SiolNET. Avtomoto Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Opel adam z novim robotiziranim menjalnikom easytronic

4

termometer

V Rüsselsheimu so svojemu trendovskemu urbanemu malčku oplu adamu namenili nov petstopensjki robotiziran menjalnik. Easytronic oznake 3.0 naj bi povečal udobje in ugodno vplival na porabo.

Sam prestavlja in krmili sklopko

Oplov novi robotizirani menjalnik po tehnični zasnovi spada med tako imenovane avtomatizirane oziroma robotizirane ročne menjalnike. V svoji osnovni zgradbi gre za mehaniko, anatomsko zasnovo običajnega ročnega menjalnika. Samodejno prestavljanje pa mu omogoča elektrohidravlična krmilna enota (aktuator), ki upravlja prestave in delovanje sklopke.

Oplovi inženirji so delovanje novega easytronica oznake 3.0 prilagodili življenjskemu partnerstvu z manjšimi motorji. Krmilno elektroniko se optimizirali tako, da v samodejnem načinu prestave izbira po načelu kar najbolj ekonomične vožnje.

Kombinacija elektro-hidravličnega krmiljenja je po zagotovilih inženirjev zmožna pretikati hitro in udobno tudi v primeru, ko voznik ročno prestavlja v delno samodejnem načinu delovanja, s premikanjem prestavne ročice naprej oziroma nazaj.

Dodatnih 900 evrov v ta pogonski elemnt bo smotrna in razmeroma dosegljiva naložba

Tovrstni menjalnik, ki želi ponuditi najboljše lastnosti iz sveta ročnih in samodejnih menjalnikov, je seveda prvenstveno zmožen tudi na mestnih ulicah ponuditi več voznega udobja. Razvojni inženirji so mu namreč prilagodili tudi prestavna razmerja in poskrbeli, da je tako učinkovitejši še na avtocesti, ter krmilno enoto prilagodili potrebam natančnega manevriranja pri nizkih hitrostih. "Počasno lezenje" brez "cukanja" obvlada novi easytronic 3.0 za potrebe natančnih milimetrskih parkiranj v urbani džungli.

Ta odzivnejši menjalnik, ki se ponaša še z znižanim trenjem, pa je konkurenčen tudi z vidika naložbe. Opel adam, opremljen z njim, bo namreč od različice z ročnim petstopenjskim menjalnikom dražji za zelo zmernih 900 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin