Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2011,
8.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 22. 12. 2011, 8.28

8 let

Oplu zafiri se pridružuje zafira tourer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zafira tourer predstavlja tretjo generacijo uspešne zafire, ta pa ne bo šla kar v pokoj. Tourer meri en razred višje, "stara" zafira pa ostaja v prodaji kot predstavnica kompaktnih enoprostorcev.

Bolj celovita enoprostorska paleta

S pridobljenimi 19 centimetri je zafira tourer prerasla mere srednje velikih enoprostorcev, ne dosega pa tistih velikih, s katerimi skuša tekmovati s prilagodljivostjo in z novimi sistemi (aktivni tempomat, senzorski nadzor okolice s pomočjo pri parkiranju, prikaz varnostne razdalje, samodejno uravnavanje višine svetlobnega snopa, ...). Glede same velikosti bi rekli, da se zgleduje pri tekmecih, ki so imenu vozila dodali še priponko "grand". Stopničke pri Oplovih enoprostorcih so zdaj naslednje: meriva, zafira in zafira tourer.

Več oblikovne dinamike

Pri Oplu primerjajo nekatere oblikovalske poteze zafire tourerja z bumerangi (sprednja žarometa) in hokejskimi palicami (linija pod bočnimi stekli). V notranjosti je precej insignie (volan, armaturna plošča), pa tudi kakšen element so povzeli po merivi (medsedežna konzola). Seveda pa niso pozabili na prilagodljivosti, značilne za prvi dve generaciji zafire.

Nadgradnja prilagodljivih sistemov

Zafira tourer je naslednica prvega kompaktnega sedemsedežnega enoprostorca. Prva je ponudila preurejanje v tovorno obliko brez odstranjevanja sedežev, tourer pa dodaja nove rešitve za boljšo prilagodljivost vozila. Drugo vrsto na primer tvorijo trije enaki sedeži z možnostjo bočnega premikanja zunanjih dveh. Znani nosilec flexflix je še vedno skrit v zadnjem odbijaču, po novem pa je nanj možno pritrditi še dve držali in tako prevažati štiri bicikle. Celoten sistem skupaj z naloženimi kolesi se pred odpiranjem prtljažnih vrat lahko preprosto odmakne.

Trije motorji z mnogimi razponi moči

Kot smo že zapisali po mednarodni predstavitvi, gre v osnovi za dve različni delovni prostornini bencinskih motorjev in za enega dizla. Kot je razvidno iz tabele, se moči pri enakih delovnih prostorninah močno razlikujejo. Menjalniki so serijsko šeststopenjski, razen pri motorjih 1,8, pri najmočnejših motorjih je na izbiro tudi šeststopenjska avtomatika.

Štiri stopnje opreme

Poleg štirih stopenj opreme, ki se med seboj cenovno razlikujejo za tisoč do dva tisoč evrov, je na izbiro širok seznam dodatne opreme. Pri uvozniku predvidevajo, da bo največ zanimanja za sisteme, ki jih druži uveljavljena priponka flex. Na primer že omenjeni nosilec za štiri kolesa.

Prodajni načrti

Kot smo že zapisali, ostaja kompaktna zafira v ponudbi in pričakujejo, da bodo v letu 2012 prodali 350 do 400 vozil. Glede večje zafire tourer pa pri uvozniku računajo na letno prodajno številko 300.

Cene bencinskih različic segajo od 21.100 evrov (1,8 85 kilovatov essentia) do 26.100 evrov (1,4 turbo 103 kilovate). Najcenejši dizel je 2,0 CDTI 81 kilovatov, ki stane 23.800 evrov, najdražji pa je 2,0 CDTI 121 kilovatov za 28.700 evrov. Z začetkom prodaje veljajo cene, ki so od uradnih manjše za 2.000 do 2.800 evrov.

Ne spreglejte