Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
30. 1. 2022,
20.49

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Nedelja, 30. 1. 2022, 20.49

2 leti, 3 mesece

FIA Rally Star

Nov svetovni prvak? V finalu presenetljivo tudi Slovenija.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Martin Čendak FIA Rally Star | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

FIA je v Nemčiji na evropskem finalu izbora Rally Star zmago podelila estonskemu predstavniku. Z odličnimi vožnjami se je kljub neizkušenosti v finale, med deset najboljših voznikov, prebil tudi Slovenec Martin Čendak, kar je bilo zagotovo presenečenje tudi za žirijo izbora.

 

FIA Rally Star 2022 | Foto: FIA Rally Star Foto: FIA Rally Star "Obljubiti mi moraš le to, da boš še hitrejši od Otta Tanaka," je zmagovalcu izbora FIA Rally Star, Estoncu Rometu Jurgensonu, dejal žirant Malcolm Wilson. Ustanovitelj M-Sporta in že skoraj 25 let vodja Fordovega reli programa je s tem mislil na do zdaj edinega estonskega svetovnega prvaka v reliju, Jurgenson pa bo svoj program začel prihodnje leto za volanom prav ford fieste rally3 iz M-Sporta.

Estonec si je zmago priboril po tridnevnem izboru, ki se je včeraj popoldne končal s finalnimi vožnjami. Na teh je nastopilo dvanajst najhitrejših fantov tega dogodka. Vozili so crosscarje s pogonom na zadnji par koles in na stezi Estering, ki sicer gosti tudi dirke svetovnega prvenstva v relikrosu, pokazali odlične vožnje. Jurgenson in rezervni zmagovalec, Šved Patrik Hallberg, sta bila med vsemi najhitrejša.

FIA Rally Star 2022 | Foto: FIA Rally Star Foto: FIA Rally Star V finalu kandidati iz petih držav, med njimi presenetljivo tudi Slovenija

V finalu so bili predstavniki Češke, Estonije, Finske, Španije in Slovenije. Estonci so imeli dva finalista, enako Španci in Finci, Švedi so bili le trije. Slovenska barva v finalu avtomobilskega dogodka na taki ravni je bila zagotovo največje presenečenje tega dogodka.

Tja jo je popeljal 21-letni Martin Čendak iz Kopra, ki je bil kot povabljenec "wild card" predstavnik slovenske nacionalne zveze za avtošport AŠ2005. Kljub le malo izkušnjam - lani je sicer z odliko odpeljal državno prvenstvo v reliju, a predvsem z buggyji in makadamsko podlago nima izkušenj - se je zelo hitro ujel tako z avtomobilom kot progo. Tudi časovne zamude in premiki urnikov na naslednje jutro, kar je bila posledica predvsem slabšega vremena in kratkega dneva na severu Nemčije, ga niso zmedli. Potem ko se je prebil skozi prvi krog, je v drugem v svoji skupini postavil celo najboljši čas. V finalu so bili tekmeci sicer hitrejši, toda Čendak je naredil odličen vtis.

"Bilo je noro in nepozabno. Hvala za vso podporo in da sem se lahko udeležil tega tekmovanja. Nekaj posebnega se je boriti s fanti iz vse Evrope, uvrstitev v finale pa je bila več od mojih prvotnih pričakovanj. V Nemčijo sem prišel miren in voziti sem želel predvsem kar najbolj zbrano. Zagotovo je bila to izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabil," je po koncu finala povedal Čendak.

FIA Rally Star 2022 | Foto: FIA Rally Star Foto: FIA Rally Star

FIA Rally Star 2022 | Foto: FIA Rally Star Foto: FIA Rally Star

FIA Rally Star 2022 | Foto: FIA Rally Star Foto: FIA Rally Star Nagrada finalistom je velika motivacija in zagon za naprej

Čeprav je glavna nagrada pripadla le Estoncu Jurgensonu, tudi preostali finalisti domov prihajajo z velikim kapitalom. To so predvsem motivacija za nadaljnje delo, izkušnje in dokazovanje ter grajenje lastne športne kariere. Ta zagon in tudi širitev same baze avtošportnikov pa je tudi eden osnovnih namenov takega izbora, je na Esteringu večkrat poudaril predsednik žirije Robert Reid.

"Vsem želim čestitati. Vsak izmed finalistov je opravil odlično delo in je lahko ponosen. Zelo zanimivo je bilo spremljati njihove vožnje in vsak med njimi je pokazal vse, kar zna. Vsi so se v finalu nastopa lotili zelo resno in profesionalno. Odločitev pa ni bila lahka, zato smo upoštevali vožnje čez ves konec tedna in seveda še posebej v finalu," je po koncu izbora povedal Thierry Neuville, zmagovalec 15 relijev za svetovno prvenstvo, petkratni svetovni podprvak in trenutno tovarniški voznik Hyundaia v svetovnem prvenstvu v reliju.

Slovenija v družbi, iz katere so izpadle številne velike države

Slovenija je na mednarodnem dirkaškem zemljevidu seveda popoln eksot, zato odmevna slovenska uvrstitev v finale takega izbora veliko pomeni. V finalu na primer ni bilo nobenega predstavnika Francije, Italije, Nemčije, Portugalske, Poljske in podobnih velikih držav. Številne med njimi so imele na dogodku zelo veliko ekipo. Poljakov je bilo šest, Švedov in Nemcev celo po osem.

Medtem ko Čendaka letos čaka predvsem državno prvenstvo v reliju z opel adamom cup, gre v prihodnje upati na podoben dirkaški izbor tudi v Sloveniji.

FIA Rally Star 2022 | Foto: FIA Rally Star Foto: FIA Rally Star

FIA Rally Star 2022 | Foto: FIA Rally Star Foto: FIA Rally Star

Ne spreglejte