, da doma ključe odložijo v kovinsko škatlo ali kakšen drug namenski pripomoček, ki preprečuje oddaljeno branje varnostne kode.

Nacionalni policijski svet v Veliki Britaniji opozarja, da se je število ukradenih avtomobilov med majem in junijem povečalo za 3,1 odstotka. Velik del teh vozil je ukradenih na račun prostoročnih sistemov. Organizirane kriminalne združbe z uporabo relejne tehnologije za sprejem signala s ključa v hiši preprosto prenesejo signal na prenosno napravo, ta pa signal pošlje do avtomobila. S tem se vozilo odklene in omogoči zagon motorja.

Kako se pravzaprav sploh lahko kdo obvaruje?

Glede na informacije nacionalnega policijskega sveta lastnikom priporočajo hranjenje avtomobilskih ključev v kovinskih škatlicah ali namenskih torbicah, ki preprečijo uhajanje signala. "Medtem ko je hiter razvoj tehnologije dramatično izboljšal izkušnje voznikov, je po drugi strani dovolil kriminalcem izkoristiti slabosti v elektronski varnosti. Sodelujemo s proizvajalci, ki jim bomo pomagali razviti tehnologijo z deljenjem znanja in opreme, ki smo jo zasegli kriminalcem," je ob tej priložnosti pojasnila Jenny Sims, pomočnica načelnika policije.

Policisti ne le opozarjajo, ampak so v zadnjem času ujeli kar precej članov teh kriminalnih združb. Nedavno so jih sedem tudi obtožili, saj so sodelovali pri kraji več kot petdesetih avtomobilov v skupni vrednosti 2,8 milijona evrov. V Liverpoolu so obtožili še pet kriminalcev, tudi oni so ukradli več deset avtomobilov v vrednosti treh milijonov evrov.

Ne spreglejte