Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
19. 6. 2014,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes-Benz Potovalni Avtomoto Ciril Komotar

Četrtek, 19. 6. 2014, 12.03

8 let

Mercedes-Benz CLS – prenovljena stilska ikona

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mercedes-Benz je pokazal prve fotografije njihovega najbolj elegantnega avtomobila v prenovljeni podobi. Glavni novosti sta matrični LED-žarometi in nov, devetstopenjski menjalnik.

Nov zaslon, nov volan in več stikal

CLS – pred dobrim desetletjem izvirni trendsetter, zadolžen za današnji naval štirivratnih kupejev, je doživel pomladitev, ki zajema tudi karavansko različico shootingbrake.

Oblikovni posegi v karoserijo, kjer najbolj izstopa spremenjen sprednji del avtomobila, so predvsem z mislijo na poudarjanje dinamičnega značaja elegantnega kupeja izpeljani z občutkom za evolucijo obstoječih potez.

Sprednji odbijač in maska delujeta bolj športna, dve elegantni letvici velike maske je nadomestila ena.

Najbolj izrazita novost v celoti po malem posodobljene kabine je prostostoječ zaslon z osempalčno diagonalo. Ta nadomešča mersko skromnejšega in globoko v armaturno ploščo pogreznjenega predhodnika, vzor pa jemlje iz manjših modelov A in B.

Popolnoma na novo je oblikovan tudi volanski obroč, ki ga bodo najverjetneje posvojili tudi prihajajoči novi ali prenovljeni modeli dražjih vozil znamke.

Vrtljivemu stikalu na sredinskem grebenu, ki je namenjeno upravljanju z informacijskim vmesnikom, Mercedes namenja dve dodatni "hitri" stikali, bližnjici za hitrejše in lahkotnejše upravljanje.

Prvi mercedes z matričnimi LED žarometi

S prenovo Mercedes-Benz vpeljuje tudi popolnoma nove matrične LED-žaromete z uradnim imenom multibeam LED. Podobno kot Audijevi, katerih delovanje smo temeljito preizkusili med testiranjem prestižnega A8, se samodejno prilagajajo nasproti vozečim vozilom ali vozilom spredaj, svoje delovanje pa prilagajajo tudi glede na zavitost in naklon vozne podlage.

Upoštevajo tudi podatke navigacijske naprave, zato "vedo", v katero smer bodo svetili pri naslednjem zavoju.

Sestavljajo jih štirje samostojni moduli, vsak s po šestimi LED-žarnicami, ki svetijo popolnoma neodvisno ena od druge. Delujejo s pomočjo podatkov, zbranih s kamero, nameščeno na notranjo stran vetrobranskega stekla, in stanje v okolici vozila preverijo do stokrat na sekundo.

Več varnosti v krožiščih in več varčnosti z devetstopenjskim menjalnikom

Mercedes predstavlja tudi posodobljeno pomagalo, ki s pomočjo matrične tehnologije učinkoviteje osvetljuje notranje strani zavojev, novost pa je tudi tako imenovana luč za pomoč pri vožnji oziroma vstopanju v krožišča. Pripomoček samodejno dodatno osvetli obe strani vozila ter del cestišča v neposredni bližini in tako povečuje raven varnosti potnikov in okolice.

Mercedes s prenovljenim CLS predstavlja tudi na novo zasnovani samodejni menjalnik 9G-TRONIC z devetimi stopnjami prenosa, zasnovan na sedemstopenjskem predhodniku. Dodatni dve stopnji so mu namenili v prid povečevanju varčnosti in zniževanju izpusta škodljivih plinov.

Štirivaljni dizel s 170 "konji" nova zvezda pogonske palete?

Po prenovi bo na voljo pet motorjev, trije dizelski in dva bencinska, vsi pa bodo izpolnjevali stroge normative euro 6. Nova pridobitev palete je štirivaljni dizel z oznako 220 blueTEC, tehnologijo skupnega voda z neposrednim vbrizgom, dvostopenjskim turbopuhalom, 125 kilovati in 400 njutonmetri navora.

Ta se pridružuje dizlu 250 blueTEC s 150 kilovati, dizelsko ponudbo pa zaokrožuje šestvaljni dizel oblike V, s 190 kilovati in 620 njutonmetri največjega navora.

Motorno paleto običajnih CLS dopolnjujeta dva bencinska izdelka. Zmogljivejši od obeh, CLS 500 s 300 kilovati, je stari znanec, medtem ko motor z oznako CLS 400 nadomešča atmosferski pogonski agregat. Z delovno prostornino polčetrtega litra in s pomočjo prisilnega polnjenja razvije 245 kilovatov (20 več kot predhodnik) in 480 njutonmetrov navora (110 več kot predhodnik).

Na vrhu kralj – CLS 63 AMG

Mercedes seveda ni pozabil na adrenalinske odvisneže. Izvedbe AMG, podprte s 5,5-litrskim biturbo osemvaljnikom (se spomnite naših bralcev v E AMG izvedbi?), bodo na voljo v dveh različno zmogljivih različicah s 410 ali 430 kilovati oziroma 585 "konji".

Mercedes-Benz bo novinca v živo premierno predstavil na avtomobilskem salonu v Parizu, septembra letos.

Ne spreglejte